Δήμαρχος Κορινθίων για την "Οδύσσεια" του Νόλαν: "Τα γυρίσµατα στον Ακροκόρινθο έχουν αφήσει το αποτύπωµά τους, σηµαντική παρακαταθήκη και ισχυρός µοχλός ενίσχυσης του τουρισµού" (Εικόνες)
Ο Ακροκόρινθος στη µεγάλη οθόνη µέσα από την "Οδύσσεια"
Η επιλογή του Ακροκορίνθου για την "Οδύσσεια" δεν ήταν τυχαία. Το επιβλητικό κάστρο και το ιστορικό τοπίο ταίριαζαν απόλυτα στη φιλοσοφία του Νόλαν, ο οποίος επεδίωξε να αποδώσει την αίσθηση του οµηρικού κόσµου µέσα από αυθεντικές τοποθεσίες
Η «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν αποτελεί ένα από τα µεγαλύτερα κινηµατογραφικά εγχειρήµατα των τελευταίων ετών, καθώς ο βραβευµένος µε Οσκαρ σκηνοθέτης µεταφέρει πρώτη φορά στη µεγάλη οθόνη το οµηρικό έπος µε ένα εντυπωσιακό διεθνές καστ και µία παραγωγή τεράστιας κλίµακας. Πιστός στη φιλοσοφία του, ο Κρίστοφερ Νόλαν επέλεξε να πραγµατοποιήσει τα γυρίσµατα σε αυθεντικές τοποθεσίες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση ψηφιακών σκηνικών.
Η Ελλάδα φυσικά είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή, µε σηµαντικά γυρίσµατα να πραγµατοποιούνται τόσο στην Πύλο όσο και στην Κορινθία, όπου ο επιβλητικός Ακροκόρινθος µετατράπηκε για λίγες ηµέρες σε κινηµατογραφικό πλατό παγκόσµιας εµβέλειας.
Η επιλογή του Ακροκορίνθου δεν ήταν τυχαία. Το επιβλητικό κάστρο και το ιστορικό τοπίο ταίριαζαν απόλυτα στη φιλοσοφία του Κρίστοφερ Νόλαν, ο οποίος επεδίωξε να αποδώσει την αίσθηση του οµηρικού κόσµου µέσα από αυθεντικές τοποθεσίες. Η παραγωγή ταξίδεψε σε έξι χώρες και ολοκλήρωσε γυρίσµατα διάρκειας 91 ηµερών, µε την Ελλάδα να αποτελεί έναν από τους σηµαντικότερους σταθµούς της διαδροµής. Η ταινία είναι επίσης η πρώτη µεγάλου µήκους παραγωγή που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου µε κάµερες IMAX φιλµ νέας γενιάς, γεγονός που αύξησε σηµαντικά τις τεχνικές απαιτήσεις των γυρισµάτων. Στην Κορινθία η παρουσία της παραγωγής άφησε έντονο αποτύπωµα.
Ο δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, μιλάει για την "Οδύσσεια" του Νόλαν
Σύµφωνα µε όσα δήλωσε ο δήµαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή», τα γυρίσµατα πραγµατοποιήθηκαν στην περιοχή της Αρχαίας Κορίνθου και στον Ακροκόρινθο, µε τη συµµετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής ως κοµπάρσων.
Φιλοξενία - οργάνωση
Παράλληλα, οι εγκαταστάσεις της παραγωγής αναπτύχθηκαν γύρω από το κάστρο και στην περιοχή του Σολοµού, όπου οργανώθηκαν η διαµονή, η σίτιση και η φύλαξη του κινηµατογραφικού εξοπλισµού. Η παρουσία ενός τόσο µεγάλου συνεργείου προσείλκυσε επισκέπτες και δηµιούργησε αυξηµένη κινητικότητα όχι µόνο στην Αρχαία Κόρινθο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ο δήµαρχος υπογραµµίζει ότι ο δήµος συνεργάστηκε στενά µε την εταιρεία παραγωγής, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη για τις κυκλοφοριακές ρυθµίσεις και άλλες δηµοτικές διευκολύνσεις, ενώ οι υπηρεσίες του δήµου παρέµειναν σε πλήρη ετοιµότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριηµέρου των γυρισµάτων. Οπως σηµειώνει, η συνεργασία εξελίχθηκε άψογα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι η περιοχή µπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις διεθνών κινηµατογραφικών παραγωγών.
Τα γυρίσµατα έχουν αφήσει το αποτύπωµά τους, µια πολύ σηµαντική παρακαταθήκη για εµάς τους Κορίνθιους - Μια κινηµατογραφική προβολή τέτοιου µεγέθους µπορεί να λειτουργήσει ως ένας ισχυρός µοχλός
ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισµού
Για τον Νίκο Σταυρέλη το σηµαντικότερο κέρδος δεν περιορίζεται στην προβολή που έλαβε η περιοχή κατά τη διάρκεια των γυρισµάτων, αλλά αφορά κυρίως το µέλλον. «Θα σας πω µε βεβαιότητα ναι», απαντά στο αν η συµµετοχή του Ακροκορίνθου σε µια τόσο µεγάλη παραγωγή µπορεί να αυξήσει την επισκεψιµότητα. Οπως εξηγεί, η Αρχαία Κόρινθος αποτελεί ήδη το ισχυρότερο σηµείο αναφοράς της περιοχής και η σύνδεσή της µε µια ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν ενισχύει ακόµη περισσότερο τη διεθνή προβολή της.
Τουριστικός µαγνήτης
Μάλιστα, σύµφωνα µε τον δήµαρχο, το ενδιαφέρον έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Οπως αναφέρει, αρκετοί επισκέπτες δηλώνουν ότι επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Αρχαία Κόρινθο, επειδή πληροφορήθηκαν πως εκεί βρέθηκαν ο Κρίστοφερ Νόλαν και ο Ματ Ντέιµον για τα γυρίσµατα της ταινίας. Μια κινηµατογραφική προβολή τέτοιου µεγέθους µπορεί να λειτουργήσει ως ένας ισχυρός µοχλός ενίσχυσης του πολιτιστικού τουρισµού, δίνοντας νέα ώθηση σε έναν τόπο που διαθέτει ήδη τεράστια ιστορική αξία. «Τα γυρίσµατα έχουν αφήσει το αποτύπωµά τους, το οποίο βεβαίως είναι µια πολύ σηµαντική παρακαταθήκη για εµάς τους Κορίνθιους», τονίζει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η προβολή της ταινίας θα φέρει ακόµη περισσότερους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσµου. Παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να συναντήσει προσωπικά τον Κρίστοφερ Νόλαν ή τον Ματ Ντέιµον, ο δήµαρχος εξηγεί πως το εξαιρετικά απαιτητικό πρόγραµµα των γυρισµάτων δεν άφηνε κανένα περιθώριο για τέτοιες συναντήσεις, καθώς τα συνεργεία εργάζονταν ακόµη και τις µεταµεσονύκτιες ώρες. Η λεπτοµέρεια αυτή επιβεβαιώνει όσα έχουν περιγράψει και µέλη της παραγωγής για τη δύσκολη και απαιτητική διαδικασία των γυρισµάτων, τα οποία πραγµατοποιήθηκαν σε πραγµατικές τοποθεσίες, µε αντίξοες καιρικές συνθήκες και χωρίς την εύκολη λύση των ψηφιακών σκηνικών.
Η νέα ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία έκανε την πρεµιέρα της στη µεγάλη οθόνη την Πέµπτη, φιλοδοξεί να αποτελέσει ακόµη ένα κινηµατογραφικό γεγονός διεθνούς εµβέλειας. Για την Κορινθία όµως αποτελεί ήδη κάτι περισσότερο από µια µεγάλη παραγωγή. Είναι µια µοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής, που συνδέει τον ιστορικό πλούτο της περιοχής µε τον σύγχρονο κινηµατογράφο και αφήνει µια πολύτιµη παρακαταθήκη για το µέλλον του τόπου.