«Mπιλιετάκι» να περάσουν από το δηµόσιο ταµείο για να επιστρέψουν χρήµατα που τους καταλογίστηκε ότι έλαβαν, έστω και µε καθυστέρηση είκοσι χρόνων, πασίγνωστα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να εµπλέκονται σε όργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης, όπως αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πράξη καταλογισµού ευθυνών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορά τη διοργάνωση του Παγκόσµιου Πρωταθλήµατος Στίβου «Αθήνα 1997».

Στην εν λόγω πράξη καταλογισµού εµπλέκονται συνολικά 35 µέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, µεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι πρώην υφυπουργοί Αθλητισµού Ανδρέας Φούρας και Γιώργος Λιάνης. Το επίµαχο πρωτάθληµα στίβου, που διεξήχθη πριν από περίπου 20 χρόνια, είχε προϋπολογιστεί να στοιχίσει κανονικά 2 δισεκατοµµύρια δραχµές, αλλά το τελικό κόστος «εκτινάχθηκε στα 20 δισεκατοµµύρια, χωρίς να έχει αναµορφωθεί νόµιµα ο προϋπολογισµός του, και µε εκατοντάδες εκατοµµύρια να αλλάζουν χέρια, χωρίς παραστατικά», όπως µας τονίζει ο επικεφαλής του Χριστιανοδηµοκρατικού Κόµµατος, Νίκος Νικολόπουλος, που έχει ασχοληθεί µε την υπόθεση.

Η πράξη καταλογισµού του Ελεγκτικού Συνεδρίου (που φέρει τις υπογραφές της προέδρου Κωνσταντίνας Ζώη, της παρέδρου Ελένης Σκορδά και του εισηγητή Γεράσιµου Σταµατάτου) εκκρεµούσε από το 1997, υπόθεση την οποία η συγκυβέρνηση Σαµαρά και Βενιζέλου ήθελε άρον-άρον να κλείσει. Προς τούτο, δε, είχε ψηφιστεί και σχετική τροπολογία από τα θερινά τµήµατα της Βουλής. Το ίδιο επιχειρήθηκε να γίνει και από υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε, αποσύρθηκε την τελευταία στιγµή.

 

ΠΡΑΞΗ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΟΥ

Τα µη δικαιολογηµένα ποσά που δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση καταλογίστηκαν από το ανώτατο δηµοσιονοµικό δικαστήριο σε όλα τα πρόσωπα που είχαν επωµιστεί την ευθύνη για τις πληρωµές. Οπως αναφέρεται µε νόηµα στη σελίδα 18 της πράξης καταλογισµού: «Την ιδιότητα του υπόλογου διαχειριστή φέρει ο αρµόδιος για θέµατα Αθλητισµού υφυπουργός Ανδρέας Φούρας, αφού είχε την ιδιότητα του προέδρου της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και συµµετείχε στις κατ’ ιδίαν συνεδριάσεις αυτής, µε τη συγκεκριµένη ιδιότητα. (…) Ο ανωτέρω φέρει την ιδιότητα και τις ευθύνες του δηµοσίου υπολόγου όχι ως υφυπουργός, ιδιότητα µε την οποία παρείχε τις επιχορηγήσεις, αλλά ως µέλος της ΚΟΕ, ιδιότητα µε την οποία αποδίδεται σε βάρος του δηµοσιονοµική ευθύνη προς αποκατάσταση διαχειριστικών ελλειµµάτων και είναι διακεκριµένη από την αστική και ποινική ευθύνη».

Για τούτο στη σελίδα 37 πρώτους µεταξύ των 35 ελλειµµατιών υπολόγων έχει τους πρώην υφυπουργούς. ∆ιαβάζουµε επί λέξει: «Κατ’ ακολουθία, πρέπει να καταλογιστούν εις ολόκληρον µε το ποσό των 261.420.000 δρχ. ή 761.190,02 ευρώ οι: Ανδρέας Φούρας του Αθανασίου, Ιωάννης Σγουρός του Παναγιώτη, Γεώργιος Λιάνης του Θεµιστοκλή, Χαράλαµπος Γκότσης του Παναγιώτη, Ευάγγελος Παπαποστόλου του Αποστόλου, Βασίλειος Σεβαστής του ∆ηµητρίου, Κονδυλία Καρατζά του Χρήστου, Χρήστος Σµυρλής-Λιακατσάς του Ανδρέα, Κυριακή Κωνσταντινίδου του Στυλιανού, Φωτεινή Παπαδάκη του Εµµανουήλ, Σταύρος Τζιωρτζής του Γεωργίου, Αγγελος Μοσχονάς του Γεωργίου, Χαράλαµπος Λαγός του Σταύρου, Κωνσταντίνος ∆άρρας του Αθανασίου, Γεώργιος Τζας του Θεοδώρου, Γεώργιος Αλεξανδράκης του Αλέξανδρου, Γεώργιος Χατζηµανώλης του Ιωάννη, Κωνσταντίνος Αλαβάνος του Νικολάου, Στράτος Σεφτελής του Γεωργίου και Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος του Κωνσταντίνου».

ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ

 Ενδεικτικά και µόνο να αναφέρουµε µερικά τιµολόγια που πληρώθηκαν στο ακέραιο, όπως γράφει η Εκθεση Καταστατικού Ελέγχου, και «θα µπορούσαν να προκαλέσουν θυµηδία, αν δεν υπέφεραν τόσο πολύ οι Ελληνες από τα ατιµώρητα οικονοµικά εγκλήµατα της διαπλοκής», όπως αναφέρει και ο κ. Νικολόπουλος. ∆όθηκαν 1.888.000 δραχµές για… καθαρισµό WC και λαµπών.

Μόνο η καθαριότητα των κερκίδων ανά τιµολόγιο κόστιζε περίπου 4.000.000 δραχµές. Επίσης, αγοράστηκαν υλικά για το «Αθήνα 1997» και έπειτα, όταν έγιναν οι έλεγχοι, ουδέποτε βρέθηκαν! Συν τοις άλλοις, δεν ανευρέθησαν ποτέ κατά τον έλεγχο έργα τέχνης, αν και αγοράστηκαν µε δαπάνες του ελεγχόµενου προϋπολογισµού. Μεταξύ άλλων, αγνοούνται τα µικρά έργα ζωγραφικής που χρησιµοποιήθηκαν (για την έκδοση σειράς γραµµατοσήµων) του ζωγράφου Παναγ. Γράββαλου, αξίας 3.240.000 δρχ., αλλά και οι τελικές µακέτες των µεταλλίων των αγώνων µαζί µε τα προσχέδια, αξίας 1.180.000 δραχµών. Στη σελίδα 29 διαβάζουµε πως διατέθηκαν εισιτήρια των αγώνων, αξίας 492 εκατοµµυρίων δραχµών, σε ΣΕΓΑΣ και ΚΟΕ και δεν αποδόθηκαν τα λεφτά.

Αναρωτιούνται οι φορολογούµενοι και οι φίλαθλοι: Πουλήθηκαν στη «µαύρη» αγορά ή κάποιοι έκαναν δηµόσιες σχέσεις; Ή και τα δύο; Πάµε τώρα στις σελίδες 30, 31 και 32, που αφορούν την τελετή έναρξης και λήξης. Προκηρύχθηκε διαγωνισµός και προκρίθηκαν τρεις εταιρείες για την τελική επιλογή, αλλά… έναν µήνα πριν ο κ. Φούρας είχε συµφωνήσει στο γραφείο του να αναθέσει τις εκδηλώσεις στον Βαγγέλη Παπαθανασίου! Το αποτέλεσµα, όπως σηµειώνουν οι ελέγχοντες, ήταν η εκτόξευση του προϋπολογισµού από 800 εκατ. δραχµές σε 2,2 δισ.!

Για τις δέκα ηµέρες των αγώνων προσλήφθηκαν 257 υπάλληλοι επί 18µηνο! Επίσης, προσλήφθηκαν 91 υπάλληλοι του ΣΕΓΑΣ και πήραν 27.400.000 δρχ, χωρίς να πατήσουν στους αγώνες! Για µια ποιητική βραδιά δαπανήθηκαν 21 εκατοµµύρια δραχµές, ενώ εξαφανίστηκαν και πίνακες ζωγραφικής. Κάποια έργα δωρήθηκαν σε έναν κύριο Μπάρδη, ασχέτως εάν επρόκειτο για περιουσία του ∆ηµοσίου! Σύνολο ζηµιάς 28 εκατ. δραχµές! Οσον αφορά τα λυόµενα, αγνοείται η τύχη τους, πλην δύο που παραχωρήθηκαν στον ∆ήµο Μεταµόρφωσης.