Ελίζα Βόζενμπεργκ: "Ο θάνατος συζύγου δεν ξεπερνιέται"
oiwln3y6poep9tod31tf
Stories

Ελίζα Βόζενμπεργκ: "Ο θάνατος συζύγου δεν ξεπερνιέται"

«Δεν πιστεύω στα θαύματα, πιστεύω στον Θεό και στη δύναμη της ψυχής», δηλώνει στα «Π» η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Για να καταλάβεις πόσο άνετη και ακομπλεξάριστη είναι, πρέπει να τη γνωρίσεις. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ αυτοσαρκάζεται, κάνει πλάκα και δεν έχει κανένα θέμα να τη ρωτήσεις οτιδήποτε. Μας υποδέχτηκε στο γραφείο της, στο Κολωνάκι, και μας μίλησε για την απώλεια του συζύγου της και για το ενδεχόμενο να «ξαναφτιάξει» τη ζωή της.

Στις επόμενες εκλογές θα πολιτευτείτε ξανά στην Α’ Αθηνών ή θα μείνετε στις Βρυξέλλες;

Στις επερχόμενες εθνικές εκλογές θα αγωνισθώ για τη Νέα Δημοκρατία, όπως πράττω με συνέπεια από τα φοιτητικά μου χρόνια. Το 2014, με την ψήφο εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών εκλέχθηκα ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας και η θητεία μου τελειώνει το 2019. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαχειρίζομαι αποκλειστικά για τη Νέα Δημοκρατία πολύ σοβαρά χαρτοφυλάκια, όπως, για παράδειγμα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Στην Ευρώπη γίνεται εθνική προσπάθεια για να βοηθήσουμε τη χώρα μας. Ελπίζω και εργάζομαι σκληρά προκειμένου ο απολογισμός της δουλειάς μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να είναι θετικός για τη χώρα, για τη Ν.Δ. και για εμένα προσωπικά.

Κάποιες δίκες ή υποθέσεις που είχαν ιδιαίτερη σημασία στην επαγγελματική σας διαδρομή;

Υστερα από 30 χρόνια μάχιμης δικηγορίας, οι εμπειρίες είναι πολλές και ποικίλες. Εχω χειριστεί ή συμμετάσχει σε υποθέσεις που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, που είχαν έντονο πολιτικό ενδιαφέρον ή που κέντρισαν το ενδιαφέρον λόγω εμπλοκής σε αυτές ιδιαίτερα προβεβλημένων προσώπων. Ενδεικτικά αναφέρομαι στην υπόθεση του Σορίν Ματέι, που οδήγησε σε παραίτηση κυβερνητικούς αξιωματούχους, και στην πιο πρόσφατη της εξαφάνισης του ανήλικου Αλεξ στη Βέροια, στην οποία καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία οι ανήλικοι δράστες, ενώ δεν βρέθηκε ποτέ το πτώμα του θύματος. Κορυφαία εμπειρία απέκτησα από τη συμμετοχή μου στις δικές κατά της τρομοκρατίας, όπου εκπροσώπησα οικογένειες και θύματα της τρομοκρατίας στην πολιτική αγωγή.

Επειτα από τόσα χρόνια καριέρας με επιτυχία και καταξίωση στο δικηγορικό επάγγελμα, ήταν εύκολο να το εγκαταλείψετε για την πολιτική;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά είμαι πάντα δικηγόρος. Η βουλευτική ιδιότητα δεν είναι ασυμβίβαστη με την άσκηση της δικηγορίας, σύμφωνα με τον νόμο, και ένας εθνικός βουλευτής μπορεί να ασχολείται και με τα δύο, τηρώντας το μέτρο. Από το 2014, όμως, οπότε εκλέχθηκα ευρωβουλευτής, και για όλη την πενταετή θητεία μου γνώριζα ότι η απόσταση και το είδος της ενασχόλησης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο απαιτούν αποκλειστικότητα. Ετσι, συνειδητά αφιερώθηκα σε αυτό. Βέβαια, ιδιαίτερα ως αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέματα Νομικών και Εσωτερικών Υποθέσεων, τα ζητήματα με τα οποία ασχολούμαι στην Ευρώπη απαιτούν νομικές γνώσεις και νομική επάρκεια. Η εμπειρία μου, λοιπόν, από τη δικηγορία με βοήθησε να προσαρμοστώ εύκολα σε ένα δύσκολο εγχείρημα, που αφορά στα συμφέροντα της Ελλάδας και των συμπατριωτών μου. Γνωρίζω καλά πως όταν βάζεις ψηλά τον πήχη και έχεις μάθει να δουλεύεις σκληρά, χωρίς ωράριο, το αποτέλεσμα κατά κανόνα δικαιώνει την προσπάθεια!

Ο Δήμος Αθηναίων θα σας ενδιέφερε; Γιατί βλέπουμε ότι είναι λίγο παρατημένη τα τελευταία χρόνια η πρωτεύουσα;

Η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα στοίχημα στο διηνεκές. Τα ενδιαφέροντα ενός πολιτικού διαμορφώνονται με βάση την επικαιρότητα, την πολιτικοοικονομική συγκυρία και τις ανάγκες της πατρίδας. Αλλωστε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και ευθύνες και αποτελεί μια σημαντική αποστολή, που εξυπηρετεί το συμφέρον του πολίτη και την ποιότητα διαβίωσής του. Είναι πρόκληση. Το γεγονός ότι η Αθήνα δεν έχει την εικόνα που της αξίζει αποτελεί κοινή διαπίστωση. Και σαν να μην έφθαναν η κρατική υποχρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δυσλειτουργίες του «Καλλικράτη» και η εγκατάλειψη των δημοτικών κοινωνικών δομών, η κυβέρνηση δεν δίστασε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να «βάλει χέρι» ακόμη και στα αποθεματικά των δήμων.

Θα μπορούσε η Νέα Δημοκρατία να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Η Νέα Δημοκρατία με μια «Συμφωνία Αλήθειας» απευθύνεται σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες. Η ανάγκη να συνδιαμορφώσουμε ένα συλλογικό εθνικό όραμα για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Στόχος και σκοπός της κυβέρνησης της Ν.Δ. θα είναι να απελευθερώσει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, να επιβραβεύσει την αριστεία, να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό κράτος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της πελατειακής λογικής, και να ενισχύσει τη διαφάνεια, την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Επίσης, πρωταρχικό μας μέλημα θα είναι να στηρίξουμε τους «ξεχασμένους» Ελληνες, αυτούς που η κρίση έφερε στο περιθώριο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.  Οι πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η Ν.Δ. και συντάσσονται με τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης θα μπορούσαν να συνυπάρξουν στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει ένα «άνοιγμα» στην κοινωνία, με όρους αλήθειας, ειλικρίνειας και αξιοκρατίας. Σε μια τέτοια εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς.

Πώς είδατε τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης; Θεωρείτε ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές;

Η ανακύκλωση προσώπων, αλλά και η ανανέωση με ηλικιακούς όρους δεν σημαίνουν αλλαγή κυβερνητικής πολιτικής. Με την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η χώρα οδηγείται σε τέλμα, με συνέπεια όλοι οι οικονομικοί δείκτες και οι επίσημες αναλύσεις να δείχνουν ότι έχουμε οδηγηθεί από την ανάκαμψη στην ύφεση, που μας γυρίζει τουλάχιστον πέντε χρόνια πίσω. Με τον ανασχηματισμό ο κ. Τσίπρας απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν διαθέτει ούτε την τόλμη, ούτε τις πολιτικές εφεδρείες, αλλά ούτε και το στρατηγικό σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης. Απέδειξε ότι είναι όμηρος των εσωκομματικών ισορροπιών, όμηρος του κυβερνητικού του εταίρου, κ. Καμμένου, αλλά και όμηρος των δανειστών. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. επιμένουμε να ζητούμε εκλογές εξηγείται από το ότι η ζημιά που συντελείται στη χώρα από μια καταστροφική πολιτική είναι πολύ μεγαλύτερη από το κόστος μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης. Οσο ταχύτερα οδηγηθούμε σε εκλογές, τόσο το καλύτερο για τις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Χάσατε τον σύζυγό σας τον Μάιο. Ησασταν 23 χρόνια μαζί. Ξεπερνιέται μια τέτοια απώλεια; Πιστέψατε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα γινόταν ένα θαύμα;

Η ερώτηση αυτή είναι απολύτως προσωπική, όμως δεν έχω πρόβλημα να πω ότι η απώλεια του συντρόφου ζωής δεν ξεπερνιέται ποτέ. Αλλωστε, οι αγαπημένοι μας άνθρωποι, γονείς, σύντροφος, φίλοι, είναι πρόσωπα αναντικατάστατα. Κάθε απώλεια είναι και μια πληγή. Δεν πίστεψα ποτέ στα θαύματα. Πιστεύω στον Θεό και στη δύναμη της ψυχής. Πιστεύω και στον προσωπικό αγώνα των ανθρώπων που έχουν μάθει να παλεύουν. Ο άντρας μου έφυγε μετά από μια άνιση μάχη, υπερήφανος, όπως έζησε όλη του τη ζωή.

