Ήταν απόγευμα Κυριακής όταν ένα λεωφορείο γεμάτο με 49 μαθητές της Α' λυκείου επέστρεφε από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα στο Μακροχώρι Ημαθίας.
Λίγο μετά τις 7 και μισή το λεωφορείο μπήκε στην κοιλάδα των Τεμπών.

Στο αντίθετο ρεύμα μια νταλίκα. Είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και κατευθυνόταν προς τη Λάρισα. Μετέφερε φύλλα μελαμίνης νοβοπάν. Ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο και μπήκε στο αντίθετο ρεύμα. Η νταλίκα συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο, η συρόμενη καρότσα «δίπλωσε» και συγκρούστηκε με το λεωφορείο. Τα φύλλα νοβοπάν έκοψαν στα δύο την αριστερή πλευρά του πούλμαν σαν λεπίδες.
Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο και το λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στα βράχια.
Το λεωφορείο ακολουθούσαν δύο αυτοκίνητα που συγκρούστηκαν και τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ένα τρίτο καρφώθηκε στα βράχια.

Το σημείο μετατράπηκε σε κόλαση.
21 μαθητές ηλικίας 15-16 ετών βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ άλλοι 35 τραυματίστηκαν, οι 9 από τους οποίους σοβαρά.
Τα σωστικά συνεργεία χρειάστηκαν πάνω από δύο ώρες για να απεγκλωβίσουν νεκρούς και τραυματίες.
Γονείς και συγγενείς των παιδιών ενημερώθηκαν για το δυστύχημα από την τηλεόραση.

Στην κηδεία ανά 200 μέτρα υπήρχε ένα λευκό φέρετρο.

«Εγώ φταίω. Σκότωσα τα παιδιά» είπε ο οδηγός της νταλίκας τότε στο κανάλι του Alpha.

Οι αιτίες της σύγκρουσης αναλύθηκαν, αλλά δεν έγιναν ποτέ 100% σαφείς. Ο οδηγός της νταλίκας οδηγούσε 6 ώρες χωρίς διάλειμμα, η νταλίκα ήταν υπερφορτωμένη κατά 5 τόνους και τα ελαστικά της φθαρμένα. Το, δε, λεωφορείο είχε κριθεί ακατάλληλο λόγω παλαιότητας. Ο δρόμος δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ασφαλείας που απαιτεί μια εθνική οδός.

Η δίκη έγινε τον Οκτώβριο 2008. Ο οδηγός του λεωφορείου αθωώθηκε. Ο οδηγός της νταλίκας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών. Οι ιδιοκτήτες της νταλίκας, αλλά και του εργοστασίου νοβοπάν καταδικάστηκαν από 4 ως 14 χρόνια. Η εταιρεία κατέβαλε το ποσό των 8.500.000 ευρώ στις οικογένειες των θυμάτων.

«Στο σημείο αυτό, με ευθύνη της πολιτείας και στον βωμό του κέρδους, θυσιάστηκαν οι 21 μαθητές της Α΄ τάξης του Λυκείου Μακροχωρίου Ημαθίας» έγραφε η μαρμάρινη πλάκα στη μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών.