Στο βιβλίο «Gstaad Glam» δεν φιγουράρει το όνοµα του κοσµικού συγγραφέα Τάκι Θεοδωρακόπουλου, που µαζί µε την οικογένεια των Νιάρχων ήταν από τους πρώτους Ελληνες που το επισκέφθηκαν. Εκείνος, το ’78, σε διακοπές µε τους γονείς του. Οµως, είχαν ζητήσει τα φώτα του από τους «New York Times» για να τους περιγράψει τη διαφορά του «παλιού, καλού Γκστάαντ» µε το τωρινό. Τι τους έλεγε λοιπόν ακριβώς πριν από δέκα χρόνια;

Πόσο όµορφο και πολυτελές, πόσο ήσυχο ήταν τις δεκαετίες τότε, παρά τις αφίξεις διασηµοτήτων όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, ο Αλέν Ντελόν, η Λιζ Τέιλορ µε τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Γκρέις Κέλι µε τον Ρενιέ. Μιλούσε για την υπεροχή του, πριν από τον κοσµικό ορυµαγδό που «έσκασε» στα ’90s, µε τους νεόπλουτους κάθε κοπής να γεµίζουν ασφυκτικά κάθε χειµώνα το πολυτελές θέρετρο, ευελπιστώντας να ενταχθούν στην πραγµατική crème de la crème, που ουδεµία σχέση είχε µε το φαίνεσθαι.


vasiliki_oikogeneia
Η τέως βασιλική οικογένεια της Ελλάδος στο σαλέ που έχουν οι Μίλερ στο θέρετρο


Και κάπως έτσι ανακαλύψαµε άρωµα Ελλάδας στο κορυφαίο θέρετρο της Ελβετίας, την «αγάπη» της Μαρί-Σαντάλ, όπως το αποκαλεί. Ο λόγος; Η οικογένειά της, συγκεκριµένα ο πατέρας της, δισεκατοµµυριούχος Ρόµπερτ Μίλερ, διατηρεί σαλέ εκεί. Ενα σαλέ γραφικό, που ακολουθεί την παραδοσιακή ελβετική αρχιτεκτονική. Που δεν ξεφεύγει από τα αλπικά οικιστικά πρότυπα, µιας και ο «Mr Duty Free» ουδέποτε θέλησε να ξεχωρίζει, παρά µόνο για τη δουλειά του. Η οικογένεια του τέως έχει περάσει µαγικές χειµερινές διακοπές εκεί, µε τον χειµώνα του ’96, όταν η Μαρί-Σαντάλ ήταν έγκυος, να έχει καταγραφεί στον φακό.

Το «S» αναζήτησε την οικογένεια στο Γκστάαντ, για να διαπιστώσει πως ο έρωτας Παύλου - ΜαρίΣαντάλ πάντα ήταν στο «κάδρο». Αγκαλιασµένοι, πάνω ή κάτω από το... έλκηθρο, πόζαραν µαζί µε την Αννα-Μαρία, τον τέως και τον Νικόλαο, µε τον οποίο ο Παύλος έπαιζε και τάβλι. Φωτογραφίζονταν και στη βεράντα της οικογένειας, µε φόντο το πάλλευκο τοπίο. Τι άλλο βλέπουµε στο οικογενειακό σαλέ της Μαρί-Σαντάλ, όπου έχει στήσει και θρυλικά πάρτι µε τις αδελφές της – τις περιζήτητες σοσιαλιτέ, αλλιώς τις τρεις «Miller Sisters», όπως τις χαρακτηρίζει ο αµερικανικός Τύπος; Οτι ο ρουστίκ διάκοσµος κυριαρχεί, µε την «ήσυχη πολυτέλεια» και το τζάκι, αλλά και ανατολίτικα διακοσµητικά να κυριαρχούν.

alpeis
Η Θέμις Ζουγανέλη (δεξιά) διατηρεί ένα από τα πιο in σαλέ. Αριστερά, ο μπον βιβέρ Τάκης Θεοδωρακόπουλος

Το Γκστάαντ συνεχίζει να έχει άρωµα Ελλάδας

Από τότε µέχρι τώρα πέρασαν χρόνια, αλλά το Γκστάαντ συνεχίζει να έχει άρωµα Ελλάδας. Μάλιστα, η Θέµις Ζουγανέλη είναι µόνιµη κάτοικός του. Το δικό της σαλέ συγκαταλέγεται στο επικό βιβλίο των Εκδόσεων Assouline. Και είναι σαν να βλέπουµε µια άλλη µορφή, updated, κοντά στα τωρινά διακοσµητικά πρότυπα, του σαλέ των Μίλερ. H πρωτότοκη κόρη του θρύλου της Μυκόνου Κώστα Ζουγανέλη είναι µια επιτυχηµένη σχεδιάστρια. Kι αν οι εµπειρίες της από το «πριγκιπάτο των Κυκλάδων» έχουν σφυρηλατήσει σε µεγάλο βαθµό την αισθητική της, στον χώρο της στην Ελβετία µπλέκονται γλυκά διάφορες σχολές, όλες καλαίσθητες.

Η κυρία που χαράζει εδώ και χρόνια εξαιρετικά επιτυχηµένη πορεία στον χώρο του luxury tableware, µετρώντας αξιοζήλευτες συνεργασίες -όπως την από κοινού συλλογή της µε τον Diorπαρουσιάζει ντελικάτα, κυκλαδίτικου ύφους σερβίτσια και άνετους καναπέδες, όλα µε φόντο το υπερµέγεθες τζάκι, την αγαπηµένη της γωνιά. Και, φυσικά, µαθήµατα art de la table. Aξίζει να προσθέσουµε ότι η διεθνούς φήµης καλλιτέχνις διακρίνεται και για τις χειροποίητες δηµιουργίες της. Εχει περάσει και στον χώρο της µόδας, µε την Τατιάνα Μπλάτνικ -που είναι µισή Ελβετίδα από τη µητέρα της, Μαρί Μπλανς, και φυσικά τακτική του Γκστάαντ- να συγκαταλέγεται στις σταθερές της πελάτισσες.

Εκπρόσωποι της αφρόκρεμας

Επί είκοσι και πλέον χρόνια, βέβαια, το Γκστάαντ συγκέντρωνε πολλούς εκπροσώπους της αφρόκρεµας της ελληνικής επιχειρηµατικής σκηνής – και τους βαθύπλουτους κληρονόµους της οικογένειας Νιάρχου, παρότι, όπως εξάλλου έχουµε γράψει πολλάκις, διατηρούν το ιστορικό ξενοδοχείο «Kulm» στο «αντίπαλον δέος» του Γκστάαντ στην Ελβετία, το Σεν Μόριτζ.

Παλαιότερα -δεν είναι γνωστό αν το διατηρούν ακόµα- εκεί διατηρούσε σαλέ και το ζεύγος Θόδωρου και Γιάννας Αγγελοπούλου. Το δε θρυλικό «Gstaad Palace» προτιµά η Μαριάννα Λάτση – και παλαιότερα επισκεπτόταν το θέρετρο µαζί µε τον Νίκο Κούρκουλο και µεταγενέστερα. Επίσης, ο γιος της, Πάρις Κασιδόκωστας, και ο Ηλίας Ψινάκης. Ενώ οι Νέλλη και Μιχάλης ∆όξας συγκαταλέγονταν από τα παλιά στις σταθερές του αξίες. Οµοίως και οι Νίκος και Μάιρα Τσαβλίρη. Το Γκστάαντ ήταν αδυναµία και των Βασίλη και Βίλλυς Αγαλόγλου, αλλά και της οικογένειας Εµπειρίκου. Επίσης, του Γιώργου Κόβα, αλλά και του αρχιτέκτονα Στέλιου Αγιοστρατίτη.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»