Έφυγε από τη ζωή ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμων σε ηλικία 91 ετών από εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ πριν από λίγες μέρες τον είχαν δει στη γειτονιά του, το Κολωνάκι.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο διαμέρισμά του στο Κολωνάκι και ασχολούνταν με τις κούκλες που έφτιαχνε με χάντρες και φίνα υφάσματα.

«Όταν τελείωσα την καριέρα μου στη μόδα, κράτησα την κούκλα πάνω στην οποία δούλευα. Και μια μέρα, επάνω σε αυτή την ίδια κούκλα, ξεκίνησα να φτιάχνω κάτι. Σιγά σιγά, όσο περισσότερο δούλευα και πειραματιζόμουν με τα υφάσματα, τα χρώματα και μια μεγάλη ποικιλία υλικών, τόσο έπαιρνε σχήμα στο μυαλό μου αυτό που ήθελα να φτιάξω. Έτσι προέκυψε αυτή η δουλειά» είχε πει.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο Λάκης Γαβαλάς με ανάρτησή του στο Facebook γράφοντας: «Φιλήμονα, καλό ταξίδι στους ουρανούς».


Διαβάστε ακόμα: Συγκλονισμένος ο Στέλιος Χανταμπάκης από το θάνατο του σχεδιαστή Φιλήμονα


Ποιος ήταν ο σχεδιαστής μόδας Φιλήμων

Ο γνωστός σχεδιαστής γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1932. Άφησε το σημάδι του στο χώρο της μόδας, με ξεχωριστές δημιουργίες υψηλής ραπτικής. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε την ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα μοντέλα με γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, με τα γκαλά του να πραγματοποιούνται, κυρίως, για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Ξεκίνησε να εργάζεται το 1959, όταν κι επέστρεψε από το Παρίσι, όπου στο ατελιέ του σπουδαίου Γιάννη Ντεσσέ είχε συμμαθητές τον Βαλεντίνο και τον Γκι Λαρός. Στο διεθνές τζετ σετ συστήθηκε το 1972, με την παρουσίαση της συλλογής του δίπλα σε μοντέλα του Ιβ Σεν Λοράν και της Μέρι Κουάντ, στο μεγάλο γκαλά των «Λευκών Κύκνων» στο Λονδίνο. Έντυσε ονόματα όπως η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μερλ Όμπερον, ενώ από το ατελιέ που διατηρούσε επί χρόνια στο Κολωνάκι πέρασαν όλες οι Ελληνίδες σταρ της εποχής. Αγαπημένη, όμως, την οποία, όπως είχε πει ο ίδιος, χαιρόταν να ντύνει, ήταν η Μαίρη Χρονοπούλου.

«Ήμουν σπάταλος. Αγάπησα, αγαπήθηκα, ξόδεψα, γλέντησα, πέρασα πολύ ωραία και τώρα, δόξα τω Θεώ, μπορώ να ζω αξιοπρεπώς, χωρίς να επιβαρύνω κανέναν απολύτως. Απλώς μπορώ να ζω όμορφα!» είχε πει σε μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του. Τα τελευταία χρόνια, που είχε αποσυρθεί, είχε κοντά του τον ανιψιό του για ό,τι χρειαζόταν. Ήταν παιδί χωρισμένων γονιών και όπως είχε πει, τη δεύτερη μητέρα του την αγάπησε περισσότερο από τη βιολογική, διότι ήταν δίπλα του σε όλη του τη ζωή.

Η μητέρα του μετά το χωρισμό έκανε άλλη οικογένεια, όπως και ο πατέρας του. Από το δεύτερο γάμο της μητέρας του απέκτησε έναν αδερφό, τον οποίο και λάτρεψε και όπως είχε πει, πέθανε στα χέρια του.