Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση ότι «σίγησε» η πιο εµβληµατική «σφυρίχτρα» της Λεωφόρου Κηφισίας. Ο «εθνικός µας τροχονόµος», όπως τον αποκαλούσαν οι οδηγοί που διέσχιζαν τη διασταύρωση της Εθνικής Αντιστάσεως, στο Nέο Ψυχικό, ανθυπαστυνόµος Νίκος Κωτσάκης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Το βλοσυρό πρόσωπο, µε το παχύ, µαύρο µουστάκι, οι σπασµωδικές κινήσεις που έκανε µε τα γαντοφορεµένα χέρια του και οι συχνές «εκρήξεις» του για τα ασυνείδητα άτοµα που κάθονταν πίσω από τα τιµόνια έρχονταν σε αντίθεση µε την καλοσυνάτη προσωπικότητά του και την ανάγκη να προτρέπει τους οδηγούς να προσέχουν περισσότερο στους δρόµους. Για τον λόγο αυτόν όλοι τους τον φέρνουν µε νοσταλγία και αγάπη στο µυαλό τους, σκεπτόµενοι τις κατσάδες που είχαν «φάει» από τον αεικίνητο τροχονόµο.

Τα τελευταία 15 χρόνια υπέφερε από Πάρκινσον

Μιλώντας αποκλειστικά στο «Secret» η ανιψιά του θρυλικού τροχονόµου, Βίκυ Κωτσάκη, αποκάλυψε ότι ο θείος της τα τελευταία περίπου 15 χρόνια υπέφερε από Πάρκινσον: «Ηταν ο αδελφός του πατέρα µου. Ηταν ηθικός, ήρεµος και συνετός άνθρωπος. Η ζωή του ήταν λιτή και ήρεµη, λάτρευε τους δύο γιους του και τη σύζυγό του. Οι αναµνήσεις που έχω από παιδί για τον θείο µου είναι γεµάτες από αγάπη και καλοσύνη που έχω εισπράξει από αυτόν τον άνθρωπο. Μας επισκεπτόταν στην Ηλεία τακτικά, πριν νοσήσει από Πάρκινσον, που τον βασάνισε έως το τέλος. Ηταν βαθιά δηµοκράτης και στην επταετία 1967-1974, απ’ όσο γνωρίζω, είχε παραιτηθεί από την υπηρεσία του, γιατί δεν ενέκρινε τις τακτικές της χούντας, χωρίς να είναι αριστερός. Στη Μεταπολίτευση επέστρεψε στην Τροχαία, που τόσο αγαπούσε. Θα µπορούσα να µιλάω ώρες για τον θείο µου... Θα τον θυµάµαι µε αγάπη».

Η ίδια, µάλιστα, σε ανάρτησή της στα social media συγκίνησε: «Αγαπηµένε αδελφέ του µπαµπά µου, θείε Νίκο, που πάντα µας µιλούσες µε ηρεµία και γαλήνη... Ηρθε η ώρα να ρυθµίσεις την κυκλοφορία στον Παράδεισο. Καλό κατευόδιο, θείε...».

Οι οδηγοί που «υποκλίθηκαν» 

Ο τροχονόµος, γνωστός και ως «µουστάκιας», βρισκόταν επί αρκετά χρόνια στη διασταύρωση της Εθνικής Αντιστάσεως, στο Νέο Ψυχικό, και όσοι περνούσαν από το σηµείο αποχαιρετούν τον τροχονόµο-σύµβολο της Λεωφόρου Κηφισίας µιλώντας για το ήθος και τον επαγγελµατισµό του.

Πολλοί οδηγοί που είχαν τύχει να ανταλλάξουν µαζί του µια κουβέντα ή να δεχτούν επίπληξη, επειδή δεν φορούσαν το κράνος ή τη ζώνη ασφαλείας τους, τον σκέφτονται µε χαµόγελο, παραθέτοντας διάφορα αστεία περιστατικά µαζί του: «Αρκετές φορές µε µάλωσε για το κράνος που φορούσα στον αγκώνα και µε καλοσύνη µε συµβούλευε να το φοράω», είπε η Ελενα Αλεξίου, ενώ ακόµα ένας µοτοσυκλετιστής ανέφερε: «Είχα σταµατήσει στο φανάρι µε τη µηχανή µου, χωρίς να φοράω κράνος. Με πλησίασε και µε ρώτησε: “Κύριε, µήπως µέσα στην µπαγκαζιέρα σας έχετε το κράνος σας;”. Του απάντησα: “Ναι, κύριε, και συγγνώµη, το ξέχασα”. “Σας παρακαλώ, σταµατήστε πιο κάτω δεξιά και φορέστε το, για να ’µαστε όλοι ήσυχοι”. Πώς να µην τον αγαπάς;».

«Δεν μπορούσε να δει οδηγό χωρίς κράνος ή χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, ενώ τον έχω πετύχει να κατσαδιάζει γυναίκα που είχε το παιδί της στο μπροστινό κάθισμα και χωρίς ζώνη»


Η Νικολέτα ∆ηµοπούλου µίλησε για τον σεµνό τροχονόµο, που ταυτόχρονα ήταν αυστηρός: «∆εν µπορούσε να δει οδηγό χωρίς κράνος ή χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, ενώ τον έχω πετύχει να κατσαδιάζει γυναίκα που είχε το παιδί της στο µπροστινό κάθισµα και χωρίς ζώνη. Εµένα µια φορά µε είχε πλησιάσει για να µε συγχαρεί που είχα το µωρό στο καθισµατάκι του. Θα µας λείψει».

Κάποιος άλλος ανέφερε ένα περιστατικό κατά το οποίο τον είχε συγχαρεί: «Ο τροχονόµος έσκυψε τα µάτια στο έδαφος από ταπεινοφροσύνη. Από κοντά παρατήρησα ότι µε τη χρόνια χρήση η σφυρίχτρα τού είχε “φάει” τα µπροστινά δόντια. Ο πιο άξιος τροχονόµος που πέρασε από το Σώµα».

Ποιος ήταν ο Νίκος Κωτσάκης

Ο Νίκος Κωτσάκης µεγάλωσε σε µια πολυµελή οικογένεια στον Νοµό Ηλείας, ενώ από τα 15 του χρόνια ανέλαβε την ευθύνη της οικογένειάς του, εργαζόµενος στα χωράφια. «Γεννήθηκα και µεγάλωσα στη Μαρώνεια της ορεινής Ολυµπίας, στον Πύργο Ηλείας δηλαδή. Αγρότης ήµουν, σκαπανεύς της γης. Πού να το φανταζόµουν ότι θα κατέληγα σκαπανεύς της ασφάλτου;», είχε πει πριν από χρόνια σε συνέντευξή του.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»