Στα δύο κατάφερε να χωρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η απόφαση του δημάρχου του νησιού, Γιώργου Κυρίτση, να καλύψει με χρήματα του δήμου τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Ολα ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου, όταν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κω ο δήμαρχος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι ξάδερφος του πρώην υπουργού Κώστα Σκανδαλίδη, πρότεινε τη συμμετοχή του δήμου στη διοργάνωση της 17ης Συνόδου του Συμποσίου της Σύμης, που πραγματοποιεί κάθε χρόνο το Ιδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου σε κάποια περιοχή της χώρας. «Η επιλογή της διεξαγωγής του συνεδρίου στην Κω δεν ήταν καθόλου τυχαία, αλλά γίνεται για να στηριχθεί το νησί σε μια δύσκολη εποχή λόγω του Μεταναστευτικού και για να προβληθούν οι μεγάλες τουριστικές του δυνατότητες και η πλούσια πολιτιστική του παράδοση και κληρονομιά. Μέσα από τις εργασίες του συμποσίου θα αναπτυχθούν δημόσιες σχέσεις που θα ωφελήσουν τα θέματα του νησιού και θα προωθήσουν πολιτικές για το μεταναστευτικό πρόβλημα», ήταν η εισήγηση του δημάρχου, προκειμένου να εγκριθεί ένα ποσό της τάξεως των 6.000 ευρώ, για να καλυφθούν ορισμένα από τα έξοδα του συμποσίου.

Με την πρόταση, ωστόσο, αυτή διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, πλην του πρώην υπουργού και δημοτικού συμβούλου Αριστοτέλη Παυλίδη, ο οποίος όχι μόνο έδωσε το «παρών» στις εκδηλώσεις, αλλά υποδέχθηκε κιόλας τον Γ. Παπανδρέου και τους προσκεκλημένους του στο Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα, του οποίου είναι πρόεδρος. Στα δύο κατάφερε να χωρίσει το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω ο Γιώργος Παπανδρέου, καθώς η απόφαση του δημάρχου του νησιού, Γιώργου Κυρίτση, να καλύψει με χρήματα του δήμου τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης προκάλεσε πολλές και έντονες αντιδράσεις.

Μάλιστα, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ιωάννα Ρούφα, κατηγόρησε τον δήμαρχο ότι χρηματοδότησε αυτό το συμπόσιο «για να αποκτήσει βήμα, γιατί αλλού δεν έχει», ενώ η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Κυριακή Μακρή, τόνισε ότι «διαχρονικά το όνομα Παπανδρέου από το ’50 μέχρι σήμερα έχει τις δικές του υπογραφές για τη σημερινή κατάσταση της χώρας». Τελικά, η διάθεση χρηματικού ποσού για το συμπόσιο εγκρίθηκε από την πλειοψηφία, με τη δημοτική Αρχή να διαθέτει 4.738 ευρώ για τη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Μαρίνα της Κω στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, με τη βραδιά να κυλά ευχάριστα υπό τους ήχους του σαξοφωνίστα Θανάση Πούλιου και τους προσκεκλημένους του πρώην πρωθυπουργού να απολαμβάνουν τα εδέσματα και το κρασί, που έρρεε άφθονο.

Τα παραπάνω δεν ήταν τα μόνα αρνητικά που είχε να διαχειριστεί ο κ. Παπανδρέου. Και αυτό γιατί αρνήθηκαν να παραστούν στο συμπόσιο τόσο ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Σημειώνεται πως στο συμπόσιο έδωσαν το «παρών» σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής και του ακαδημαϊκού χώρου. Μεταξύ άλλων ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Βοσνίας Α. Λακμουίζντα, ο γενικός γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα, ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης Ράι Μακράθ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπάραν Κρέσπο, ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μ. Προκατσίνι, και ο επίσκοπος Συρίας, κ. Δημήτριος (εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αντιοχείας). Στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου στο Συμπόσιο της Σύμης ήταν φυσικά για άλλη μία φορά ο αδερφός του, Νίκος, ο οποίος βρέθηκε εκεί μαζί με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Και μπορεί να μην προκάλεσε ενδιαφέρον το περιεχόμενο των ομιλιών των συμμετεχόντων, ωστόσο συζητήθηκε ιδιαίτερα η εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός για άλλη μία φορά υιοθέτησε το αθλητικό στυλ που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς επέλεξε στην έναρξη του συμποσίου να φορέσει λευκό πουκάμισο, τζιν παντελόνι και σπορ παπούτσια, με το μουστάκι του να παραμένει έντονα τριμαρισμένο.

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ δεν έχασε την ευκαιρία να «ξεκλέψει» λίγο χρόνο από τις υποχρεώσεις του συμποσίου προκειμένου να χαρεί τα καταγάλανα νερά της Κω. Για τη διαμονή του, ο κ. Παπανδρέου προτίμησε το ξενοδοχείο «Imperial Grecotel», του οποίου οι τιμές διαμονής ξεκινούν από τα 145 ευρώ τη βραδιά. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει ιδιωτική παραλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, ο πρώην πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μακροβούτια, ενώ εξάσκησε ένα από τα αγαπημένα του σπορ, που είναι η ποδηλασία. Σημειώνεται ότι το νησί της Κω φημίζεται για τους ποδηλατοδρόμους του, οπότε ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον κ. Παπανδρέου να το διαπιστώσει και ιδίοις όμμασι. Ο ίδιος φρόντισε να κάνει και κάποιες μικρές αποδράσεις στο νησί του Ιπποκράτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε στο χωριό Ζία, όπου γευμάτισε στην ταβέρνα «Ολυμπία», έχοντας ως θέα το νησί, κάτι που τον εντυπωσίασε.