O Γιώργος Νταλάρας είναι χαρισµατικός. Ουδείς το αρνείται. Εχει όµως και ένα άλλο ταλέντο: ειδικότητα στο να ανοίγει µέτωπα. Με σκληρούς υπαινιγµούς ή ευθέως, ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Και κάπως έτσι, η µπάλα πήρε τελευταία τον Κωνσταντίνο Αργυρό και τον Αντώνη Ρέµο. «Η καλή φωνή είναι πάντα καλή φωνή. Για σκέψου ότι το παιδί βγαίνει στη δουλειά σήµερα και λέει ‘‘θέλω να γίνω σαν τον Ρέµο, σαν τον Αργυρό’’. ∆εν έχει το ίδιο στίγµα ο Καζαντζίδης και ο Μπιθικώτσης µε το στίγµα που ενδεχοµένως θα αφήσει ο Ρέµος. Αλλος τραγουδιστής ο Ρέµος, άλλος ο Μπιθικώτσης», είπε στο «Χαµογέλα και πάλι», προσθέτοντας: «Εχουµε ανθρώπους στον χώρο της µουσικής που εκµεταλλεύονται τη σχέση τους µε το τραγούδι και κάνουν διαφηµίσεις µε µπιφτέκια και λουκάνικα. Ντροπή σου, αδερφέ, κάνε κάτι άλλο. Είναι στα όρια του ‘‘καραγκιοζιλικίου’’», είπε, µε αιχµές για τον Αργυρό που διαφήµιζε fast food. Βέβαια, εδώ να επισηµάνουµε πως µε τον Ρέµο το 2004 είχαν επιχειρήσει να συνεργαστούν και το «γλυκό» δεν «έδεσε». «∆εν µου πέτυχε αυτό. Οταν τραγουδάει ο ένας και υπάρχει µια αυστηρότητα και όταν τραγουδάει ο άλλος και πλακώνουν τα λουλούδια και τα τραπέζια, ήταν αταίριαστο», είχε πει ο Νταλάρας, µε τον Ρέµο να λέει στη συνέχεια: «Προσπάθησε να ενσωµατωθεί και να βιώσει ένα κοµµάτι της κοινωνίας που το είχε ξεχάσει. Ισως έχει ξεχάσει ότι ξεκίνησε από τα πολύ λαϊκά στρώµατα της κοινωνίας. Αλλά δεν του βγήκε, γιατί δεν το πίστεψε».

Ο «Τζιµάκος» και οι άλλοι

Μπαίνοντας στη χρονοµηχανή, βλέπουµε πολλά ακόµη ονόµατα. Η κόντρα µε τον Τζίµη Πανούση (που όλοι αποκαλούσαν «Τζιµάκο») ξεκίνησε το ’97, όταν ο δεύτερος σε µουσική του παράσταση εµφάνιζε τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά και µε ειδική µίξη εικόνας έδειχνε να τρέχουν χρήµατα από το στόµα του, ενώ ο δεύτερος έκανε φιλανθρωπικές συναυλίες. Εξαλλος ο Νταλάρας κινήθηκε νοµικά εναντίον του Πανούση. Τον Μάιο του 2002, που εκδικαζόταν η υπόθεση, ο Πανούσης δήλωνε: «Ηρθε σπίτι µου και απειλούσε τη σύζυγό µου ότι εάν δεν του δίναµε το επίµαχο βιντεοκλίπ, θα µας έκαιγε το σπίτι». Η κόντρα κράτησε µέχρι τέλους, µε τον Νταλάρα, όταν έφυγε ο Πανούσης από τη ζωή, το 2018, να λέει: «Εφυγε ένας νέος, ταλαντούχος άνθρωπος. Οι αντιθέσεις που είχα µαζί του µε κάνουν να λυπάµαι ακόµα πιο βαθιά. Μπροστά στη ζωή και στον θάνατο όλα γίνονται ασήµαντα. Καλό σου ταξίδι». Το 2000 το Τριµελές Πληµµελειοδικείο Αθηνών πάντως θεώρησε υπερβολική την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήµησης και τη µετέτρεψε σε απλή εξύβριση κατ’ εξακολούθηση, καταδικάζοντας τον Πανούση σε φυλάκιση πέντε µηνών µε τριετή αναστολή. Την απόφαση επικύρωσε και το Τριµελές Εφετείο Αθηνών, το 2002. Μιλώντας για την υπόθεση, ο Τζίµης Πανούσης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οχι, ένα πτώµα δεν το κλοτσάς». Στην κόντρα «κόλλησε» και ο Αντώνης Καφετζόπουλος, υπερασπιζόµενος τον Πανούση. Αποτέλεσµα: το 2005, σε παρουσίαση δίσκου του, ο Νταλάρας είπε: «Στο παρελθόν ο Aντώνης Kαφετζόπουλος µε έβριζε, επειδή δεν πήγα σε µια σατιρική εκποµπή του, και έπειτα πήγε να υπερασπιστεί τον Πανούση». Η δε Αννα Βίσση, µε την οποία όταν ήταν στις αρχές της καριέρας της είχαν σχέση, έχει πει: «Για τον Γιώργο Νταλάρα δεν µπορώ να σας απαντήσω και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν τρέφω καλά συναισθήµατα. Σε προσωπικό επίπεδο, όχι σε καλλιτεχνικό. Τον σέβοµαι ως καλλιτέχνη, αλλά έχω προσωπική αντιπάθεια, που δεν φοβάµαι να την πω. ∆εν είµαι αντικειµενική».

Γιώργος Νταλάρας: Η συνέντευξη

Στην ίδια συνέντευξη του 2005, µε την οποία ο Νταλάρας εκφράστηκε σκληρά εναντίον του Καφετζόπουλου, είχε µιλήσει ακραία για τον Λάκη Λαζόπουλο. «O Λαζόπουλος έκανε όλα τα παιδιά να γίνουν γυναίκες, έχουν-δεν έχουν την τάση...», είπε. Ο οποίος Λαζόπουλος, βέβαια, από εκποµπή του τον χαρακτήριζε «ψυχικό ερείπιο». Τον Σεπτέµβριο του 2012 σε συνέντευξη που έδωσε ο τραγουδιστής στο «Down Town» Κύπρου, ερωτώµενος για τις αριστερές καταβολές του δήλωσε: «Αισθάνοµαι συνεχώς ενοχές για τα λεφτά που κέρδισα από τη δουλειά µου και δεν το έκρυψα ποτέ». «Αγαπητέ, κύριε Νταλάρα, όλοι γνωρίζουν πως οι ενοχές είναι το βασικό ψυχολογικό υπόβαθρο κάθε µεγάλης δηµιουργικής καλλιτεχνικής ψυχής και πως είναι φυσιολογικό όσο ο καλλιτέχνης γιγαντώνεται πνευµατικά να γιγαντώνεται παράλληλα και η υλική του περιουσία, πράγµα που µπορεί να τον οδηγήσει σε ψυχολογικό ηθικό και δηµιουργικό αδιέξοδο. Κρατήστε για σας και την οικογένειά σας το απολύτως απαραίτητο κοµµάτι της περιουσίας σας», του απαντούσε ο Γιάννης Αγγελάκας, θυµωµένος από τις δηλώσεις του. Και µε τον Μανώλη Ρασούλη υπήρξε... διχόνοια. Στις 25 Μαΐου του 1998, ο Ρασούλης τον χαρακτήρισε «κανακάρη των κυκλωµάτων και νέο Φρανκενστάιν µε αγγελικό πρόσωπο». Αυτή του η δήλωση σηµατοδότησε την έναρξη µιας κόντρας που επρόκειτο να οδηγήσει επίσης σε δικαστική διαµάχη. Μάλιστα, ο Ρασούλης είχε... απειλήσει κάποτε ότι θα γινόταν πολιτικός πρόσφυγας, προκειµένου να αποφύγει τις διώξεις εναντίον του.