Παρελθόν αποτελεί η ιστορική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, η οποία το 2021 άλλαξε ιδιοκτήτη, µε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις τρεις αδερφές του, Ντόρα Μπακογιάννη, Κατερίνα και Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, να παίρνουν τη δύσκολη απόφαση για την πώληση του σπιτιού και του οικοπέδου των σχεδόν 2.000 τ.µ.

Η πατρική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη 

Το σπίτι και το οικόπεδο, επί της οδού Μπακογιάννη, ανήκαν εξ αδιαιρέτου και στα τέσσερα παιδιά του αείµνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια η Ντόρα Μπακογιάννη διέµενε στη Γλυφάδα έξι µήνες τον χρόνο. Σήµερα, η πατρική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη έχει κατεδαφιστεί, ενώ στο οικόπεδο έχει ξεκινήσει η κατασκευή συγκροτήµατος υπερπολυτελών διαµερισµάτων µε υπαίθριες πισίνες, µε την αξία πώλησης να αναµένεται να ξεπεράσει τα 10.000 ευρώ ανά τ.µ., σύµφωνα µε εκτιµήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ιδιοκτησία πέρασε στα χέρια Ισραηλινού, ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πώληση οργανώθηκε από την Κατερίνα Μητσοτάκη, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηµατικά στον χώρο του real estate. Μάλιστα, το µεσιτικό γραφείο BARNES Greece, διευθύντρια του οποίου είναι η Κατερίνα Μητσοτάκη, έχει αναλάβει την πώληση των υπερλούξ διαµερισµάτων, µετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους.
unnamed_-__________
Η μακέτα για την νέα πολυκατοικία που βρίσκεται υπό κατασκευή

Η απόφαση για την πώληση της πατρικής κατοικίας της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλυφάδα δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία, καθώς για τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη το σπίτι είχε µεγάλη συναισθηµατική αξία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια προεκλογικών περιοδειών του στην περιοχή, έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές τη Γλυφάδα «σπίτι του», ενώ σε µία από τις επισκέψεις του δεν παρέλειψε να ανάψει ένα κερί στην εκκλησία, όπου το 1953 οι γονείς του ενώθηκαν µε τα ιερά δεσµά του γάµου, µέχρι που τους χώρισε ο θάνατος.
unnamed
Ξεκίνησαν οι εργασίες θεμελίωσης για την ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων, στο οικόπεδο όπου βρισκόταν η πατρική κατοικία της οικογένειας Μητσοτάκη


Αναµνήσεις

Το σπίτι της Γλυφάδας ανήκε στην οικογένεια της Μαρίκας Μητσοτάκη από τις αρχές του 1900, µε την οικογένεια του αείµνηστου πρώην πρωθυπουργού να έχει συνδέσει τη συγκεκριµένη κατοικία µε σηµαντικές οικογενειακές στιγµές, καθώς στον κήπο του πραγµατοποιήθηκαν γλέντια και δεξιώσεις µετά τους γάµους και τις βαπτίσεις των παιδιών, των εγγονιών, αλλά και των δισέγγονων της οικογένειας.

Ενδεικτική είναι η περιγραφή της δηµοσιογράφου Ελενας Μπίστικα για το γλέντι που ακολούθησε τον γάµο της Κατερίνας Μητσοτάκη, η οποία µεταξύ άλλων αναφέρει: «...Ολα τα τραπέζια φωτισµένα µε κεριά και λευκά λουλούδια, στρωµένα για το φαγοπότι που ακολούθησε - πραγµατικά κρητικό στην αφθονία και στην ποιότητα, αν και υπήρχε και κινέζικο και ιταλικό και γύρος στους µπουφέδες, µε το γαµοπίλαφο, το παραδοσιακό πιάτο του γάµου, να σερβίρεται ζεστό στα τραπέζια!...».

