Την πίστη, αλλά και την απιστία, την αγάπη, αλλά και την αμφισβήτηση, τη συζυγική γαλήνη, αλλά και την αιώνια μάχη των δύο φύλων ξετυλίγει πάνω στο θεατρικό σανίδι η φαρσοκωμωδία του Ζορζ Φεντό «Ψύλλοι στ’ αυτιά», που ανεβάζει μια θεατρική ομάδα από την Πάτρα. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παράστασης;

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκεται ένας βουλευτής, ο πρόσφατα εισελθών στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αποχώρησή του από το Ποτάμι, Ιάσων Φωτήλας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ., εδώ και 20 χρόνια, εκτός από τη δικηγορία και την πολιτική, η οποία μπήκε τα τελευταία χρόνια στη ζωή του, ασχολείται ερασιτεχνικά και με το θέατρο και αυτές τις ημέρες μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Βουλή, τη Ν.Δ., το πολιτικό του γραφείο, αλλά και το θεατρικό σανίδι, κάνοντας πυρετωδώς πρόβες με την ομάδα στην οποία συμμετέχει για τη νέα παράσταση που ετοιμάζουν.

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Το θέατρο είναι η ψυχανάλυσή μου. Μαθαίνω καλύτερα και περισσότερο τον εαυτό μου. Εκτονώνω όχι μόνο την κακή ενέργεια που μπορεί να εισπράττει κανείς από τη δράση του στην πολιτική αρένα, όταν αυτή πολλές φορές κορυφώνεται και γίνεται έντονη και μαχητική, αλλά και από την καθημερινότητα. Μου αρέσει να βρίσκομαι στη σκηνή και με συγκινεί μια ιστορία, ένα θεατρικό έργο ή ένας διάλογος, ακόμη κι αν το έχω διαβάσει ή ακούσει πολλές φορές», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο βουλευτής της Ν.Δ. και αποκαλύπτει πως «στο θέατρο η ψυχή σου ηρεμεί. Για μένα λειτουργεί ως ψυχοθεραπεία η ενασχόλησή μου με αυτό και για αυτό είπα αμέσως “ναι” στην πρόταση που μου έκανε ο σκηνοθέτης μας, Μίλτος Νίκας».

Ο κ. Φωτήλας για πολλά χρόνια, μετά το δικηγορικό του γραφείο και πριν ασχοληθεί με την πολιτική, έβρισκε εκτόνωση στο ερασιτεχνικό θέατρο, συμμετέχοντας στον θίασο «Υποκριτές». Είναι η πρώτη φορά φέτος που ως πολιτικός θα ανέβει στο σανίδι και για πολλούς η παράσταση θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, ενώ για τον ίδιο είναι στοίχημα, αφού θα κριθεί και για τις δύο ιδιότητές του. «Δεν έχω άγχος αν δεν θα αρέσει σε κάποιους η παράσταση ή αν θα με βρουν κακό ηθοποιό. Δεν είμαι ηθοποιός.

Η παράσταση ανεβαίνει από ερασιτέχνες ηθοποιούς. Σαφώς, θέλουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα, σεβόμενοι τόσο τη θεατρική σκηνή όσο και τους επαγγελματίες. Δεν είναι, όμως, η δουλειά μας για να έχουμε το άγχος της πρεμιέρας, πέρα από την προσωπική μας ικανοποίηση». Στην παράσταση «Ψύλλοι στ’ αυτιά» ο κ. Φωτήλας θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα είναι ο σύζυγος που, μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων, γίνεται στόχος της γυναίκας του, καθώς η τελευταία πιστεύει ότι την απατά.

«Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ»

«Δεν θα επέλεγα την υποκριτική ως επάγγελμα, αλλά ως ένα αγχολυτικό, το οποίο κάνει καλό στην ψυχή του ανθρώπου. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια δίνω τη μάχη στην πολιτική και εκεί θα εξακολουθήσω να τη δίνω. Αργότερα, γιατί η πολιτική δεν είναι για πάντα, τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγώ, δεν ξέρω τι μπορεί να προκύψει, πάντα όμως σε ερασιτεχνικό επίπεδο», δηλώνει ο κ. Φωτήλας και αναφερόμενος στην πρόσφατη μεταγραφή του στη Ν.Δ. σχολιάζει: «Στη Ν.Δ. νιώθω πολύ καλά.

Σιγά-σιγά καλλιεργούνται και προσωπικές φιλίες και επαφές με τους συναδέλφους μου στο κόμμα. Για μένα ήταν συγκινητική η υποδοχή μου τόσο σε επίπεδο ηγεσίας όσο και σε τοπικό επίπεδο και εννοώ τα στελέχη του κόμματος, τους πολίτες, ακόμη και τους ψηφοφόρους μου. Ισως επειδή δεν αιφνιδίασα κανέναν. Από την πρώτη στιγμή που εξέφρασα τη διαφοροποίησή μου, μίλησα και για την προοπτική συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ημουν ειλικρινής και ξεκάθαρος».

Η παράσταση

Από παλαιότερη παράσταση όπου συμμετείχε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσων Φωτήλας. Το έργο «Ψύλλοι στα αυτιά» γράφτηκε το 1907 από τον Ζορζ Φεντό, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γαλλικής δραματουργίας, και αποτελεί μέχρι σήμερα ορόσημο της μπελ επόκ.

Είναι συνώνυμο της γνήσιας φάρσας στα καλύτερά της για τους φρενήρεις ρυθμούς της και την επινοητικότητά της. Η Ραϊμόνδη, μια παντρεμένη κυρία της καλής κοινωνίας, πολιορκείται επίμονα από διάφορους επίδοξους μνηστήρες, ωστόσο δηλώνει πιστή στον σύζυγό της, δικηγόρο Βίκτορα-Εμμανουήλ Σαντεμπίζ, εφόσον, βέβαια, ο ίδιος δεν κατρακυλήσει πρώτος στην αμαρτία. Πόσο αθώος, όμως, είναι ο Βίκτωρ-Εμμανουήλ;

Ο Ιάσων Φωτήλας, που θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση, μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Πάτρας, καθώς η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Μαρτίου και θα παίζεται μέχρι και τα μέσα Απριλίου. Θα γίνουν 25 παραστάσεις στην Πάτρα και, φυσικά, στη συνέχεια ο ερασιτεχνικός θίασος θα κάνει τη σχετική περιοδεία.