Οι βεντέτες στην Κρήτη έχουν χαράξει βαθιά την πορεία του νησιού, αφήνοντας πίσω τους αίμα, οδύνη και πράξεις εκδίκησης στο όνομα της τιμής, μιας έννοιας που συχνά τοποθετήθηκε πάνω από την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Οι αιματηρές αυτές συγκρούσεις, είτε ξεκίνησαν από ερωτικές αντιπαλότητες είτε από παλιές έχθρες, στοίχισαν δεκάδες ζωές και βύθισαν ολόκληρες οικογένειες στο πένθος.

Διαβάστε: Δολοφονία στο Ηράκλειο Κρήτης: Συνελήφθη και η σύζυγος του 54χρονου που σκότωσε τον 21χρονο - Στον εισαγγελέα οδηγείται ο δράστης (Βίντεο)

Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις της δεκαετίας του ’80 στο Ρέθυμνο είχε ως αφετηρία την ερωτική ζήλια. Ο Γιάννης Βενιαράκης σκότωσε τον 27χρονο Μανόλη Παπαδόσηφο μέσα σε καφετέρια, προκαλώντας σοκ στην τοπική κοινωνία.

Ο Βενιαράκης καταδικάστηκε σε ισόβια, όμως πέντε χρόνια αργότερα κατέθεσε έφεση. Η δίκη μεταφέρθηκε στον Πειραιά για λόγους ασφαλείας. Εκεί, μπροστά σε δικαστές και παρευρισκόμενους, ο πατέρας του θύματος πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη μέσα στην αίθουσα. Όπως ειπώθηκε, ο Γιάννης Παπαδόσηφος είχε κρύψει το όπλο μέσα στη γενειάδα του, το μοναδικό σημείο που δεν ελέγχθηκε από τις Αρχές. «Ήμουν μέσα και καθόμουνα και περίμενα να βρω ευκαιρία να τον σκοτώσω, αλλά προχώρησε το δικαστήριο και εκείνη την ώρα είπα τώρα είναι η ώρα του. Πετάχτηκα και τον σκότωσα. Ανακούφιση ένιωσα γιατί σκότωσα το φονιά του παιδιού μου», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Βορίζια - 27 Αυγούστου 1955

Στις 27 Αυγούστου 1955, στα Βορίζια, χωριό στους πρόποδες του Ψηλορείτη, το πανηγύρι του Αγίου Φανουρίου μετατράπηκε σε μακελειό. Ιδιοκτήτης καφενείου αποφάσισε να λύσει τις διαφορές του με έναν δασοφύλακα εν μέσω του γλεντιού, με αποτέλεσμα τραγικά γεγονότα.

Ο απολογισμός ήταν έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες. Εκτός από σφαίρες, χρησιμοποιήθηκε και χειροβομβίδα. Ανάμεσα στους τραυματίες ήταν και η μικρή τότε Κατίνα Λιτίνα, που έχασε την όραση από το ένα μάτι. «Και πετάνε τη χειροβομβίδα και λέω σεισμός είναι. Και χτυπά και ένα βλήμα στα μάτια», είχε αφηγηθεί η ίδια. Από εκείνη την ημέρα, η Κατίνα Λιτίνα φορά μόνο μαύρα ρούχα.

Βορίζια - Νοέμβριος του 2025

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, το ίδιο χωριό βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο. Τον Νοέμβριο του ’25, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε νέα αιματηρή βεντέτα στα Βορίζια, αυτή τη φορά με καλάσνικοφ και εκρηκτικά. Οι Αρχές μίλησαν για σύγχρονη βεντέτα, ενώ οι κάτοικοι έκαναν λόγο για παλιά χρέη.

Η μακροβιότερη βεντέτα στην Κρήτη ξεκίνησε το 1910, ανάμεσα στις οικογένειες Σαρτζετάκη και Πενταράκη, με τραγικό απολογισμό 119 νεκρούς. Ο κύκλος του αίματος κράτησε πάνω από 70 χρόνια.

Έκλεισε το 1985, όταν ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Πεντάρης, με καταγωγή από την οικογένεια των Πενταράκηδων, υπερψήφισε στη Βουλή τον Χρήστο Σαρτζετάκη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - μια συμβολική πράξη συμφιλίωσης που έβαλε τέλος σε δεκαετίες εχθρότητας.