Ο 67χρονος Ελληνομερικανός Τζον Ποντέστα έχοντας το πλήρες πρόσταγμα της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον κατάφερε με τη στρατηγική που ακολούθησε να γίνει ο μοιραίος άνθρωπος για την υποψήφια των Δημοκρατικών. Το συγκεκριμένο πρόσωπο χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως "τοξικό" και τελευταία εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στο μυαλό όλων είναι ότι χθες βράδυ επέλεξε να μην πει τίποτα για την ήττα της Χίλαρι Κλίντον με αποτέλεσμα να προκαλέσει αντιδράσεις στους συγκεντρωμένους που περίμεναν μια δήλωση της Χίλαρι Κλίντον

Παράλληλα, ήταν αυτός ο οποίος συγκέντρωσε πάνω του τα αρνητικά φλας της δημοσιότητας καθώς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ήρθαν στο φως από τα Wikileaks το περιεχόμενο των emails με βάση τα οποία ο Λευκός Οίκος το καλοκαίρι του 2015 ρώτησε τους συνεργάτες του πρώην Αμερικανού προέδρου εάν ο Μπιλ Κλίντον έχει κάποια «άνεση» με τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε «να τον πάρει τηλέφωνο και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία».

Ποιο ήταν το περιεχόμενο του επίμαχου email

Στο email, που εστάλη σε βοηθό των Κλίντον στις 10 Ιουλίου του 2015, ο συνεργάτης του ζεύγους Τζον Ποντέστα γράφει: «Ο Λευκός Οίκος με ρώτησε εάν ο WJC (εννοεί τον Μπιλ Κλίντον) έχει κάποια σχέση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, ώστε να τον πάρει και να τον συμβουλεύσει να κλείσει συμφωνία. Μπορείς να τον ρωτήσεις εάν αυτό είναι πιθανό; Εάν ναι, μπορώ να του μιλήσω όταν κατέβω από το τρένο και να του εξηγήσω το σκεπτικό τους και τι ελπίζουν να επιτύχουν. Ευχαριστώ». Ο Ποντέστα παίρνει θετική απάντηση. «Λέει ναι, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες από ό,τι έχει τώρα. Η άμεση ερώτησή του είναι – πιέζουμε επίσης και τη Μέρκελ;».

Για την ιστορία, το Μέγαρο Μαξίμου είχε επιβεβαιώσει ότι υπήρξε επαφή ανάμεσα σε Ομπάμα και Τσίπρα τις κρίσιμες μέρες μετά το δημοψήφισμα. 

Ποιος είναι ο Ποντέστα

Ο Ποντέστα δεν είναι κάποιος τυχαίος άνθρωπος, καθώς είναι ένας από τους βετεράνους του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα από το 2014 υπήρξε σύμβουλος του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ενώ στις αρχές του 2015 αποχώρησε από τη θέση του για να αναλάβει το δύσκολο φορτίο της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον.

Ενδεικτικό είναι πως υπήρξε ο τέταρτος στη σειρά Αρχηγός Γενικού Επιτελείου του Λευκού Οίκου την δεύτερη περίοδο της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον. Συγκεκριμένα παρέμεινε σε αυτήν τη θέση για τρία χρόνια από το 1998 έως το 2001. Γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στο Σικάγο από την Ελληνίδα Μαίρη Κόκκορη (σ.σ.: Με καταγωγή από την Αρκαδία) και τον ιταλικής καταγωγής Τζον Ντέιβιντ Ποντέστα.

Το 1967 αποφοίτησε από το Lane Technical High School, ενώ το 1971 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Knox College. Αμέσωες μετά φοίτησε στο Georgetown University Law Center, από όπου το 1976 πήρε το πτυχίο του. Η καριέρα του Ποντέστα στο Αμερικανικό πολιτικό στερέωμα ξεκινάει από το Καπιτώλιο. Επίσης, χρημάτισε επικεφαλής του Συμβουλίου της Επιτροπής Γεωργίας της Γερουσίας (1987–1988). Παράλληλα, το 1988 ίδρυσε μαζί με τον αδερφό του Τόνι, την Podesta Associates. Η εταιρεία θα ασοληθεί με τις κυβερνητικές υποθέσεις και τις δημόσιες σχέσεις. Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 1993 έως το 1995 υπήρξε βοηθός του Προέδρου, γραμματέας προσωπικού και ανώτερος σύμβουλος πολιτικής της κυβέρνησης σε θέματα, πληροφοριών, προστασίας της ιδιωτικής ζωής, ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και ρυθμιστικής πολιτικής. Επιπρόσθετα διετέλεσε βοηθός του Προέδρου Κλίντον όπως επίσης και Αναπληρωτής Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.