Σε μεγάλη ανησυχία βρίσκονται τι τελευταίες μέρες οι ειδικοί σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων της γρίπη των πτηνών.

Μιλώντας σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο Dr. Muchipudi, ειδικός ερευνητή της γρίπης των πτηνών στο Πίτσμπουργκ, έκρουσε τον «κώδωνα» του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η επόμενη πανδημία είναι πιο κοντά από ποτέ. Σύμφωνα με τον Dr. Muchipudi, ο ιός της γρίπης των πτηνών είναι «100 φορές χειρότερος από τον Covid», καθώς φαίνεται να είναι θανατηφόρος για περίπου τους μισούς από αυτούς που τον κολλάνε.

«Αυτός ο ιός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας της πανδημίας για πολλά, πολλά χρόνια και πιθανώς δεκαετίες. Και τώρα πλησιάζουμε επικίνδυνα σε αυτόν τον ιό που μπορεί να προκαλέσει πανδημία», υπογράμμισε ο ίδιος μιλώντας για το εξαιρετικά παθογόνο και θανατηφόρο στέλεχος H5N1.

Αυτή η νέα ζοφερή πρόβλεψη των ειδικών για το επόμενο κύμα πανδημίας έφερε στο μυαλό των περισσότερων άσχημες αναμνήσεις. Αναμνήσεις συνυφασμένες με καραντίνες, προληπτικούς ελέγχους, μάσκες, γάντια και πολύ αντισηπτικό… Και ενώ η λήξη του «Μένουμε σπίτι» δεν μετράει ούτε δυο χρόνια, η είδηση ότι μία νέα πανδημία είναι προ των πυλών φαντάζει κακός εφιάλτης. Και όχι άδικα, αν σκεφτεί κανείς ότι η COVID-19 εκτός ότι άλλαξε τη ζωή όλων, στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Κατά καιρούς, η ανθρωπότητα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές θανατηφόρες πανδημίες και επιδημίες που μείωσαν σημαντικό τον πληθυσμό του πλανήτη. Η έλλειψη ιατρικών γνώσεων, φαρμάκων και υγιεινής δημιουργούσαν το κατάλληλο «κοκτέιλ» για να εξαπλωθεί ένας ιός. Πολλές φορές οι πανδημίες είχαν περισσότερα θύματα και από έναν πόλεμο. Η πανούκλα, η ισπανική γρίπη, η χολέρα και η φυματίωση αφάνισαν μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού και προκάλεσαν ανεξίτηλα τραύματα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους.

Παρακάτω θα διαβάσετε για πέντε από τις πιο θανατηφόρες πανδημίες- επιδημίες που στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και μόλυναν το μισό πληθυσμό του πλανήτη:

Πέντε θανατηφόρες πανδημίες και επιδημίες που έπληξαν τον κόσμο

covid


1. Πανδημία Covid – 19:
Το 2019 η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου έμελλε να αλλάξει ριζικά μετά την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού. Η πανδημία της COVID-19 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της Κίνας, τον Δεκέμβριο του 2019. Οι απόπειρες περιορισμού της νόσου απέτυχαν, με αποτέλεσμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να ανακοινώσει στις 30 Ιανουαρίου 2020 ότι αποτελεί Έκτακτη Ανάγκη Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος. Ακολούθησαν πολύμηνες καραντίνες, υγειονομικά μέτρα, περιορισμοί και εκτεταμένη αναστάτωση στην παγκοσμία οικονομία μέχρι να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί τον Δεκέμβριο του 2020 και να αρθεί τελικά η περίοδος έκτακτης ανάγκης το 2023. Η πανδημία COVID-19 έχει προκαλέσει πάνω από 7 εκατομμύρια θανάτους σε πάνω από 774 εκατομμύρια μολύνσεις, γεγονός που την καθιστά μία από τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία.

panoukla


2. Μαύρος Θάνατος: Η μαύρη πανώλη εκδηλώθηκε κατά τα έτη 1348 – 1353 και ήταν από τις πλέον καταστροφικές πανδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Συνολικά υπολογίζεται ότι στοίχισε τη ζωή σε 75 έως 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και στην Ασία. Συνέπεια της ήταν να χαθεί σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πρώτη καραντίνα εφαρμόστηκε εκείνη την περίοδο. Στον άνθρωπο η νόσος μεταδίδεται από το τσίμπημα ψύλλων, που παρασιτούν σε μολυσμένο μαύρο αρουραίο. Το 2022 επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι ο «μαύρος θάνατος» ξεκίνησε να εξαπλώνεται στην Ευρώπη από τα βουνά Τιαν Σαν του Κιργιστάν.


ispaniki_gripi


3. Η φονική γρίπη του 1918: Η Ισπανική γρίπη υπολογίζεται ότι προκάλεσε τον θάνατο από 17 έως 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο ιός μεταπήδησε από τα πτηνά στον άνθρωπο και πήρε μορφή πανδημίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά τον οποίο εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το πρώτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Πάτρα, ενώ η Σκύρος ήταν αυτή που πλήγηκε περισσότερο από τις ελληνικές περιοχές. Εκείνη την περίοδο οι μάσκες μεταβλήθηκαν σε σύμβολο κυβερνητικού παρεμβατισμού και πυροδότησαν διαδηλώσεις. Όπως εκτιμούν επιστήμονες από την Ευρώπη, ο ιός Η1Ν1 είναι «απόγονος» του στελέχους της «ισπανικής» γρίπης.

cholera_1


4. Θανατηφόρο νερό: Στις αρχές έως τα μέσα του 19ου αιώνα, η χολέρα διέσχισε την Αγγλία, αφήνοντας πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Και ενώ η επικρατούσα επιστημονική θεωρία της εποχής έλεγε ότι η ασθένεια εξαπλωνόταν από τον βρώμικο αέρα, ένας Βρετανός γιατρός ονόματι, Τζον Σνόου, υποπτευόταν ότι η μυστηριώδης ασθένεια παραμόνευε στο πόσιμο νερό. Δημιουργώντας ένα γεωγραφικό διάγραμμα των θανάτων, ο Σνόου ανακάλυψε ότι η χολέρα μεταδιδόταν μέσω κεντρικού πηγαδιού του Λονδίνου. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο υπάρχουν 1,3 έως 4 εκατομμύρια κρούσματα χολέρας και από 21.000 έως 143.000 θανάτους παγκοσμίως λόγω του βακτηρίου που προέρχεται από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

ebola


5. Αιμορραγικός πυρετός: Η νόσος του ιού Έμπολα είναι μια από τις σοβαρότερες, συχνά θανατηφόρες ασθένειες που προσβάλλει τους ανθρώπους. Ο ιός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής με αίμα και άλλα σωματικά υγρά από μολυσμένα άγρια ζώα. Ο ιός εμφανίστηκε το 1976 σε απομακρυσμένα χωριά κοντά στον ποταμό Έμπολα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συγχρόνως στο Σουδάν. Κατά τα έτη 2014-2016 η Δυτική Αφρική εξέπεμψε κόκκινο συναγερμό για τον Έμπολα. Μόνο στη Γουινέα 11.284 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια.