Πρωί Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου. Όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα που επικρατούσε ήταν μουδιασμένο λόγω της παρέμβασης Τσίπρα την προηγούμενη. Οι ομιλητές διαδέχονταν ο ένας τον άλλον σε μία όχι και τόσο γεμάτη αίθουσα. Ώσπου προς το μεσημέρι κλήθηκε να ανέβει στο βήμα μία 25χρονη γυναίκα με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Ο λόγος για την ακτιβίστρια και συντονίστρια της ΟΜ Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας Ιφιγένεια Μουμτζή, η οποία μέσα σε 5 λεπτά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των συνέδρων που είχαν αρχίσει να γεμίζουν τη σάλα του τάε κβον ντο. Αφού πρώτα συστήθηκε στο σώμα των συνέδρων, δήλωσε ότι «ανήκω στη γενιά της κρίσης» και στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «βγαίνουμε στο εξωτερικό γιατί στην Ελλάδα μάθαμε στα λίγα και στην κρίση. Τώρα έχουμε άλλες κρίσεις. Την κλιματική και την πολιτική με την άνοδο της ακροδεξιάς. Η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για εμάς. Είτε γίνεσαι ένα με το τέρας είτε το πολεμάς. Αυτοί που πολεμάμε το τέρας... τα θέλουμε όλα».

Κατά τη διάρκεια της πεντάλεπτης ομιλίας της προσπάθησε να καλύψει όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, υψώνοντας μάλιστα ασπίδα προστασίας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις γυναικοκτονίες αλλά και τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «θέλουμε δικαιοσύνη, θέλουμε αξιοπρέπεια».


Πολύ σύντομα η τοποθέτησή της έκανε τον γύρο του διαδικτύου και όλοι αναζητούσαν πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό της. Ώσπου δύο μέρες μετά ο κ. Κασσελάκης ανακοίνωσε τα ονόματα που αποτελούν το think tank ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους και η Ιφιγένεια Μουμτζή. Πρόκειται για ένα από τα νέα πρόσωπα που έριξε στην πολιτική αρένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μία προσπάθεια ανανέωσης της εικόνας του κόμματός του.

Αν και μόλις 25 ετών, έχει πλούσιο βιογραφικό, καθώς σπούδασε πολιτική θεωρία στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science- LSE) και φιλοσοφία και πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Παράλληλα είναι ερευνήτρια της διαδικτυακής κακοποίησης, έχοντας λάβει μέρος σε πάνω από δέκα διασκέψεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συμβούλια σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχει εμπειρία και συμμετοχή στο κοινοβούλιο νέων (youth parliament).

«Είναι μεγάλη μου τιμή να είμαι στο think tank του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανάμεσα σε διακεκριμένους επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς που καθημερινά προασπίζουν με το έργο τους την Ισότητα και τη Δικαιοσύνη», έγραψε η ίδια στα social media: «Ευχαριστώ τον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη και τη συντονίστρια των Think Tanks Διάνα Βουτυράκου για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν. Έχουμε πολλή δουλειά, πολλές ιδέες και έναν στόχο: ένα καλύτερο αύριο», κατέληξε.



Ωστόσο, αυτό που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη είναι η συγγένειά της με τον δημοσιογράφο και αρθρογράφο Σάκη Μουμτζή, ο οποίος μέσα από τα γραπτά του στηρίζει την κυβέρνηση και αναπτύσσει αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική.

Μάλιστα, ο κ.  Μουμτζής έσπευσε να της δώσει συγχαρητήρια γράφοντας τα εξής: «Συγχαρητήρια στην ανιψιά μου Ιφιγένεια Μουμτζή για τα νέα της συμβουλευτικά καθήκοντα δίπλα στον εκλεγμένο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στ. Κασσελάκη. Καλή επιτυχία, Ιφιγένεια». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο δημοσιογράφος και αρθρογράφος μιλάει δημοσίως για την ανιψιά του. Τρία χρόνια πριν και συγκεκριμένα το 2021 όταν η Ιφιγένεια Μουμτζή είχε αποφοιτήσει από το London School of Economics έγραφε πως «η οικογένειά μας είναι υπερήφανη για το αστεράκι μας. Ιφιγένεια Μουμτζή, ετών 22. Πάντα τέτοια».

Πάντως, μόλις χθες, Πέμπτη, ο Σάκης Μουμτζής έσπευσε με άρθρο του στην Καθημερινή να αποθέωσει τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από τον κ. Κασσελάκη. Σημειώνεται πως ο αδερφός του και πατέρας της Ιφιγένειας είναι φανερός υποστηρικτής του κ. Κασσελάκη ενώ κατά καιρούς ασκεί οξύτατη κριτική στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ (Ομπρέλα, Αχτσιόγλου κ.λπ.) αποκαλώντας τους «αποστάτες».

Η επίθεση των τρολ

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας μέσα από τον λογαριασμό της στo Instagram αποκάλυψε ότι έπεσε θύμα ενορχηστρωμένης επίθεσης από ακροδεξιά τρολ. Σύμφωνα με την ίδια, δέχτηκε πάνω από «100 σεξιστικά και σεξουαλικά σχόλια σε post μου στο Instagram από fake και ινδικά accounts», τονίζοντας πως «είτε κάποιος πλήρωσε ακροδεξιά trolls να μου κάνουν σεξιστική επίθεση στο Instagram είτε το Νέο Δελχί έμαθε σύσσωμο ελληνικά και δεν με συμπαθεί καθόλου για κάποιο λόγο».

Μέσα από το προφίλ της στο Facebook εξήγησε ότι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τις σε βάρος της επιθέσεις για κάθε νέα γυναίκα που ίσως στο παρελθόν πέρασε τα ίδια και δεν μίλησε. «Για την επόμενη που θα της επιτεθούν με χυδαιότητες, να ξέρει πως είμαστε εδώ και δεν είναι μόνη. Αν θέλουμε περισσότερες γυναίκες στην πολιτική, πρέπει να καταγγέλλουμε τις ακροδεξιές στρατηγικές που χρησιμοποιούν για να μας μειώσουν. Κορίτσια, δεν ξέρουν με ποιες έμπλεξαν», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czu8txydi815)

Τα social media

Η Ιφιγένεια Μουμτζή είναι ιδιαίτερα ενεργή στα social media. Από τις δημοσιεύσεις της μπορεί να δει κανείς την αγάπη που έχει για τα τατουάζ, τα ταξίδια, τις τέχνες και τη μόδα.

Επίσης υπάρχουν φωτογραφίες της από τα British Fashion Awards 2023 και από ταξίδια όπως αυτό που είχε κάνει στην Ιορδανία. Eίναι φανερή υποστηρίκτρια των ΛΟΑΤΚΙ, ενώ φωτογραφίζεται με φίλους της που είναι μέλη της κοινότητας, αγαπάει τη διασκέδαση και μοιράζεται σκηνές της καθημερινότητάς της με τους διαδικτυακούς της ακολούθους.

img_5773

img_5774

moumtzi
54521441_10218674377431806_8552636288547684352_n
c31000ecc5d7424793d45011ccb82485

Επιπροσθέτως μέσα από τους λογαριασμούς της στα social media δεν παραλείπει να σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας, όπως για παράδειγμα η προ ημερών ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και το περιστατικό με την ομοφοβική επίθεση εναντίον μέλων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που σημειώθηκε το προηγούμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.