Η σχέση του Αντώνη Διαματάρη με την οικογένεια του πρωθυπουργού είναι πολυεπίπεδη και αντέχει στον χρόνο. Οσοι ασχολούνται με την ελληνική κοινότητα της Αμερικής γνωρίζουν ότι ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» είναι ο άνθρωπος των Μητσοτάκηδων στις ΗΠΑ. Δεν είναι, όμως, ένας απλός σύνδεσμος λόγω και της επιρροής του στους Ελληνες της Αμερικής. Λογίζεται στον στενό κύκλο των ανθρώπων όλης της οικογένειας, με ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, που διαρκούν κοντά μισό αιώνα.

Οι παλαιότεροι τον θυμούνται στις επισκέψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να είναι δίπλα του. Οχι μόνο στις επίσημες συναντήσεις, αλλά και στις ανθρώπινες στιγμές, τις χαλαρές. Το ίδιο γινόταν όταν η Ντόρα Μπακογιάννη ταξίδευε στις ΗΠΑ με την ιδιότητα της υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Διαματάρης δεν απουσίαζε επίσης από καμία ακαδημαϊκή τελετή όταν κάποιο από τα εγγόνια ή τα δισέγγονα του αείμνηστου πολιτικού αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο.

1_2
▶ Ισχυρή επιδραση στο αμερικανικο επιχειρειν έχει ο Αντώνης Διαματάρης

Ποιος είναι ο Αντώνης Διαματάρης

Ο Αντώνης Διαματάρης γεννήθηκε στη Λήμνο το 1950. Με την ενηλικίωσή του, το 1968, ταξίδεψε στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για να ζήσει το αμερικανικό όνειρο στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Queens College και απέκτησε δύο παιδιά. Για ένα διάστημα εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής στην πιο ιστορική ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, τον «Εθνικό Κήρυκα». Πρόκειται για εφημερίδα που ιδρύθηκε το 1915 από τον Πελοποννήσιο Πέτρο Τατάνη, με παρότρυνση του Ελευθερίου Βενιζέλου, προκειμένου να εμποτίσει με τις βενιζελικές αρχές τους Ελληνες της Ομογένειας. Το 1978 ο Διαματάρης αγόρασε το 25% των μετοχών του «Εθνικού Κήρυκα» και μέσα στον επόμενο χρόνο, συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου 1979, κατάφερε να εξαγοράσει το 100% των μετοχών, ποσοστό που διατηρεί έως σήμερα. Η βενιζελική παράδοση της εφημερίδας σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες αρχές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έφεραν τους δύο άνδρες πολύ κοντά. Το πρόσωπο-κλειδί, όμως, της σχέσης των δύο ανδρών ήταν η Λίτσα Καλογερά, η Χανιώτισσα σύζυγος του Διαματάρη, την οποία γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός. Φυσικά, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε παρευρεθεί με τη σύζυγό του, Μαρίκα, στον γάμο τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και στη βάπτιση του γιου τους, Ηρακλή, στη γενέτειρα του Διαματάρη, τη Λήμνο.

2_3
▶ Ο Αντώνης Διαματάρης παρουσίασε αντίγραφο του πτυχίου του από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αντ. Διαματάρη αναπτύχθηκε ιδιαιτέρως στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το διάστημα που ο σημερινός πρωθυπουργός σπούδαζε στις ΗΠΑ. Γνώριζε, άλλωστε, πως ο πατέρας του είχε τον Αντώνη Διαματάρη στη λίστα των καθημερινών του τηλεφωνημάτων. «Αντώνη, τι νέα έχουμε από την πρωτεύουσα του κόσμου;». Αυτό λέγεται πως ήταν ένα από τα κλασικά ερωτήματα του πρώην πρωθυπουργού προς τον επιστήθιο φίλο του. Ο οποίος ήταν γνωστός για τις υψηλές επαφές που διατηρούσε με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, αλλά και με την Εκκλησία. Αλλωστε, ο Δήμος της Νέας Υόρκης, για να τιμήσει την προσφορά της ομογενειακής εφημερίδας, έχει δώσει στον δρόμο όπου βρίσκονται τα γραφεία της το όνομά της στα αγγλικά: «National Herald Way». Επί προεδρίας Ομπάμα, το 2015, όταν είχαν συμπληρωθεί 100 χρόνια από την έκδοση της εφημερίδας, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ είχε τιμήσει τον Αντώνη Διαματάρη.

Τα προαναφερθέντα εξηγούν τη στενή σχέση του κ. Διαματάρη με την οικογένεια του κ. Μητσοτάκη, αλλά και τη μεγάλη επιρροή του στην Ομογένεια και το αμερικανικό επιχειρηματικό λόμπι. Γι’ αυτό και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε πρωθυπουργός το 2019, δεν προκάλεσε αιφνιδιασμό το γεγονός ότι ο Αντ. Διαματάρης ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό. Από τότε, όμως, κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι και όσες φορές το όνομα του κ. Διαματάρη απασχόλησε την εγχώρια επικαιρότητα δεν ήταν για καλό σκοπό. Αντιθέτως, εξελίχθηκε σε έναν από τους πρώτους πονοκεφάλους του πρωθυπουργού. Επειτα από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο Αντ. Διαματάρης δεν είχε πάρει μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπως δήλωνε στο επίσημο βιογραφικό του, οδηγήθηκε σε παραίτηση (5 Δεκεμβρίου 2019).

Η γνωριμία με τον Στέφανο Κασσελάκη

Οπως προαναφέραμε, ο εκδότης του «Εθνικού Κήρυκα» έχει επαφές με όλους τους επώνυμους Ελληνες της Ομογένειας. Οπότε από τον κύκλο των γνωριμιών του δεν θα μπορούσε να απουσιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος για ένα διάστημα αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» και σε σταθερή βάση αποθέωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υποψήφιος για την ηγεσία της Ν.Δ. Για δεύτερη φορά επανήλθε το όνομα του κ. Διαματάρη στην επικαιρότητα, αυτή τη φορά από τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλη Καπνισάκη. Ο τελευταίος υποστήριξε («Documento») πως ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε το 2019 στον Στ. Κασσελάκη μέσω του Αντ. Διαματάρη να γίνει μέλος της κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά (ΕΡΤ), απάντησε πως «θα αστειεύεστε», ενώ και ο κ. Διαματάρης διέψευσε κατηγορηματικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι ισχύει και τι όχι το ξέρουν, φυσικά, οι πρωταγωνιστές, ωστόσο η πολυπραγμοσύνη του κ. Διαματάρη είναι τέτοια, που μπορεί να κάνει πιστευτό ακόμα και το πιο ευφάνταστο σενάριο.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»