Η αφθονία των παραδοσιακών αγαθών, τα κρητικά εδέσµατα, η τσικουδιά, τα τραπέζια που ευωδίαζαν Ελλάδα και Κρήτη, αλλά και οι ήχοι των ριζίτικων ήταν µάλλον το αναµενόµενο για το σπίτι του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη. Εξάλλου, η µητέρα του σηµερινού πρωθυπουργού φηµιζόταν για τη µαγειρική της και τη φιλοξενία της. Πέρα από το σπίτι στο Ακρωτήρι των Χανίων, η οικία της Γλυφάδας είχε ζήσει επίσης λαµπρές δόξες, µε πλειάδα πολιτικών και σπουδαίων προσωπικοτήτων να έχουν φιλοξενηθεί εκεί, όπου έχουν γραφτεί σηµαντικά κεφάλαια της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, µε τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που έλαβαν χώρα γύρω από τα τραπέζια της Γλυφάδας να έχουν αφήσει έντονο το στίγµα τους στην πολιτική ζωή της χώρας.


Συµφωνία

Το καλοκαίρι του 1989 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος βρέθηκαν στο συγκεκριµένο σπίτι και αφού απήλαυσαν τα κεράσµατα της πάντα φιλόξενης οικοδέσποινας, ήλθαν σε συµφωνία για την οικουµενική κυβέρνηση, η οποία σχηµατίστηκε έπειτα από λίγους µήνες. Λίγα µέτρα παρακάτω διατηρούσε επίσης σπίτι ο Ελληνας µεγιστάνας Αριστοτέλης Ωνάσης, ο οποίος είχε παραστεί σε κρητικό γλέντι των Μητσοτάκηδων, συνοδευόµενος από τη Μαρία Κάλλας.

Ενα σπίτι γεµάτο αναµνήσεις, ένα σπίτι µε ζωντανή ιστορία ήταν αυτό της Γλυφάδας, γεγονός που έκανε την απόφαση των τεσσάρων αδελφών για την πώλησή του ακόµη δυσκολότερη. Ενα σπίτι, ακόµη, όπου πέρα από χαρές και γλέντια, η οικογένεια Μητσοτάκη έχει βιώσει και δυσάρεστες εµπειρίες. Εκεί, η Μαρίκα Μητσοτάκη µαζί µε τις τρεις κόρες της και στη συνέχεια µε τον νεογέννητο Κυριάκο έζησαν σε κατ’ οίκον περιορισµό, µετά την επιβολή της δικτατορίας του 1967. Σ' αυτό το σπίτι βρίσκονταν ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη το πρωινό της 26ης Σεπτεµβρίου 1989, όταν έµαθαν για τη δολοφονία του γαµπρού τους, Παύλου Μπακογιάννη, µία από τις πιο δύσκολες στιγµές για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και από τις ελάχιστες φορές που είδαµε τον αγέρωχο Ψηλό να λυγίζει.


Τρεις γενιές

Μερικά τετράγωνα µετά την οικία Μητσοτάκη στη Γλυφάδα, στην οδό Βασ. Τσιτσάνη απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας, βρισκόταν το αρχοντικό της οικογένειας Βαρβιτσιώτη. Η επιβλητική βίλα, στην οποία έζησαν τρεις γενιές πολιτικών της γνωστής οικογένειας, µετά την πώληση και την κατεδάφισή της έχει δώσει τη θέση της σε δύο εντυπωσιακές πολυκατοικίες µε σύγχρονα διαµερίσµατα. Από τη βίλα Βαρβιτσιώτη στη Γλυφάδα έχουν περάσει Ελληνες και ξένοι πολιτικοί, αλλά και όλοι οι πρόεδροι της Νέας ∆ηµοκρατίας, ιδίως ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και ο Γεώργιος Ράλλης, που ήταν και λάτρεις του γκολφ.
unnamed__1_
Δύο εντυπωσιακές πολυκατοικίες έχουν πάρει τη θέση της ιστορικής βίλας της οικογένειας Βαρβιτσιώτη στην Γλυφάδα, απέναντι από το Γκολφ

Ενα σπίτι µε ιστορία σχεδόν ενός αιώνα, καθώς εκεί µεταπολεµικά έζησε ο βουλευτής του Λαϊκού Κόµµατος, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στη συνέχεια ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, υπουργός των κυβερνήσεων Καραµανλή, Τζαννετάκη, Ζολώτα και Μητσοτάκη, ενώ στη βίλα της Γλυφάδας γεννήθηκε και µεγάλωσε ο νεότερος πολιτικός της οικογένειας και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραµανλή, Σαµαρά και Κυριάκου Μη τσοτάκη, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής