Γλυκύτατη, µε ήπιο λόγο, αλλά και µε άποψη, µε ταλέντο και έµφυτη συστολή η ∆ανάη Μιχαλάκη, η «∆ροσούλα» των «Άγριων µελισσών» και αργότερα η «Υπατία» της «Παραλίας», συγκαταλέγεται στο πάνθεον των νέων, πολλά υποσχόµενων παρουσιών στην υποκριτική.

Για την 32χρονη, ο τόπος της, η Σύρος, είναι το κάρµα της. Εκεί γεννήθηκε, εκεί γνώρισε τον σύζυγό της Γιώργο Παπαγεωργίου, εκεί έχει βρει καταφύγιο µία από τις τελευταίες σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηµατογράφου, η Νόρα Βαλσάµη, της οποίας τα νεανικά καρέ από τα µιούζικαλ και τα δράµατα του Γιάννη ∆αλιανίδη έχουν εκπληκτική οµοιότητα µε αυτά της ∆ανάης. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει και «σωσία» της Βαλσάµη. Πολλές είναι και οι ρίζες των «ποταµών» καταγωγής της ηθοποιού που «εκβάλλουν» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Ο πατέρας, επίσης ηθοποιός, Γιώργος Μιχαλάκης, γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά αργότερα µετακόµισε στον Πειραιά. Εκτός από το χρώµα των µατιών και το ταλέντο στην ηθοποιία, από αυτόν κληρονόµησε η ενζενί και την αγάπη της για τον Ολυµπιακό. Από την Αγγλίδα µητέρα της πήρε το πάλλευκο δέρµα και την αγάπη της για τον χορό, καθώς εκείνη ήταν καθηγήτρια µπαλέτου. Χρόνια αργότερα, µάλιστα, άνοιξε σχολή χορού στη Σύρο.

∆ανάη Μιχαλάκη: Από το σέρβις στη σκηνή

Από µικρή ήθελε να ασχοληθεί µε την υποκριτική. Τελείωσε τη σχολή της Μιµής Ντενίση, όµως έβρισκε κλειστές πόρτες, γιατί η Ελλάδα είχε µπει στα χρόνια της µνηµονιακής ύφεσης, µε ελάχιστες ευκαιρίες για τα «φιντανάκια». Ετσι, δούλεψε σε σέρβις, υποδοχή σε µπαρ, σε ταβέρνα και σε ψητοπωλείο, ως πωλήτρια σε κατάστηµα κοσµηµάτων.  Στα µέσα της προηγούµενης δεκαετίας έφυγε για το ιταλικό Μπάρι, όπου ζει η θεία της. Εκανε µαθήµατα χορού (κλακέτες), έµαθε να παίζει και µουσική, ωστόσο επέστρεψε στην Ελλάδα το 2014 για γκεστ στην «Εθνική Ελλάδος» του Γιώργου Καπουτζίδη, στο Mega. Το «µπαµ» όµως έγινε το 2019, όταν µεταµορφώθηκε στη «∆ρόσω» στις «Αγριες µέλισσες».

Ηταν και η τελευταία πρωταγωνίστρια που έκλεισε στο βασικό καστ, µετά τη συνάντηση που είχε µε τον σκηνοθέτη της σειράς, Λευτέρη Χαρίτο. «Με βρήκαν µέσω Facebook. Πέρασα δύο κάστινγκ - νοµίζω πως ήµουν η τελευταία ηθοποιός που κλείσανε. Τρελάθηκα µόλις άκουσα ότι είναι για σειρά εποχής. Παρότι ήξερα ότι θα είµαι στις ‘‘Αγριες µέλισσες’’, δούλεψα το καλοκαίρι στη Σύρο», έχει πει στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.  Στην πορεία, την είδαµε ως «Υπατία» στην «Παραλία» της ΕΡΤ, όπου πάλι ξεδίπλωσε το υποκριτικό της ταλέντο. Εκεί µάλιστα συµπρωταγωνίστησε µε τον πατέρα της, Γιώργο Μιχαλάκη. «Πρώτη φορά έπαιξα µε τον µπαµπά µου. Είχε περισσότερο άγχος, ήµασταν και οι δύο συγκινηµένοι, τα αισθήµατα ήταν ανάµικτα. Γυρίσαµε και µία σκηνή, ως πατέρας και κόρη», εξοµολογήθηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της στην Ελένη Μενεγάκη, στο Mega.

Σχέση ζωής

Η επιτυχία ήρθε παράλληλα µε την ευτυχία στην προσωπική της ζωή. Ο συνάδελφός της Γιώργος Παπαγεωργίου ήρθε ξαφνικά στη ζωή της και ένας µεγάλος έρωτας γεννήθηκε. «Γνωριστήκαµε σε κοκτέιλ µπαρ στη Σύρο, όπου δούλευα. Το πρώτο µας ραντεβού έγινε µήνες αργότερα. Η πρώτη µου επαφή µε τη µητέρα του Γιώργου, Φιλαρέτη Κοµνηνού, ήταν στην Επίδαυρο. Πήγαµε να τη δούµε και ‘‘δέσαµε’’. Από την πρώτη στιγµή». Ενα χρόνο πριν από τον γάµο τους, ανήµερα των γενεθλίων της, εκείνος της έκανε πρόταση γάµου «σε ροµαντική ταβέρνα. Υπό τους ήχους δύο κανταδόρων, της έδωσα το µονόπετρο» έχει αποκαλύψει εκείνος.  Τον Αύγουστο του 2021 παντρεύτηκαν στο ∆ηµαρχιακό Μέγαρο Ποσειδωνίας, στην έπαυλη Τσιροπίνα, στην Ντελαγκράτσια στη Σύρο.

Ο γάµος έγινε ανήµερα των γενεθλίων της και τον τέλεσε η δηµοτική σύµβουλος Ειρήνη ∆ράκου, η δασκάλα της ∆ανάης στην Ερµούπολη. Ντυµένοι στα ολόλευκα, ήταν σαν ζωγραφιά. Και ακολούθησε η Ιταλία για το ταξίδι του µέλιτος.  Και κάπως έτσι η οικογένεια άρχισε να πληθαίνει. Στις 7.8.2023, ανήµερα των γενεθλίων της και της επετείου του γάµου της, αποκάλυψε ότι θα γίνει µαµά. «Φέτος γιορτάζω τριπλά! Γενέθλια, επέτειο και ερχοµό... µπιζελιού!», έγραψε ποζάροντας στα νερά της Φολεγάνδρου. Τον Νοέµβριο έφερε στον κόσµο ένα υγιέστατο κοριτσάκι µε φυσιολογικό τοκετό. «‘‘Ρουφάω’’ κάθε στιγµή και κάθε δευτερόλεπτο» είπε πριν από λίγες µέρες περιχαρής στην Ελένη Μενεγάκη για το πώς βιώνει τη µητρότητα, προσθέτοντας: «Ηξερα ότι το µωρό θα µοιάζει στον Γιώργο, το είχα δει στον υπέρηχο. Είχαµε δει ξεκάθαρα το πρόσωπο. Ελεγα ‘‘θα µοιάζει στον Γιώργο’’ και µε έλεγαν τρελή. Εχουµε βρει όνοµα προτού µείνω έγκυος». Και µπορεί να µην αποκάλυψε το όνοµα της µικρής, ανέφερε όµως µια επιθυµία της για το µέλλον... «Μεγαλώνοντας σε νησί, έχεις ελευθερία. Ανοιγαν την πόρτα και µας έλεγαν οι γονείς µου: ‘‘Πηγαίνετε κι ελάτε σε µία ώρα’’. Στην Αθήνα, ένα παιδί δεν µπορεί να έχει αυτό το προνόµιο. Μακάρι να το είχε και η κόρη µου. ∆εν αποκλείω να ζήσουµε σε νησί, όπως οι γονείς µου». Λέτε;

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής