Καυτά βίντεο, που αποδεικνύουν την εµπλοκή πολιτικών στο σκάνδαλο της Novartis, έχουν παραδοθεί σε κυβερνητικά στελέχη από τους Αµερικανούς και πρόκειται σύντοµα να δηµοσιοποιηθούν, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Π», τα βίντεο αποδεικνύουν ότι µε τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που δίνονταν και σε πολιτικούς παράγοντες από την πολυεθνική είχε δηµιουργηθεί το «κόµµα της Novartis».

Με βάση πηγές, σε βίντεο, το οποίο έχει καταγραφεί στα γραφεία της εταιρείας παραµονές εκλογών, κάθονται στο ίδιο τραπέζι στελέχη της πολυεθνικής στη χώρα µας και υποψήφιοι βουλευτές µικρών και µεγάλων κοµµάτων και συζητούν πώς θα προωθήσουν την προεκλογική τους εκστρατεία, µε ποθητό αποτέλεσµα βέβαια να εκλεγούν και να αποκτήσουν την πολυπόθητη βουλευτική έδρα. Οι περισσότεροι έχουν διατελέσει στελέχη σε θέσεις-κλειδιά του χώρου της Υγείας. Η εικόνα σοκάρει, αφού όλα αυτά γίνονται ενώ πλησιάζει για τη χώρα µας η κρίση και τα πρόσωπα τα οποία καταγράφονται είναι σε κάποιες περιπτώσεις υπεράνω υποψίας. Σε πολλά από αυτά βέβαια έχουν ήδη γίνει έφοδοι από την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς και την οικονοµική αστυνοµία, όπως σε σπίτι συµβούλου των υπουργών Υγείας, διακοµµατικά και εις το διηνεκές και εν µέσω Μνηµονίου.

Το βίντεο που αποκαλύπτουµε σήµερα έρχεται να προστεθεί σε άλλα συγκλονιστικά στοιχεία που έχουν αρχίσει και συγκεντρώνουν και οι Ελληνες εισαγγελείς, εκτός από τους Αµερικανούς, µε κορυφή του παγόβουνου στοιχείο που αποδεικνύει ότι ανώτατο πολιτικό στέλεχος ενθάρρυνε την εταιρεία να δίνει µεγάλη διαφηµιστική καµπάνια σε µικρό τηλεοπτικό σταθµό, µε προφανές το κίνητρο του πολιτικού παράγοντα.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι στην πολύκροτη δικογραφία, την οποία εµπλουτίζουν πλέον και νέα στοιχεία των Ελλήνων εισαγγελέων, αποδεικνύεται ότι από την πλευρά της πολυεθνικής είχαν δηµιουργηθεί τρεις διαφηµιστικές εταιρείες, οι οποίες βέβαια αυτοαποκαλούνται και εταιρείες επικοινωνίας και «ξέπλεναν» τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που διακινούνταν και µεταξύ δηµοσιογράφων. Σε κάποιες περιπτώσεις τα χρήµατα δίνονταν από τη µεγάλη φαρµακευτική εταιρεία στη διαφηµιστική που είχε δηµιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό και επέστρεφαν ως µισθοί συµβούλων σε συγγενείς ανώτατων στελεχών της πολυεθνικής. Ισως γι’ αυτό τον λόγο µεταξύ των 40 προσώπων στα οποία έγινε έφοδος από την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς βρίσκεται και γιος πρώην ανώτερου στελέχους της Novartis, ο οποίος αµείβεται µε µισθό από τη διαφηµιστική, µε τα χρήµατα βέβαια που έχουν εισπραχθεί από τη Novartis.

ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ. Στο µεταξύ, πολιτικές αναταράξεις έχουν ήδη δηµιουργήσει η δικαστική έρευνα στη χώρα µας και η φηµολογία για τα αποτελέσµατά της και την εµπλοκή πολιτικών. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, µε επικεφαλής τον Ανδρέα Λοβέρδο και την Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισκέφτηκαν την Εισαγγελία ∆ιαφθοράς και παρέδωσαν αναφορά του κ. Λοβέρδου µε έρευνα για την τιµολόγηση των φαρµάκων έως το 2016, η οποία αποδεικνύει, σύµφωνα µε τον πρώην υπουργό, ότι η διαφηµιστική δαπάνη µειώθηκε στα χρόνια της συγκυβέρνησης, ενώ δεν έγινε το ίδιο την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2016.

Προσωπική επίθεση κατά του αντιπροέδρου της Ν.∆. Αδωνι Γεωργιάδη έκανε πάντως και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, τον οποίο κατηγόρησε on camera και σε εκποµπή του Kontra ότι µε υπουργική του απόφαση ευνοήθηκε φάρµακο που αφορά θεραπεία πάθησης των µατιών και ζηµίωσε κατά εκατοµµύρια το ελληνικό ∆ηµόσιο. Ο πρώην υπουργός Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ουδέποτε υπέγραψε για την επανακυκλοφορία φαρµάκου χωρίς προηγούµενη εισήγηση από την αρµόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Στα περισσότερα πάντως µέλη των επιτροπών συνταγογράφησης των φαρµάκων και της διατίµησής τους έχουν γίνει έφοδοι της οικονοµικής αστυνοµίας για το σκάνδαλο της Novartis ή έχουν ανοιχτεί οι λογαριασµοί τους.

Στο επίκεντρο των ερευνών των Αµερικανών, πάντως, επί σειρά µηνών είχε µπει κατάλογος από εµπλεκόµενα πολιτικά πρόσωπα, που σύµφωνα µε πληροφορίες φτάνουν τα δέκα. Μάλιστα, µεταξύ αυτών δεν βρίσκονται τα τρία πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονται σε άλλο βίντεο που είχαν αποκαλύψει τα «Π» και φαίνεται ότι εµπλέκονται στη διαδικασία πληρωµής της πολυεθνικής την περίοδο της κρίσης.

Σύνδεση µε το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ

Με ταχύτατους ρυθµούς συνεχίζονται οι έρευνες για τη συγκεκριµένη υπόθεση και από την επικεφαλής των επιθεωρητών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, η οποία έχει δηµιουργήσει σώµα ελεγκτών από 15 πρόσωπα, τα οποία ξεσκονίζουν τα έγγραφα που έχουν κατασχεθεί τόσο από τη Novartis κατά την έφοδο της 21ης Φεβρουαρίου του 2016 όσο και από το ΚΕΕΛΠΝΟ λίγους µήνες νωρίτερα. Τα δύο σκάνδαλα φαίνεται ότι συνδέονται, κυρίως σε ό,τι αφορά την παρουσία των ίδιων εταιρειών επικοινωνίας ή συµβούλων, που εισπράττουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να παρέχουν τις πολύτιµες «πληροφορίες» τους αλλά και τις διασυνδέσεις τους µε ανώτατους πολιτικούς παράγοντες. Μεταξύ αυτών, από αµερικανικής πλευράς έχει υποδειχθεί να ερευνηθεί µε προσοχή η παρουσία εταιρείας επικεφαλής της οποίας είναι ισχυρό πρόσωπο, που έχει οικογενειακή σχέση µε θεσµικό παράγοντα της χώρας. Το ίδιο πρόσωπο εµπλέκεται και στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και είναι αξιοσηµείωτο πως ερευνάται από το Σ∆ΟΕ εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, αλλά το αποτέλεσµα δεν έχει έρθει ακόµα.

Στο επίκεντρο των ερευνών της κυρίας Παπασπύρου βρίσκεται ιδιαίτερα το ευαίσθητο θέµα της διαµόρφωσης των τιµών των φαρµάκων, µια αµαρτωλή ιστορία για τη χώρα µας. Αίσθηση προκαλεί ότι εντοπίζονται αποφάσεις επιτροπών του υπουργείου Υγείας οι οποίες διαµορφώνουν την τιµή των φαρµάκων από τις τρεις υψηλότερες στην Ευρώπη εν µέσω κρίσης. Και όµως, η νοµοθεσία είναι σαφής: οι τιµές πρέπει να διαµορφώνονται από τις τρεις χαµηλότερες της Ευρώπης. Στο µεταξύ, οι ελεγκτές αναλύουν και δεκάδες πληρωµές µε άγνωστους αποδέκτες, οι οποίες αφορούν τη συνταγογράφηση των φαρµάκων και αποδέκτες εµφανίζονται γιατροί, οι οποίοι αποτελούν τον κατάλογο των 4.500 προσώπων που βρίσκεται στα χέρια των αµερικανικών δικαστικών Αρχών.

ΡAYROLL. Φυσικά, από τον κύκλο των παράνοµων πληρωµών δεν λείπουν και οι δηµοσιογράφοι, ορισµένοι από τους οποίους είχαν µηνιάτικο από τη συγκεκριµένη εταιρεία. Αποτελούσαν κανονικά έµµισθο προσωπικό, κοσµούσαν το ετήσιο payroll και ήταν οι πρώτοι επίσηµοι προσκεκληµένοι συνεδρίων, τα οποία κάλυπταν αποθεώνοντας την ευεργετική επίδραση συγκεκριµένων φαρµάκων και προϊόντων, τα οποία ενδεχοµένως να µη χρειάζονταν την προβολή, αφού ήταν πράγµατι κατάλληλα, άλλα όµως φαίνεται ότι προβάλλονταν διότι υπήρχε τέτοια ανάγκη, αφού κάποιοι επέµεναν ότι δεν ήταν κατάλληλα. Προς αυτήν την κατεύθυνση αποκαλύπτεται άλλο βίντεο µε αλλοδαπό, υψηλόβαθµο στέλεχος της Novartis, ο οποίος, µιλώντας στη χώρα µας, αποκαλύπτει ότι υπάρχει µελέτη για φάρµακο η οποία δεν ευνοεί την κυκλοφορία του, αλλά, όπως λέει «εµείς δεν θα αποκαλύψουµε τη συγκεκριµένη έρευνα».