Ρεπορτάζ: Ηλιάνα Πετρίδη
Φέντια Δημόπουλος

Λίγες ώρες μετά την εκλογή του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο πατέρας του Ελληνα στενού συνεργάτη του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως είναι βαθιά συγκινημένος και μίλησε για τον γιο του, την πρώτη κουβέντα που του είπε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, το μέλλον των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Φανερά συγκινημένος, ο δρ Παπαδόπουλος είπε στη «Freddo»: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, τον ίδιο και τον Ελληνισμό, η θέση που κατέχει ο γιος μου δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί από όλα τα έθνη που υπάρχουν στην Αμερική, ο Ντ. Τραμπ διάλεξε να συνεργαστεί με έναν Ελληνοαμερικανό και όχι με κάποιον άλλον».

«Το σημαντικό είναι ότι ο γιος μου, ο οποίος έχει Master στο Security Studies στο University of London και έχει εργαστεί στο Hudson Institute για πολλά χρόνια, έχει κάνει μελέτη και ειδικεύεται στη μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη και ευελπιστούμε πως, αφού έδειξε κάποιο ενδιαφέρον ο κύριος πρόεδρος για να τον έχει σύμβουλο, ίσως, δεν το γνωρίζουμε αυτό και το τονίζω, να δείξει κάποιο ενδιαφέρον για αυτό το project».

 «Αυτό που έχει σημασία για μας είναι να καταλάβει η Ελλάδα ότι είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ και να κάνουμε το εξής πρόγραμμα: Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ να συνεργαστούν, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου να πηγαίνει στην Αίγυπτο, να υγροποιείται, από εκεί να πηγαίνει με πλοία μέσω του Αιγαίου στην Αλεξανδρούπολη, να δημιουργηθεί εκεί ένα τεράστιο terminal, και από εκεί και πέρα αυτό το terminal θα μπορεί να γίνει το Ρότερνταμ της Νοτίου Ευρώπης. Αυτό το πρόγραμμα θα μπορέσει να δώσει μια τεράστια ώθηση στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδος, στην οικονομία της Ελλάδος, αλλά θα δώσει κυρίως ασφάλεια στην Ελλάδα.
Αυτό το terminal, το οποίο ονειρευόμαστε και που ελπίζουμε κάποτε στην Ελλάδα να βρείτε πολιτικούς οι οποίοι θα κάνουν κάτι σωστό, τους οποίους δεν έχετε σήμερα, θα μπορούσε να δώσει μια τεράστια σημασία στην Ελλάδα, η οποία σήμερα δεν έχει καμία σημασία».

Ως πρώην ύπατος της Παμμακεδονικής των ΗΠΑ, ο δρ Αντώνης Παπαδόπουλος έκανε και τις δικές του αιχμηρές εκτιμήσεις ακόμα και για το ενδεχόμενο της στήριξης του νέου Αμερικανού προέδρου προς την Ελλάδα. «Μπορούμε να κάνουμε μία υπόθεση… Οσον αφορά τα οικονομικά, οι ΗΠΑ είναι μια χώρα καπιταλιστική, στην Ελλάδα έχετε μια ψευδοαριστερή κυβέρνηση, η οποία έχει καταστρέψει και ρημάξει τον τόπο και φυσικά δεν μπορεί να υπάρξει καμία αμερικανική επένδυση όσο η σημερινή κυβέρνηση παραμένει κυβέρνηση. Και αυτό το λέω υπεύθυνα. Οταν φύγουν αυτοί που έχετε τώρα, που νομίζουν ότι είναι αριστεροί, αλλά δεν είναι, και όταν υπάρξει μια κυβέρνηση δεξιά-καπιταλιστική, η οποία να προωθεί την ελεύθερη οικονομία, τότε μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις από την Αμερική. Μέχρι τότε και όσο υπάρχει ο Τσίπρας, ξεχάστε το», είπε χαρακτηριστικά. 

Οσον αφορά το θέμα του χρέους, όπως είπε: «Εφόσον η Ελλάδα δεν έχει ανάπτυξη και επενδύσεις, δεν θα μπορέσει να ξεπληρώσει το χρέος».

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο δρ Παπαδόπουλος είπε: «Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά θέματα, η Αγκυρα αυτή τη στιγμή έχει προβλήματα με όλους τους γείτονές της και τώρα πηγαίνει στο επόμενο στάδιο, σε αυτό του πολέμου με μερικούς από τους γείτονες. Επομένως, κατά πόσο η Αμερική θα θελήσει να συνεργαστεί με μια τέτοια χώρα που βρίσκεται υπό εσωτερική κατάρρευση… Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα έχει νορμάλ ανθρώπους - τους οποίους δεν έχετε».

Αναφερόμενος στην πολιτική αλλά και γενική κατάσταση που περνά η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να κάνει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο σκέψης του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι άνθρωπος της Αμερικής, όπως και ο κ. Τσίπρας που νομίζει ότι είναι αριστερός. Ο κ. Τσίπρας είναι περισσότερο άνθρωπος του δημοκρατικού κόμματος και ο κ. Μητσοτάκης λίγο περισσότερο των Ρεπουμπλικανών. Πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή της κυβέρνησης στην Ελλάδα για να υπάρξει πρόοδος».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις της ελληνικής ομογένειας με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, απάντησε ότι «η ελληνική ομογένεια έχει δεχθεί αυτή τη νίκη πάρα πολύ καλά. Συνεχώς δεχόμαστε συγχαρητήρια. Η κ. Κλίντον όταν ήταν 30 χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις δεν έκανε ποτέ τίποτα για την Ελλάδα. Πήγαινε επίσκεψη στο Πατριαρχείο, αλλά μετά δεν έκανε τίποτα όταν τουρκοποιούνταν η Αγία Σοφία. Παράλληλα, προώθησε το εθνοκτόνο Σχέδιο Ανάν, που μετέτρεπε την Κύπρο σε μια επαρχία της Τουρκίας. […]Μου έκανε εντύπωση ο κατακλυσμός μηνυμάτων και ο ενθουσιασμός της ομογένειας για τη νίκη Τραμπ. Γίνεται μια καινούργια αρχή». 

Η συνομιλία που είχε με τον γιο του

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική της αξιοποίησης του γιου του από τον νέο πλανητάρχη, ο δρ Παπαδόπουλος δήλωσε στη «Freddo»: «Είναι ενθουσιασμένος και ελπίζω ότι εφόσον ο ίδιος έχει ειδικευτεί και μιλήσει με κυβερνήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, να του δοθεί κάποια θέση για να κάνει διαπραγματεύσεις με μια ομάδα εργασίας.[…] Ο κ. Τραμπ θα αποφασίσει τη θέση που θα δώσει στον Τζορτζ. […]Είμαι πολύ συγκινημένος και περήφανος. Τριάντα χρόνια στην Αμερική ασχολούμαι με τα πολιτικά. Εύχομαι και ελπίζω να υπάρχει συνέχεια στη συνεργασία του γιου μου με τον Τραμπ».

*δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Freddo