Είναι ένας σύγχρονος ιεραπόστολος. Όχι ως ιερέας που δρα σε ξένη χώρα με στόχο τη διάδοση της διδασκαλίας μιας θρησκείας. Ουσιαστικά ως άνθρωπος που αγωνίζεται χωρίς ιδιοτέλεια για κάτι, χωρίς να αναμένει απολαβές για το έργο του. Το όνομα αυτού, Κωστάκης Ευαγγέλου. Ηλίου φαεινότερον, εκ του ονόματος, ότι πρόκειται για Κύπριο κι ας τον βρίσκουμε πλέον στο Βόρειο Λονδίνο ως αρχιεπίσκοπο του Εντμοντον.

Εκτός όμως από αξιωματούχος της Αποστολικής Χριστιανικής Εκκλησίας, ο Βρετανοκύπριος είναι και ο ιδρυτής ενός συλλόγου πυγμαχίας που έχει κλείσει σχεδόν είκοσι χρόνια ζωής. Ο λόγος για το Edmonton Eagles Amateur Boxing Club, το δημιούργημά του. Ένα κλαμπ πυγμαχίας, στο οποίο είναι όλοι ευπρόσδεκτοι, ανεξάρτητα από τη θρησκεία που έχουν ή δεν έχουν ασπαστεί.

Η φιλοσοφία του Κωστάκη Ευαγγέλου για τον αθλητισμό

Ο αποκαλούμενος στο Λονδίνο «επίσκοπος πυγμαχίας» πιστεύει ότι το μποξ μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και να σε κάνει καλύτερο και πιο ειρηνικό άτομο. Ο 65χρονος κληρικός είναι πεπεισμένος ότι ο αθλητισμός βοηθά τους νέους να ελέγξουν την επιθετικότητά τους. Πρόσφατα το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ασχολήθηκε με το έργο του.

«Στις αξίες της ευαγγελικής πίστης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, πίστη στη Βίβλο και μη βίαιη ζωή. Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα: Πώς μπορεί ο αρχιεπίσκοπος να τα συμβιβάσει αυτά με τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητα της πυγμαχίας;», ήταν το ερώτημα που τέθηκε. Ο αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Ο αντίκτυπος στη ζωή των νέων που γίνονται βίαιοι στους δρόμους, συνήθως με μαχαιρώματα, έρχεται με αλλαγές 180 μοιρών, οι οποίες υπερβαίνουν τις αρνητικές πτυχές».

Να αποτρέψει πολέμους συμμοριών

Ο αρχιεπίσκοπος προσφέρει στους νέους μια διέξοδο μέσω της εκπαίδευσης στην πυγμαχία, που διαφορετικά δεν θα είχαν. Ο στόχος του συλλόγου είναι να αποτρέψει τους πολέμους των συμμοριών, να απομακρύνει τους νέους από τους δρόμους και να μειώσει την επιθετικότητά τους. Ο Κωστάκης Ευαγγέλου έχει τη δική του εμπειρία από συμμορίες.

Γεννήθηκε το 1958 στο Πατρίκι Αμμοχώστου και βρέθηκε στο Βόρειο Λονδίνο το 1960. Έχει τέσσερα παιδιά, τον Φόδη, τον Ανδρέα, τον Χριστόφορο και τη Μαρίσα. Στην Αγγλία, ως παιδί μεταναστών, δεν μιλούσε σχεδόν καθόλου αγγλικά. Δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των άλλων νέων και για να κερδίσει την αναγνώριση έκανε φίλους κάποια μέλη συμμοριών του Λονδίνου. Κάποτε παραλίγο να σκοτωθεί σε μια μάχη συμμοριών. Έχει ακόμα σημάδια στο πρόσωπό του.

