Η πολιτική περνάει από το στοµάχι; Ολα περνάνε από το στοµάχι! Και η οικογένεια Μητσοτάκη το γνωρίζει καλά. Το νήµα -φυσικά- είχε κόψει η Μαρίκα Μητσοτάκη δεκαετίες νωρίτερα. Η φήµη της µαγειρικής της επιβεβαιωνόταν κατά καιρούς (και) από τους πολιτικούς αντιπάλους του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Οι µυρωδιές και τα πιάτα διαδέχονταν το ένα το άλλο, δηµιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για γόνιµο πολιτικό διάλογο. Αλλά ιδίως τα ντολµαδάκια της ήταν θρυλικά. Ετσι -οµόφωνα- τα χαρακτηρίζουν όσοι τα είχαν γευτεί. Μπουκιά και συχώριο. Κάπως έτσι, από τα ντολµαδάκια της Μαρίκας περάσαµε στα µοδάτα (γιατί η παράδοση επανήλθε στη µόδα) καλτσούνια της Μαρέβας Γκραµπόφσκι-Μητσοτάκη, συζύγου του σηµερινού πρωθυπουργού και γιου του αείµνηστου ηγέτη της πολιτικής σκηνής του τόπου, Κυριάκου Μητσοτάκη. Και στους Αµερικανούς φυσικά, που από τότε µέχρι σήµερα έχουν να λένε για τα κρητικά φιλέµατα, που είναι άρρηκτα δεµένα στη συνείδησή τους µε τη φιλοξενία και την πηγαία ζεστασιά της οικογένειας Μητσοτάκη.

Σάββατο απόγευµα, ανήµερα των Φώτων. Φόντο, τα επιβλητικά, πανέµορφα Χανιά. Η άφιξη του Αντονι Μπλίνκεν, υπουργού Εξωτερικών της Αµερικής, στην ιστορική οικία της οικογένειας Μητσοτάκη είναι γεγονός. Ο Αµερικανός πολιτικός µε το «καλησπέρα» «ζουµάρει» στους πανέµορφους πίνακες του χώρου, µε τον Ελληνα πρωθυπουργό να του περιγράφει την ιστορία τους, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγο και τον γιο του, Κωνσταντίνο. Στη συνέχεια, βγαίνουν στη βεράντα µε «πιάτο» τη Σούδα και τον Μητσοτάκη να επικεντρώνεται στη, στρατηγικής σηµασίας, βάση της περιοχής για τις ΗΠΑ, δείχνοντάς του επιπροσθέτως τις υπόλοιπες οµορφιές που έχει η θέα από το σπίτι του. Και κάπου εκεί ο χώρος «πληµµυρίζει» από µια χαρακτηριστική µυρωδιά. Τα βλέµµατα, στη σύντοµη συνάντησή τους, της µιάµισης ώρας, στρέφονται στα φηµισµένα καλτσούνια της συζύγου του Ελληνα πρωθυπουργού. Ερχεται κι η τσικουδιά για την επισφράγιση των αγαστών σχέσεων των δύο λαών - και για το «εβίβα». Και, µετά το πέρας της κουβέντας τους, ο Κ. Μητσοτάκης υπογραµµίζει πως οι σχέσεις Ελλάδας - Αµερικής βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση.

4
Από την άφιξη του Αντονι Μπλίνκεν, ΥΠ.ΕΞ. της Αμερικής, στην ιστορική οικία της οικογένειας Μητσοτάκη


Ενθουσιασμένος με την κρητική κουζίνα ο Μάικ Ποµπέο

Με αφορµή την έλευση Μπλίνκεν στα Χανιά, αναζητήσαµε άλλες αφίξεις διακεκριµένων Αµερικανών στην Κρήτη και στο οίκηµα της οικογένειας Μητσοτάκη. Μπαίνοντας στη χρονοµηχανή, ταξιδέψαµε στα τέλη Σεπτεµβρίου του 2020, όταν ο Μάικ Ποµπέο ήλθε µε τη σύζυγό του, Σούζαν - ορθόδοξη χριστιανή, παρεµπιπτόντως, µε λατρεία στην Ελλάδα. Ο τότε υπουργός Αµυνας, σε υψηλού διπλωµατικού συµβολισµού επίσκεψη στη χώρα µας, µετέβη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σούδα, ενώ το προηγούµενο βράδυ είχε φτάσει µε τη σύζυγό του στο πατρικό του Κ. Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων, όπου και διέµεινε. Εκεί γεύτηκε διάσηµα και στο εξωτερικό προϊόντα της πλούσιας κρητικής γης: γραβιέρα, παξιµάδια, καλτσούνια, κρασί, αλλά και γιουβέτσι µοσχάρι στο πήλινο. Και τσικουδιά φυσικά. Για γλυκό, κορµό σοκολάτας. Το µενού είχε φτιαχτεί βάσει των συνταγών της αξέχαστης Μαρίκας Μητσοτάκη, που περιλαµβάνονται λεπτοµερώς στο βιβλίο της «Συνταγές µε Ιστορία», το οποίο είχε εκδοθεί αρχές του 2012, λίγους µήνες πριν από τον θάνατό της. Βεβαίως, σερβιρίστηκαν και τα παραδοσιακά της ντολµαδάκια!

1_2
Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020 βρέθηκε στα Χανιά και ο τότε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο


Η λέξη «dolmadakia» διά στόµατος Μπους

Ιστορία έχει γράψει και η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου -δύο φορές, µάλιστα, το 1991 και το 1994- στο Ακρωτήρι. Ο πρώην «πλανητάρχης» τότε είχε µείνει εντυπωσιασµένος όχι µόνο από τις οµορφιές της Μεγαλονήσου, αλλά και από τα ντολµαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη. Είχε απολαύσει τη φιλοξενία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, µε το ζεύγος να φεύγει ενθουσιασµένο και τα περιρρέοντα σενάρια να λένε πως η Μ. Μητσοτάκη είχε αποκαλύψει ορισµένα από τα µυστικά της στη σύζυγό του, Μπάρµπαρα Μπους. Η λέξη «dolmadakia» διά στόµατος Μπους είχε ακουστεί πολλές φορές εκείνο το διάστηµα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

2
Ο τότε πλανητάρχης με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας μετά το γεύμα με τα ντολμαδάκια

Αξίζει να προσθέσουµε ότι ο Μπους δεν ήταν ο µόνος ξένος αξιωµατούχος που «παραδόθηκε» στις σπεσιαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη. Και ο Χέλµουτ Κολ είχε αποδεχθεί το κάλεσµα της οικογένειας και είχε παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της Μάχης της Κρήτης, διαφηµίζοντας τα θρυλικά ντολµαδάκια της Μαρίκας Μητσοτάκη. Και τώρα, σειρά πήραν τα καλτσούνια της Μαρέβας.

3
Ο Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του είχαν απολαύσει τη φιλοξενία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με το ζεύγος να φεύγει ενθουσιασμένο

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»