Μια ομάδα άτυπων συμβούλων, οι οποίοι σε τακτά χρονικά διαστήματα μεταφέρουν τις απόψεις τους και το κλίμα της κοινωνίας για τις πολιτικές εξελίξεις, έχει δημιουργήσει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ωστόσο, δεν πρόκειται για επαγγελματίες του είδους, αλλά για τους συμμαθητές του!

Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός από συμβούλους, έχουν και εκείνους οι οποίοι λειτουργούν πολλές φορές και ως «άτυποι» και προέρχονται από την κοινωνία. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον επικεφαλής του Ποταμιού, στην περίπτωση του οποίου τον ρόλο αυτόν έχουν επωμιστεί αρκετοί από τους συμμαθητές του από την Αγία Βαρβάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο κ. Θεοδωράκης ουκ ολίγες φορές έχει ζητήσει τη γνώμη τους για καίρια ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, καθώς σέβεται απολύτως τις απόψεις τους, ενώ πιστεύει ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική έχουν «καθαρή ματιά» στα ζητήματα της κοινωνίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Ποταμιού έδωσε το «παρών» στο ετήσιο reunion συμμαθητών του, που πραγματοποιήθηκε σε wine bar της Αγίας Βαρβάρας. Εκεί συνομίλησε μαζί τους σε ευχάριστο κλίμα και είχε την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους για διάφορα θέματα, αλλά και για άλλη μία φορά να θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια.

Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», αναζητώντας τα πρόσωπα αυτά, εντόπισαν δύο. Ο λόγος για τη Ματίνα Κουνάδη, η οποία είναι φίλη με τον κ. Θεοδωράκη από τα παιδικά τους χρόνια, και τον Γιάννη Κοψαχείλη. «Μιλάμε συχνά για διάφορα θέματα. Φυσικά και για την πολιτική. Θα του πούμε αυτό που πιστεύουμε σαν απλός κόσμος, σαν κοινό, σαν πολίτες αυτής της χώρας. Ο Σταύρος μάς ακούει και τα λαμβάνει υπ’ όψιν, γιατί είμαστε το κοινό. Προσπαθεί να υλοποιήσει τις συμβουλές μας. Αλλά μερικές φορές δεν τον αφήνουν οι άλλοι», τονίζει η κ. Κουνάδη. Η ίδια επισημαίνει ότι, «παρά την ενασχόλησή του με το Ποτάμι, έχει καταφέρει να μην ανακατεύει τη φιλία με την πολιτική. Για να σας δώσω να καταλάβετε, στο reunion που κάναμε, εάν ήσασταν από μια μεριά, θα καταλαβαίνατε τι σημαίνει φιλία, τι θα πει συμμαθητές, τι θα πει αγάπη. Ηταν η πρώτη μας συνάντηση μετά από 36 χρόνια με όλους μαζί. Εκτός από εμάς, που είμαστε δίπλα του, υπήρχαν και πολλοί που δεν υποστήριζαν το Ποτάμι και τρελάθηκαν που τον είδαν, γιατί ο Σταύρος πάντοτε ήταν αγαπητός και συμπαθής σε όλη του τη διαδρομή».

Η κυρία Κουνάδη σημειώνει πως αυτό φαίνεται «και σήμερα στη Βουλή, καθώς θεωρείται ένας από τους πιο αγαπητούς, καθώς βγάζει κάτι ευγενικό, καλοσυνάτο και αληθινό. Σε αυτό όμως το σημείο θα πρέπει να πούμε ότι, κατά την άποψή μου, δεν είναι πολιτικός, αλλά οραματιστής, καθώς έχει οραματιστεί κάτι καλύτερο, προσπαθεί γι’ αυτό, αλλά είναι πολύ δύσκολο». Οπως τονίζει, από μικρός είχε κολλήσει το μικρόβιο της πολιτικής, καθώς «ήταν πρόεδρος του 15μελούς, πάντοτε προήδρευε, πάντοτε ήταν πολιτικοποιημένο άτομο, μια ζωή αφισοκολλούσε και πάντα, όπως προανέφερα, ήταν οραματιστής. Από μικρός ήθελε να πηγαίνει κόντρα στο κατεστημένο. Είναι κάτι διαφορετικό, που δεν εξηγείται με λόγια».

Οπως αναφέρουν συνεργάτες του επικεφαλής του Ποταμιού, η αγάπη των συμμαθητών προς το πρόσωπο του κ. Θεοδωράκη είναι έκδηλη, καθώς σε προεκλογική ομιλία του στην Αγία Βαρβάρα, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, -ήταν η ημέρα της γιορτής του- του είχαν κάνει ένα δώρο-έκπληξη. Συγκεκριμένα, είχαν ετοιμάσει ένα βίντεο με φωτογραφίες από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και τη διαδρομή του μέχρι σήμερα, με αφορμή την ονομαστική του εορτή. Σε αυτό περιλαμβάνονταν φωτογραφίες από την Κρήτη, με τους γονείς του, τους συμμαθητές του, εικόνες από τη ζωή του στην Αγ. Βαρβάρα, από τον Στρατό, από τα πρώτα βήματα στη δημοσιογραφία μέχρι τους «Πρωταγωνιστές» και, φυσικά, από την παρουσία του στην πολιτική.

«Μας μπέρδευαν οι καθηγητές»

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κοψαχείλης, ο οποίος μοιραζόταν σχεδόν σε όλα τα μαθητικά χρόνια το ίδιο θρανίο με τον επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας και αυτός στα «Π» τονίζει ότι, «ανεξάρτητα από την ενασχόλησή του με την πολιτική ή όχι, πάντα άκουγε τη γνώμη μας και τη λάμβανε σοβαρά υπόψη. Ημασταν εξαρχής δίπλα του και σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο που διάλεξε να ακολουθήσει». «Πάντα μας συμβουλεύεται, καθώς μας θεωρεί κάτι παραπάνω από φίλους. Από μικρά παιδιά είμαστε μαζί, τον θεωρούμε δικό μας άνθρωπο, τον στηρίζουμε σε όλες του τις προσπάθειες, γιατί θεωρούμε ότι μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα», προσθέτει.

Μάλιστα, συμφωνεί και αυτός με την κ. Κουνάδη αναφορικά με το ότι «ο Σταύρος είχε από μικρός το μικρόβιο του πολιτικού, καθώς ήταν πρώτος σε όλες τις κινητοποιήσεις της εποχής». Ο ίδιος, αστειευόμενος, λέει ότι υπήρχαν πολλές φορές που οι καθηγητές τους τούς μπέρδευαν, καθώς έμοιαζαν στην εμφάνιση. «Υπήρχαν καθηγητές που με έλεγαν Θεοδωράκη και τον Σταύρο τον αποκαλούσαν Κοψαχείλη, με αποτέλεσμα να ξεσπάμε σε γέλια», δηλώνει χαρακτηριστικά.