Τού απαγόρευσαν να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα

Πυγμαχία έμαθε από τον πατέρα του. Λάτρευε το ρινγκ, πυγμαχούσε ασταμάτητα, ωστόσο οι γονείς του τού απαγόρευσαν να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα ως πυγμάχος. Αρχισε τις σπουδές του στη Θεολογία το 1990 και 19 χρόνια αργότερα διορίστηκε αρχιεπίσκοπος της Αποστολικής Χριστιανικής Εκκλησίας στην Αγγλία.

Συνέβαλε στη χρηματοδότηση και την κατασκευή μιας ιατρικής κλινικής στην Ανατολική Περιφέρεια της Γκάνας και ενός κοιτώνα για ένα ορφανοτροφείο που φιλοξενεί παιδιά που πάσχουν από τον ιό HIV, στο νότιο τμήμα της Ουγκάντας. Θεωρείται από πολλούς ως αυθεντία στην Καινή Διαθήκη. Μάλιστα, έχει δημιουργήσει τη μοναδική μέθοδο διδασκαλίας της Καινής Διαθήκης σε DVD με τίτλο «Is all Greek to me!», που δίνει πρόσβαση και κατανόηση της Καινής Διαθήκης στην πρωτότυπη ελληνική γλώσσα. Το έργο του στην πυγμαχία είναι κάτι που του έχει αποφέρει δεκάδες βραβεία, αλλά δεν είναι το μόνο που έχει κάνει. Εχει τρέξει σε τέσσερις μαραθωνίους του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας πάνω από 30.000 λίρες για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Είναι ο πρόεδρος της Community Heart, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λονδίνο και ιδρύθηκε για να στηρίξει τους νέους και τους ευάλωτους πολίτες της τοπικής κοινότητας.

Καταφύγιο για περισσότερους από 250 νέους

Ως επικεφαλής προπονητής και επίτιμος πλέον γραμματέας του Edmonton Eagles Amateur Boxing Club, έχει εργαστεί ακούραστα για να το μετατρέψει σε ένα από τα κορυφαία αθλητικά και νεανικά κλαμπ στο Βόρειο Λονδίνο. Εδρεύει σε μια γειτονιά του Εντμοντον, που είναι μία από τις πιο φτωχές κοινωνικά και οικονομικά περιοχές στην Αγγλία.

Σήμερα είναι το καταφύγιο για περισσότερους από 250 νέους. Μεταξύ αυτών, πολλά παιδιά που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Ως μέλος του αγγλικού εθνικού οικουμενικού οργανισμού Churches Together, που ενθαρρύνει τις εκκλησίες να συνεργαστούν μεταξύ τους, επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες εκκλησίες στην Αγγλία. 

Είναι πολλά τα βραβεία που έχει πάρει ο Κωστάκης Ευαγγέλου, υπάρχει όμως ένα που ο ίδιος ξεχωρίζει. Ήταν τον Μάιο του 2014 όταν δέχθηκε πρόσκληση για το πάρτι του κήπου της βασίλισσας Ελισάβετ. Παρευρέθη στην εκδήλωση, στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, όπου είχε πει: «Η πυγμαχία διδάσκει πολλά πράγματα στους νέους: πειθαρχία, ικανότητα και είναι επίσης μια απελευθέρωση για πολλούς εφήβους. Πριν από αυτό το κλαμπ υπήρχε πολλή βία στην περιοχή, συμμορίες από διαφορετικές γειτονιές. Δεν ήταν ασφαλές να ζεις εδώ. Από τότε που ήρθαν οι νέοι στο κλαμπ μας, έχουμε δει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στα ποσοστά εγκληματικότητας», τόνισε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για μένα είναι να βλέπω τους ανθρώπους να λάμπουν και να μεταμορφώνονται. Για μένα αυτή θα είναι πάντα η μεγαλύτερη ανταμοιβή τού να κάνω αυτό που κάνω. Ελπίζω ότι θα μπορώ να συνεχίσω να βοηθάω τους νέους στην κοινότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

 Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Απογευματινή"