Θα θέλατε να «ξαναφτιάξετε» τη ζωή σας;

Η ζωή συνεχίζεται και το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Η μοναξιά από μια μεγάλη απώλεια καλύπτεται με σκληρή δουλειά, με την αγάπη των φίλων και την ισχυρή θέληση για ζωή και δημιουργία.

Ηταν επιλογή σας να μην κάνετε δικά σας παιδιά ή να μην υιοθετήσετε;Υπάρχουν τόσα παιδιά γύρω μας που έχουν ανάγκη την αγάπη μας και πιστέψτε με ότι ξέρω πώς μπορώ να είμαι χρήσιμη σε αυτόν τον τομέα.

Εχετε παίξει και στην ταινία «Η Ρένα είναι οφσάιντ» με τη Ρ. Βλαχοπούλου. Πώς προέκυψε; Θέλατε να γίνετε ηθοποιός;

Η ταινία με την αγαπημένη Ρένα Βλαχοπούλου υπήρξε για μένα μια εξαιρετική εμπειρία στον πυρήνα της εφηβείας μου. Ακολούθησα τη δικηγορία του ακροατηρίου και του δικογράφου και επομένως συναντήθηκα πολλές φορές με την υποκριτική τέχνη, αποφεύγοντας όμως συνειδητά την υποκρισία.

«Το γούστο είναι θέμα αισθητικής»

Ως γυναίκα, τόσο στη δικηγορία όσο και στην πολιτική, έχετε βιώσει φαινόμενα σεξισμού;

Οταν ξεκίνησα τη μάχιμη δικηγορία, πριν από 30 χρόνια, οι γυναίκες στις «επάλξεις» ήμασταν πολύ λίγες - ειδικά στον τομέα του Ποινικού Δικαίου. Η προσπάθεια που έπρεπε να κάνω ήταν διπλή σε σχέση με κάποιον άνδρα συνάδελφό μου, όμως έχω μάθει να αγωνίζομαι και να δουλεύω σκληρά, ήδη από μικρό κορίτσι, και έτσι κατάφερα να πετύχω. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική. Σύμφωνα με όλα τα σχετικά στοιχεία, ο αγώνας για τα δικαιώματα των γυναικών έχει ακόμα πολύ δρόμο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ως ευρωβουλευτής έθεσα από την πρώτη στιγμή τα θέματα ισότητας ανάμεσα στις βασικές μου προτεραιότητες. Μάλιστα, τον περασμένο χρόνο παρουσίασα στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετική έκθεση με αντικείμενο τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα ανώτατα αξιώματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι είστε μια κυρία σνομπ και ψωνισμένη. Τι απαντάτε;

Σίγουρα αυτό δεν το πιστεύουν όσοι με έστειλαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - και είναι πολλοί. Με τίμησαν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και είμαι ανά πάσα στιγμή υπόλογη απέναντί τους. Οσοι πιστεύουν αυτό που με ρωτάτε δεν με γνωρίζουν και είναι πρόκληση για μένα με κάθε προσωπική επαφή να μπορώ να διαψεύσω μια εσφαλμένη εικόνα.

Κατά καιρούς ασχολούνται με τις εμφανίσεις σας, ότι ντύνεστε αμπιγιέ και πολύ ακριβά. Τι απαντάτε;

Η εξωτερική εμφάνιση προβεβλημένων προσώπων πάντοτε απασχολεί τη δημοσιότητα. Φροντίζω να ανταποκρίνομαι ενδυματολογικά στις ανάγκες των προσκλήσεων που αποδέχομαι. Τόσο στο Δικαστήριο, ασκώντας το λειτούργημά μου, όσο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, έχω την άποψη ότι η ευπρεπής εμφάνιση είναι το ζητούμενο. Το γούστο δεν απαιτεί πολλά χρήματα, είναι θέμα αισθητικής. Καθένας μας προσδιορίζεται από τις επιλογές του τόσο στις χαλαρές εμφανίσεις του με φίλους, στην παρέα και στη διασκέδαση, όσο και στις επαγγελματικές δραστηριότητες, όπου οι ενδυματολογικοί κώδικες είναι αυστηροί και συγκεκριμένοι. 

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα