Παγκοσμιοποίηση. Όχι μόνο στην πολιτική ή την οικονομία. Αλλά και στον αθλητισμό. Τα σημάδια, μπροστά στα μάτια μας. Σύνορα ανοιχτά για τους αθλητές. Ενας ολόκληρος πλανήτης, μια "μικρή" ποδοσφαιρική κοινωνία. Σε αυτή την κοινωνία, ο Νόα Αλεν έχει ήδη αρχίσει να "χτίζει" το δικό του όνομα. Με βήμα ταχύ, σχεδόν... σπρινταριστός, όπως τα "πάνω κάτω" που κάνει στον ασβέστη της αριστερής πλευράς της Ιντερ Μαϊάμι. Συμπαίκτης του "Θεού" της μπάλας. Του Λιονέλ Μέσι. Ενεργός, σημαντικός, βασικός στην ομάδα του Ντέιβιντ Μπέκαμ. Ένα παιδί που έγραψε ιστορία στην ποδοσφαιρική ιστορία του Μαϊάμι.

Το όνομα του νεαρού αριστερού μπακ που σε λίγες εβδομάδες θα κλείσει τα 20 χρόνια του (28/04/2004), άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Κακώς. Ο Νόα Αλεν, μπορεί σε λίγο καιρό να φορά τα Γαλανόλευκα! Ή για να το θέσουμε σωστά, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Βλέπετε από το 2022 είναι και επίσημα Ελληνας πολίτης. Κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου. Νομίμως εκδοθέν, καθότι στο αίμα του κυλάει αίμα ελληνικό. Εστω κατά το ήμισυ.

Ο Νόα, ο Μέσι και ο… Νικόλαος

Η μητέρα του, Κάντι Ζάχαρη - Αλεν, Ελληνίδα δεύτερης γενιάς στην Αμερική, δεν αφήνει τα παιδιά της να αποκοπούν από τις ρίζες τους. Δεν κρύβει την ελληνική της καταγωγή και φροντίζει και τα παιδιά της να ακολουθούν τον δικό της δρόμο. Ακόμη και στα social media, επέλεξε να χρησιμοποιεί το "Greek Girl Candie", ως προσωνύμιο. Ενώ ο δεύτερος γιος της οικογένειας, πήρε το όνομα Νικόλαος. Όχι τυχαία.

Αφού εξαντλήσαμε το θέμα της καταγωγής, ας δούμε ποιος είναι ο Νόα Αλεν. Γεννήθηκε στο Πέμπροουκ Πάινς της Φλόριντα. Από μικρός ξεχώρισε σε τρία αθλήματα: Ποδόσφαιρο, μπάσκετ και μπέιζμπολ. Στα 13 του, έπρεπε να επιλέξει σε ποιο θα επικεντρωθεί. Επέλεξε το ποδόσφαιρο, παρασυρμένος από το γεγονός ότι γιαγιά του ήταν παίκτρια ποδοσφαίρου στις ΗΠΑ, έως το 2004. Κόντρα στις βουλές του πατέρα του, Τέρι Αλεν, ο οποίος ακόμη και τώρα εκφράζει το μικρό του παράπονο “… εγώ έπαιξα μπέιζμπολ. Αυτό ήθελα να κάνει. Ήταν εξαιρετικός σε αυτό το παιχνίδι. Αλλά νίκησαν οι γυναίκες της οικογένειας και επέλεξε το ποδόσφαιρο. Βέβαια, βλέποντας που βρισκόμαστε σήμερα, μάλλον καλά έκανε», είχε δηλώσει ο ίδιος πριν από λίγο καιρό για τον γιο του.

Noah Allen REVEALS how Lionel Messi COMMUNICATES with Inter Miami players without SPEAKING ENGLISH


Και προφανώς ο Νόα Αλεν έκανε καλά. Καθώς στα 17 του, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που αναδείχθηκε από την ακαδημία της Ιντερ Μαϊάμι και έπαιξε στην πρώτη ομάδα. Παρένθεση, το 2019, όταν επιλέχθηκε να ενταχθεί στην ακαδημία της ομάδας της Φλόριντα, Weston FC, η ανακοίνωση έγινε με ένα μήνυμα στο κινητό του. Σε μορφή βίντεο. Σε αυτό, ο συνιδιοκτήτης της Ιντερ, Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον καλωσόριζε και του έδινε συμβουλές για το τι έπρεπε να κάνει για να πετύχει.

Εναν χρόνο μετά δόθηκε δανεικός στη θυγατρική Fort Lauderdale CF, όπου αναδείχθηκε κορυφαίος νέος ποδοσφαιριστής της USL League One. Στις 26/02/2022, 17 ετών και 10 μηνών, κάνει το ντεμπούτο του στο MLS με την πρώτη ομάδα της Ιντερ, κόντρα στους Σικάγο Φάιρ. Εγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της ομάδας του Μαϊάμι που έπαιξε στο MLS από τις ακαδημίες της και έως σήμερα παραμένει ο νεότερος.

Ο Νόα στην Ίντερ Μαϊάμι και ο Ζόρντι Άλμπα

Η εξέλιξη του Αλεν, εντυπωσιακή. Εχει ήδη 42 συμμετοχές, 1 γκολ και 2 ασίστ με την Ιντερ. Ενώ παρά το γεγονός ότι από πέρυσι στην ομάδα αγωνίζεται ο πολύς Ζόρντι Αλμπα, "μοιράζονται" τη θέση του αριστερού μπακ, με τον Ισπανό να αγωνίζεται συχνά και στη μεσαία γραμμή.

Τον Αύγουστο πανηγύρισε την κατάκτηση του Λιγκ Καπ των ΗΠΑ, ενώ ήδη αποτελεί στέλεχος της ομάδας Κ20 της Αμερικής και ονειρεύεται τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ονειρό του, να κληθεί στην Εθνική Ανδρών. Και φυσικά να παίξει στην Ευρώπη. Για αυτό και έσπευσε να βγάλει το ελληνικό διαβατήριο, όπως δικαιούνταν. Καθώς η Ελλάδα δεν τον αφήνει αδιάφορο. Αλλά παράλληλα του δίνει και το «εισιτήριο» για τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ως κοινοτικός και όχι ως ξένος.

NOAH ALLEN ► Best Skills, Goal & Assists (HD) 2023

Ο Αλεν δεν έχει αγωνιστεί στην ανδρική ομάδα των ΗΠΑ και για αυτόν τον λόγο είναι ακόμη "διαθέσιμος" για την Εθνική Ελλάδος. Λεπτομέρεια; Έως και σήμερα είναι αμφίβολο κατά πόσο η ΕΠΟ γνωρίζει αυτή τη δυνατότητα...

Η καθημερινότητα με τον Λιονέλ Μέσι

Πώς, όμως, είναι για ένα παιδί 18-19 ετών να έχει συμπαίκτη έναν... εξωγήινο, τον μυθικό Λιονέλ Μέσι; "Είναι σουρεαλιστικό να έχεις τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο να παίζουν στην ομάδα σου", λέει ο Άλεν για τους Μέσι, Ζόρντι Αλμπα, Σέρχι Μπουσκέτς και Λουίς Σουάρες και αναφερόμενος στον Αργεντινό, τονίζει: "Την πρώτη μέρα, νιώθεις άγχος να του μιλήσεις. Αλλά είναι ο καλύτερος παίκτης. Θέλεις να του δώσεις χώρο, να τον βοηθήσεις, να κάνεις τα πάντα για αυτόν. Σίγουρα μπορώ να του μιλήσω και συζητάει με όλους μας. Είναι καταπληκτικός τύπος και καταπληκτικός παίκτης. Ξεπέρασε τις προσδοκίες μου η συνύπαρξη μαζί του. Και είμαι σίγουρος για όλους στην ομάδα".

Noah Allen: "Best PLAYER in the WORLD [Lionel Messi], ALWAYS makes the DIFFERENCE"

Οσο για το πόσο καλός είναι; "Εγώ είμαι αριστερός μπακ. Και ο Μέσι παίζει κυρίως δεξιά. Οπότε καταλαβαίνετε ότι στις προπονήσεις, είμαι ο αντίπαλός του. Και αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα. Στις πρώτες προπονήσεις, με περνούσα σαν να μην υπήρχα. Σαν να μην με έβλεπε", λέει ο Αλεν και εξηγεί: "Κατάλαβε ότι παίζει άλλο ποδόσφαιρο και ότι πρέπει να βελτιωθώ, εάν θέλω έστω να τον... ενοχλήσω".


* Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο ένθετο Secret” της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”.