Όταν το μεγαλοπρεπές, τρικάταρτο ιστιοφόρο «Μπελέμ» θα δέσει στο λιμάνι του Πειραιά, στο τέλος του Απριλίου, προκειμένου στις 27 του μήνα να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα και να τη μεταφέρει στη Μασσαλία, θα έχουν αποβιβαστεί από αυτό οι επιβάτες του, οι οποίοι για επτά ημέρες θα έχουν ζήσει μια διαφορετική εμπειρία στις ελληνικές θάλασσες και θα έχουν παραστεί στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Το γαλλικό πλοίο, που χαρακτηρίστηκε ιστορικό μνημείο το 1984, ανήκει στο ομώνυμο ίδρυμα, το οποίο δημιουργήθηκε το 1979. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του, από τις 15 Απριλίου έως τις 23 του ίδιου μήνα οργανώνεται κρουαζιέρα και όπως υπόσχεται στους επιβάτες: «Το πλήρωμα θα σας μεταφέρει στην Ολυμπία, για να πάρετε μέρος σε ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα των Ολυμπιακών Αγώνων: την τελετή αφής της Φλόγας. Στον αρχαίο χώρο των Αγώνων, μπροστά στα ερείπια του Ναού της Ηρας».

«Κάντε ένα ταξίδι στον χρόνο και την Ιστορία, πριν ξεκινήσετε ένα παράκτιο ταξίδι στο Αιγαίο Πέλαγος», προτρέπει το ίδρυμα. Η τιμή γι’ αυτό το ταξίδι είναι 4.000 ευρώ και περιλαμβάνει μια «πιθανή νύχτα μπροστά από την Υδρα, ένα μικρό στολίδι του Σαρωνικού, στο οποίο είναι σαν να βλέπεις τον χρόνο να σταματά», αλλά και την «αποβίβαση στο λιμάνι του Πειραιά και την απόλαυση μιας ημερήσιας εκδρομής στην Αθήνα». Οι επιβάτες θα φτάσουν αεροπορικώς στην Αθήνα και θα μεταβούν οδικώς στην Πάτρα, όπου θα τους περιμένει το πλοίο για να τους μεταφέρει στο Κατάκολο, από όπου μετά την τελετή αφής της Φλόγας θα πλεύσει για τον Πειραιά και τη Μαρίνα Ζέας.

Το «Μπελέμ», που έκανε το παρθενικό του ταξίδι ως φορτηγό πλοίο το 1896 -χρονιά αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων- μεταφέροντας ζάχαρη από τις Δυτικές Ινδίες και κακάο και καφέ από τη Βραζιλία και τη γαλλική Γουιάνα στη Νάντη της Γαλλίας, σήμερα είναι και εκπαιδευτικό πλοίο, με 16μελές πλήρωμα, το οποίο εκπαιδεύει σαράντα επίδοξους ιστιοπλόους σε κάθε 45ήμερο ταξίδι του.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»