Προφητικά ήταν όπως φαίνεται τα λόγια του Παύλου Μπακογιάννη, όπως έχουν αποτυπωθεί στο βιβλίο του «νεοελληνική πολιτική κουλτούρα», για την φύση, την κουλτούρα και την νοοτροπία των Ελλήνων.

Μεταξύ άλλων ο Παύλος Μπακογιάννης έγραφε τότε:

«H παιδεία και οι ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες διαμόρφωσαν έναν αντιφατικό χαρακτήρα Έλληνα πολίτη:από την μία πλευρά θεωρεί την εξουσία ζυγό και την καταπολεμά. Και από την άλλη την αναζητεί σε κάθε του σχεδόν ατομική εκδήλωση. Μπορεί να πει κανείς πως η σχέση του Έλληνα με την εξουσία θυμίζει τη σχέση νεαρών με τους γονείς του. Ένα είδος σχέσης αγάπης και μίσους.

Και η εξήγηση εδώ δεν πρέπει να αναζητηθεί μόνο στο παρελθόν: oφείλεται στις εμπερίες που έζησε ο Έλληνας Πολίτης και έχουν ριζωθεί πια στο υποσυνείδητο του και ξεκινάνε από την Τουρκοκρατία , φτάνουν στη Βαυαροκρατία , την πολύχρονη αστάθεια και ανωμαλία, τον Εμφύλιο πόλεμο και την εφταετή δικτατορία. Τις ζει καθημερινά και σήμερα.

Έτσι ο πολίτης παίρνει θέση άμυνας και επιφύλαξης και σκέπτεται πως με την πρώτη ευκαιρία θα τουμάπρει το κράτος, την εξουσία», είχε γράψει στο βιβλίο του ο Παύλος Μπακογιάννης.