Σαν βόμβα έσκασε την περασμένη Τρίτη η είδηση ότι ο Γιάννης Αλαφούζος απομάκρυνε τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από τη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού, φέρνοντας στη θέση του τον Φατίχ Τερίμ.

Η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία της ομάδας προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα στους οπαδούς του «τριφυλλιού», που έσπευσαν στα social media να ευχαριστήσουν τον Γιοβάνοβιτς για τα όσα προσέφερε στον Παναθηναϊκό και να κατακρίνουν τον απότομο χειρισμό της διοίκησης.
Ο Τούρκος «αυτοκράτορας», όπως είναι το παρατσούκλι του στη γειτονική χώρα, είναι πλέον εδώ με την υπόσχεση να παλέψει ώστε οι «πράσινοι», ιδιοκτησίας του Γιάννη Αλαφούζου, με τον οποίο ο «Μίδας» παραγωγός συμπορεύεται εδώ και χρόνια στον ΣΚΑΪ, να κατακτήσουν τον τίτλο και να βρεθούν ξανά στην κορυφή.

Ο 70χρονος Φατίχ Τερίμ για τους Τούρκους είναι το ίδιο το ποδόσφαιρο, καθώς θεωρείται ο κορυφαίος προπονητής όλων των εποχών. Έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο UEFA, ενώ έχει οδηγήσει την Εθνική Τουρκίας στα ημιτελικά του Euro 2008, όπου απο κλείστηκε από τη Γερμανία. Οι ικανότητές του δεν αμφισβητούνται. Είναι από τους λίγους προπονητές που έχουν κατορθώσει να γίνουν θέμα ενός ντοκιμαντέρ και μάλιστα στη δημοφιλή πλατ φόρμα Netflix.

Ο Τερίμ ήρθε στην Ελλάδα με τις ευλογίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο, μάλιστα, που και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε ένα καλό επίπεδο, έπειτα από τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η ατάκα του περί... θαλάσσης ήταν αρκετή για να συνδεθεί από εν Ελλάδι κύκλους με την παραδοσιακή ρητορική της Αγκυρας για το Αιγαίο.

«Είμαι από την απέναντι πλευρά της θάλασσας. Με το που ήρθα, είχα και ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, τον κύριο Ερντογάν, για να με συγχαρεί για αυτή την κίνηση που έχει γίνει. Πολλά χρόνια έχω εξυπηρετήσει και την εθνική ομάδα, όμως είμαι χαρού μενος που βρίσκομαι εδώ. Είμαστε δύο χώρες που μοιραζόμαστε πολλά χρόνια αυτή την ίδια θάλασσα», είπε ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού στις πρώτες του δηλώσεις.
Κι όλα αυτά ενώ επανήλθαν τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να βλέπει δια χρονικά με συμπάθεια το εθνικιστικό κίνημα των «Γκρίζων Λύκων».


Το "προξενιό" του Ατζούν


Η εποχή Τερίμ έχει ήδη ξεκινήσει για τον Παναθηναϊκό, όμως χρειάστηκε κι ένα πρόσωπο-κλειδί για να κάνει τις απαραίτητες συστάσεις. Το πρόσωπο αυτό, μεγάλο όνομα στην Τουρκία και λάτρης του ποδοσφαίρου, δεν ήταν άλλο από τον Ατζούν Ιλίτζαλι ή, όπως είναι γνωστός στην Ελλάδα, «Mr Survivor».

Ο Ατζούν λοιπόν αποκάλυψε, προ ημερών ότι ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Φατίχ Τερίμ συναντήθηκαν στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη, με τον ίδιο να γίνεται ο συνδετικός κρίκος στον πολύκροτο «γάμο».

«Ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Φατίχ Τερίμ είναι πολύ στενοί φίλοι μου. Με τον Γιάννη Αλαφούζο έχουμε συνεργαστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για το πρόγραμμα "Survivor" εδώ και έξι χρόνια. Αλλά δεν έχουμε άλλη συνεργασία εκτός από αυτό. Το όνομα του Τερίμ το ανέφερα σε μια συνάντηση που είχα με τον Αλαφούζο. Ναι, ήμουν ο ενδιάμεσος στη συμφωνία τους. Η συζήτησή τους πραγματοποιήθηκε στο σπίτι μου στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να έχουμε γίνει και οι τρεις συνεργάτες. Είμαι χαρούμενος εάν είχα μερίδιο στη συμφωνία ενός τόσο επιτυχημένου προπονητή, όπως ο Φατίχ Τερίμ», είπε ο Ατζούν σε ΜΜΕ της Τουρκίας.

Η εμπλοκή του Ιλίτζαλι βέβαια δεν σταματά εκεί, αφού τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος έχει τη συνδρομητική πλατφόρμα EXXEN, θέλει να αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Παναθηναϊκού.

Η εταιρεία του Τούρκου παραγωγού φέρεται μάλιστα να έχει μπει ήδη σε διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης και στην Τουρκία, αφού και ο Τερίμ δεν είναι κάποιος τυχαίος. Ο Ατζούν Ιλίτζαλι αγαπά το ποδόσφαιρο και, αφού οι υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες το επέτρεψαν, έκανε πέρυσι το όνειρό του πραγματικότητα με την απόκτηση της αγγλικής ομάδας Χαλ, έναντι 24 εκατ. ευρώ, εισβάλλοντας έτσι στον κόσμο του αγγλικού ποδοσφαίρου.


Βόλος σαν… Μονακό


Οι επενδύσεις όμως φαίνεται πως δεν σταματούν ποτέ, αφού, όπως όλα δείχνουν, ο 54χρονος επιχειρηματίας έχει βάλει στο μάτι και το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχοντας ξεκινήσει συζητήσεις με τον Αχιλλέα Μπέο για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ Βόλος.

Σύμφωνα δε με τον ίδιο τον δήμαρχο της θεσσαλικής πόλης, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο, αν και εσχάτως -με φόντο την υπόθεση Τερίμ και τη σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο- δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Τούρκος bon viveur έχει βάλει πολύ πιο ψηλά τον πήχυ. «Είχαμε μια πολύ σοβαρή συζήτηση. Εχει να κάνει με την ομάδα. Το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση θα το δούμε. Εργάζονται τα αρμόδια επιτελεία», ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο TRT ο Αχιλλέας Μπέος. Σκοπός του Ατζούν είναι να τοποθετήσει στον θεσσαλικό σύλλογο ταλέντα πριν κάνουν το μεγάλο άλμα για την Χαλ, ωστόσο τηρεί προς το παρόν σιγήν ιχθύος.

Αυτό όμως είναι μόνο το ένα σκέλος της επένδυσης, καθώς ο Ατζούν σκοπεύει να αλλάξει ριζικά την εικόνα του Βόλου, δρομολογώντας ένα τεράστιο project πολλών εκατομμυρίων στο Πεδίον του Αρεως.

Η έλευσή του στον Βόλο αποσκοπεί σε ένα πλάνο ανάπτυξης της πόλης, που θα εκτοξεύσει το τουριστικό της προϊόν, με την κατασκευή υπερσύγχρονης μαρίνας και πολυτελών ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, πλάνο που φέρνει τον Αχιλλέα Μπέο πιο κοντά στο να πει το μεγάλο «ναι» για την εξαγορά της ποδοσφαιρικής του ομάδας.

Στην πόλη δρομολογούνται κι άλλες σημαντικές επενδύσεις, με ορισμένες να αφορούν το λιμάνι και την εκμετάλλευσή του από εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα μια συνεργασία των δύο ανδρών με επίκεντρο τον Βόλο.


Η απαρχή


Ο Ατζούν μπήκε στο προσκήνιο της τηλεοπτικής αγοράς ως επιχειρηματίας πριν από αρκετά χρόνια, κυρίως με την παραγωγή του «Survivor», ενώ είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους παρουσιαστές και παραγωγούς τηλεοπτικών εκπομπών στη γειτονική χώρα, αφού έφερε στην τουρκική πραγματικότητα διεθνή προγράμματα, όπως το «The Voice», το «Εχεις ταλέντο», το «Survivor» και το «Dancing with the stars». Το 2004 δημιούργησε τη δική του εταιρεία παραγωγής, η οποία γρήγορα αποδείχτηκε η πιο επιτυχημένη στον χώρο της ψυχαγωγίας στην Τουρκία, οδηγώντας τον το 2013 στην εξαγορά ενός μικρού τηλεοπτικού δικτύου, του TV8.

Ο μεγιστάνας των media δεν κρύβει και την πολυσυζητημένη καλή του σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο άνδρες επικοινωνούν συχνά, ενώ δεν είναι λίγες οι κοινωνικές εκδηλώσεις στις οποίες έχουν παρευρεθεί μαζί. Μάλιστα, πολλοί λένε ανοιχτά ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ τους ήταν το διαβατήριο για την επιχειρηματική του άνοδο. Σε δηλώσεις του το 2013 είχε μιλήσει για φιλικές σχέσεις του με τον Τούρκο ηγέτη. «Ο πρόεδρος με αγαπά γιατί δεν έχω προσδοκίες από τη σχέση αυτή. Μου αρέσει ο τρόπος που ασκεί εξουσία. Οι νεότεροι δεν το καταλαβαίνουν, αλλά στην ηλικία μου θυμάμαι καλά τι συνέβαινε στη χώρα από το 1980 έως το 2000. Πρέπει να κάνουμε αυτή τη σύγκριση με το σήμερα, για να δούμε πως έχει επέλθει σημαντική διαφορά», είχε πει, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «η εκτίμησή μου για τον Ερντογάν δεν μου δίνει κανένα πλεονέκτημα στην επαγγελματική μου ζωή. Ο Ερντογάν δεν έχει να κάνει τίποτα με την επαγγελματική μου επιτυχία».

Για την ιστορία και μόνο, να σημειωθεί πως το δεξί του χέρι στο ελληνικό «Survivor» δεν είναι άλλο από την Ελληνίδα μουσουλμάνα Εμινέ Γιεσίρ, που τον ακολουθεί σε κάθε του βήμα.

Ο Τούρκος παραγωγός, παρά τον φόρτο εργασίας, είναι αρκετά ενεργός στην προσωπική του ζωή, καθώς έχει κάνει τρεις γάμους και έχει αποκτήσει τέσσερις κόρες. Ο πρώτος του γάμος έγινε το 1988 με την Σεντά Μπασμπούγκ, με την οποία απέκτησε μια κόρη, την Μπανού, χώρισαν όμως το 1993. Το 2003 παντρεύτηκε τη Ζεϊνέπ Γιλμάζ, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τις Λεϊλά και Γιασεμίν. Το 2010 ξεκίνησε εξωσυζυγική σχέση με τη Σεϊμά Σουμπασί, φτάνοντας έτσι στις διαδικασίες διαζυγίου με τη σύζυγό του.

Ωστόσο, λίγο αργότερα το ζευγάρι συμφιλιώθηκε και οι διαδικασίες του διαζυγίου διακόπηκαν. Το 2013, όμως, με τη γέννηση της τέταρτης κόρης του, Μελίσα, από την παράνομη σχέση του με τη Σεϊμά, πήρε διαζύγιο από τη Γιλμάζ, το οποίο εκδόθηκε το 2016. Από το 2017 μέχρι το 2018 υπήρξε παντρεμένος με τη Σεϊμά Σουμπασί. Στον Ατζούν έχουν καταλογιστεί κατά καιρούς πολλές σχέσεις, όμως τα τελευταία χρόνια έχει βρει τον έρωτα στο πρόσωπο της 24χρονης Αϊσά Καγλά Αλτουνκαγιά. Η επιβεβαίωση της σχέσης τους ήρθε το 2020, όταν ανέβηκε η πρώτη τους κοινή φωτογραφία στο Instagram από το σκάφος του.

Το ζευγάρι κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο μοιράζεται κατά καιρούς κάποιο τρυφερό στιγμιότυπο στα social media. Ένα δημοσίευμα, μάλιστα, της τουρκικής εφημερίδας «Sabah», πριν από αρκετό καιρό, ήθελε τον Ατζούν Ιλίτζαλι και την κατά 30 χρόνια μικρότερή του σύντροφο να περιμένουν τον καρπό του έρωτά τους, ο ίδιος ωστόσο, εξοργισμένος με όσα γράφτηκαν, διέψευσε τις φήμες.

Δημοσιεύτηκε στα "Παραπολιτικά" στις 30 Δεκεμβρίου