Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αν και αριθμεί μόλις τρία χρόνια ζωής, έχει καταφέρει ουκ ολίγες φορές να συγκεντρώσει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν έχει διστάσει να κάνει παρεμβάσεις σε σημαίνοντα κοινωνικά θέματα, όπως η ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Πρόσφατα, μάλιστα, ήρθε σε κόντρα με τον ΥΠΕΘΑ, Πάνο Καμμένο, για τη στράτευση των γυναικών και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Παράλληλα, οδηγήθηκε ακόμα και σε διάσπαση, επειδή η πλειοψηφία των μελών της αποχώρησε μετά την υπογραφή του Μνημονίου 3 και ακολούθησε είτε αυτόνομη πορεία είτε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Λαϊκή Ενότητα.

Παρά τις απώλειες, δεν έμεινε για πολύ καιρό ακέφαλη, καθώς τον Νοέμβριο συγκροτήθηκε νέο όργανο, στο οποίο συμμετείχαν τα εναπομείναντα μέλη του προηγούμενου Κεντρικού Συμβουλίου. Μετά την ολοκλήρωση της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του Νοεμβρίου, προέκυψε νέο Συμβούλιο, αποτελούμενο από 41 μέλη, το οποίο εξέλεξε γραμματέα τον Ιάσονα Σχινά-Παπαδόπουλο.

Εκτός από τον 28χρονο γραμματέα, ανάμεσα στα πιο προβεβλημένα στελέχη της κομματικής Νεολαίας υπάρχουν τρεις γυναίκες και ένας άνδρας, οι οποίοι δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να απασχολήσουν το εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Ο λόγος για τη Χρύσα Πάντου, την Αλεξάνδρα Φτούλη, τη Δανάη Παππά και τον Νώντα Φλώρο. Η πρώτη είναι 26 ετών και στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφια βουλευτής με το κυβερνών κόμμα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καματερό, έχει τελειώσει τη Νομική Θράκης και είναι στο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας από το 2013. Οπως αποκάλυψαν πρόσφατα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η νεαρή δικηγόρος, με ΦΕΚ της 9ης Δεκεμβρίου του 2015 ορίστηκε ειδική σύμβουλος στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στο πολιτικό γραφείο του αν. υπουργού Παύλου Πολάκη, ενώ για τις υπηρεσίες της θα λαμβάνει το ποσό των 1.906 ευρώ μηνιαίως. Η γεννημένη το 1995 Αλεξάνδρα Φτούλη είναι και αυτή από τα εκκολαπτόμενα στελέχη της Κουμουνδούρου. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η ενασχόλησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόσφατη, ενώ έντονη είναι η δράση της στα social media.

Αντίστοιχα, η 20χρονη Δανάη Παππά έγινε γνωστή από την εμφάνισή της στην τηλεοπτική εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, όπου εξέφρασε τις πολιτικές απόψεις της. Επιπλέον, έχει αρχίσει να αρθρογραφεί και σε έντυπα του αριστερού χώρου.

Παράλληλα, ο 22χρονος φοιτητής του Τμήματος Μεταλλειολόγων του Πολυτεχνείου, Νώντας Φλώρος, έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό όταν συνελήφθη από την Αστυνομία έξω από το γραφείο του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, διαμαρτυρόμενος για τους πνιγμούς μεταναστών στο Φαρμακονήσι.

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα, έχει καταφέρει να αφήσει για τα καλά το στίγμα της σε σοβαρά κοινωνικά θέματα, όπως το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Σχετικά με το εν λόγω ζήτημα, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία επισημαινόταν ότι «η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί τομή στον αγώνα για την άρση των διακρίσεων και των αποκλεισμών λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού».

Επίσης, τάχθηκε κατά του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, που εξαπέλυσε επιθέσεις στους βουλευτές που το ψήφισαν. Την ίδια ώρα, έχει προχωρήσει κατά καιρούς σε ριζοσπαστικές προτάσεις, όπως η κατάργηση της πρωινής προσευχής στα σχολεία και η μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε μάθημα θρησκειολογίας, οι οποίες προκάλεσαν αντιδράσεις στους κόλπους των Νεολαίων τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και των ΑΝ.ΕΛ.

Αλλη μία αντίδραση από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή ενάντια στη σκέψη του ΥΠΕΘΑ, Πάνου Καμμένου, για στράτευση των γυναικών και κατά των σεναρίων περί αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τον περασμένο Οκτώβριο τονιζόταν ότι «ο δημόσιος διάλογος που οφείλει να γίνει σχετικά με το ζήτημα της θητείας οφείλει να εκκινεί με δεδομένη την ανάγκη μείωσης της διάρκειας της θητείας και του παράλληλου εκδημοκρατισμού της».

Αντιδράσεις για Πανούση

Οι Νεολαίοι ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν δείξει... τα δόντια τους στη μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος, αντίθετα με την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του, όταν είχαν εναντιωθεί στην υπουργοποίηση του Γιάννη Πανούση.

Επίσης, είχαν χαιρετίσει την κατάργηση της Ομάδας «Δέλτα» της ΕΛ.ΑΣ., μιλώντας για «ένα πρώτο θετικό βήμα στον αναγκαίο εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφαλείας», ενώ είχαν ζητήσει να μην γίνει επέμβαση την περασμένη άνοιξη στην Πρυτανεία, με αφορμή την κατάληψη που είχε ως στόχο την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Σχετικά με το μείζον θέμα του Προσφυγικού, η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ρίξει τον φράχτη στον Εβρο, «για να σταματήσει το Αιγαίο να γίνεται νεκροταφείο ψυχών».

Τέλος, η αριστερή Νεολαία στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό του μέλους της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Λάμπρου, μετά τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες με κρατουμένους των φυλακών Κορυδαλλού, με ανακοίνωσή της: «Δηλώνουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξή μας στον σύντροφο Πάνο Λάμπρου, για τον οποίο περιποιεί τιμή να στοχοποιείται για τους αγώνες του για την υπεράσπιση δικαιωμάτων, που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα σε μια δημοκρατική χώρα».