Πολλοί διάσημοι ηθοποιοί έχουν ενσαρκώσει σε μικρή και μεγάλη οθόνη τον Ιησού, ένας ρόλος που για τους περισσότερους εξ αυτών τους στιγμάτισε στην μετέπειτα καριέρα τους. Ηθοποιοί όπως Ρόμπερτ Πάουελ που υποδύθηκε τον Χριστό στο αριστούργημα του Φράνκο Τζεφιρέλι, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» και ο Τζιμ Καβίζελ που πρωταγωνίστησε «Στα πάθη του Χριστού», καταξιώθηκαν μέσα από τις κινηματογραφικές τους ερμηνείες, οι οποίες ακόμη και σήμερα καθηλώνουν το τηλεοπτικό κοινό.

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στην τηλεόραση ταινίες σχετικά με τη ζωή του Ιησού, οι οποίες προσφέρουν μια μοναδική οπτική πάνω στο Θείο Δράμα. Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» αποτελεί το πιο γνωστό και πιο δημοφιλές κινηματογραφικό έργο για τη ζωή του Χριστού. Ωστόσο, υπάρχουν και κινηματογραφικές παραγωγές που είναι δοσμένες με διαφορετικό ύφος και γυρισμένες από άλλη σκοπιά. Αδιαμφισβήτητο παράδειγμα αποτελεί η πολυσυζητημένη ταινία του Μελ Γκίμπσον τα «Πάθη του Ιησού», η οποία υπήρξε πηγή έμπνευσης για πολλούς σκηνοθέτες.

Μπορεί, λοιπόν, οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί να απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές για τις ερμηνείες τους, ωστόσο ο ρόλος αυτός «στοίχειωσε» την πορεία τους στην υποκριτική αφού σταμάτησαν να δέχονται προτάσεις για άλλες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κόσμος τους συνέδεσε τόσο πολύ με το ρόλο του Ιησού που οι μεγάλοι παραγωγοί θεώρησαν ριψοκίνδυνη τη συμμετοχή τους σε άλλες ταινίες, ειδικά τα πρώτα χρόνια από την προβολή τους. Πολλοί, ακόμη και οι ίδιοι ηθοποιοί, χαρακτήρισαν «καταραμένο» αυτό τον ρόλο, καθώς εκτός του ότι σημάδεψε την καριέρα τους, η διάρκεια των γυρισμάτων ήταν για κάποιους πολύ επώδυνη. Χαρακτηριστικές είναι οι ιστορίες που έχουν διηγηθεί τόσο ο Τζιμ Καβίζελ όσο και ο Γουίλιαμ Νταφόε που τυφλώθηκε στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Ο τελευταίος πειρασμός». Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, όπως και άλλοι, έχουν χαρακτηρίσει ως θράσος τους την επιλογή τους να υποδυθούν τον Χριστό.

Πέντε συγκλονιστικές ιστορίες ηθοποιών που ενσάρκωσαν τον Θεάνθρωπο

5: Επιτυχία ή κατάρα: Ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύθηκε τον Εσταυρωμένο στην υπερπαραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλι «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Γνώρισε μεγάλη επιτυχία μέσα από τον συγκεκριμένο ρόλο ενώ είχε αποσπάσει και το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του. Αν και Πάουελ υπέστη σε λιγότερο βαθμό από τους υπόλοιπους την «κατάρα» του ρόλου, ο ίδιος έπαψε να δέχεται επαγγελματικές προτάσεις για άλλους μεγάλους ρόλους. Πολλοί υποστήριξαν πάντως ότι μετά το πέρας της ταινίας, ο Βρετανός ηθοποιός βασανιζόταν από ψυχολογικά προβλήματα. Ο ίδιος είχε δηλώσει: «Σύμφωνα με έναν θρύλο, όποιος ερμηνεύει το ρόλο του Χριστού δεν έχει καλή τύχη».

Jesus of Nazareth :: Trailer


4: Πέθανε από εγκεφαλικό στα 42 του: Ο Τζέφρι Χάντερ ενσάρκωσε τον Ιησού Χριστό στην επανέκδοση της ταινίας «ο Βασιλεύς των Βασιλέων» του Σεσίλ Ντε Μιλ το 1961. Ο ίδιος θεώρησε τον συγκεκριμένο ρόλο «καταραμένο», αφού από πρώτο όνομα της υποκριτικής υποβιβάστηκε σε ηθοποιό Β΄κατηγορίας. Αποφάσισε να εστιάσει στην προσωπική του ζωή όμως απέτυχε και εκεί παταγωδώς. Εννιά χρόνια μετά την ταινία παντρεύτηκε την αγαπημένη του αλλά και εκεί στάθηκε άτυχος αφού ο γάμος του δεν στέριωσε. Ο Χάντερ πέθανε μόνος του σε ηλικία 42 ετών μετά από διπλό εγκεφαλικό επεισόδιο.


king-of-kings-


3. Τυφλώθηκε στα γυρίσματα: Ο Γουίλιαμ Νταφόε υποδύθηκε τον Ιησού Χριστού στην ταινία «Ο τελευταίος πειρασμός» του Μάρτιν Σκορσέζε. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο Νταφόε τυφλώθηκε εντελώς από το ένα του μάτι, μετά από αλλεργία που παρουσίασε. Ο ίδιος έπειτα από χρόνια και αφού ανέκτησε πλήρως την όρασή του, εξομολογήθηκε: «Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να πιστέψω ότι είχα το θράσος να πιστέψω ότι μπορούσα να ενσαρκώσω τον ίδιο τον Χριστό».

The Last Temptation of Christ (1988) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers


2. Τραγικό φινάλε: Η πιο τραγική κατάληξη ηθοποιού που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό ήταν αυτή του Αλέξη Γκόλφη, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του έργου του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Ο Αλέξης Γκόλφης είδε τη δημοτικότητά του να εκτοξεύεται στα ύψη αλλά μετά από τη συμμετοχή του στην ταινία, δεν κατάφερε να κάνει άλλη επιτυχία. Η δόξα και το χρήμα τον οδήγησαν σε εξαρτήσεις και τον Αύγουστο του 2007, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών.


alexis_gkolfis


1. Σώθηκε από θαύμα: Όταν Τζιμ Καβίζελ δέχθηκε την πρόταση του Μελ Γκίμπσον το 2004 να πρωταγωνιστήσει «Στα πάθη του Χριστού», δεν μπορούσε να φανταστεί ότι συμμετέχοντας στην ταινία του θα κινδύνευε η ζωή του. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Καβίζελ χτυπήθηκε δύο φορές από κεραυνό: Μία στη σκηνή πάνω στον Σταυρό και μία σε αυτή επί του Όρους Ομιλία. Τα βάσανά του όμως δεν τελείωσαν εκεί, καθώς την ώρα που κουβαλούσε τον σταυρό έπαθε εξάρθρωση ώμου ενώ στη σκηνή με το μαστίγωμα έφαγε κατά λάθος διπλό χτύπημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στον καρπό και στην πλάτη του. Τέλος, ο Καβίζελ αρρώστησε και με υποθερμία. Ο 55χρονος πλέον Καβίζελ έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι αυτός ο ρόλος κατέστρεψε την καριέρα του.

The Passion of The Christ - Extended Trailer (2004)


@parapolitika Αυτές είναι πέντε τραγικές ιστορίες ηθοποιών που υποδύθηκαν τον Χριστό #parapolitikagr #top5 #pasxa #films #tiktokgreece #greece ♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr