Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, δεν δίνει προσωπικές συνεντεύξεις. Αυτή τη φορά είπε να κάνει τη διαφορά για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Συναντήσαµε τον νεαρό πολιτικό στο Roof Garden του «Radisson Blu Park Hotel», στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, και µας αποκάλυψε αν έχει σχέση αυτή την περίοδο, πού οφείλεται η µεγάλη επιτυχία του «Survivor», αλλά και σε ποιο φαγητό δεν µπορεί να αντισταθεί.

Τελικά, η αξιολόγηση πότε θα κλείσει;

Νοµίζω ότι είµαστε κοντά στο να κλείσει. Oλα δροµολογούνται έτσι ώστε τις επόµενες ηµέρες να βρεθεί και µια λύση για το ζήτηµα του χρέους, που είναι κρίσιµο για τη χώρα µας. Είτε στις αρχές Μαΐου, µε ένα έκτακτο Eurogroup, είτε στο τακτικό, στις 22 Μαΐου, θα έχουµε την επιτυχή ολοκλήρωση µιας πολύ δύσκολης και πολύ ανηφορικής διαδροµής.

Σε ανησυχεί το ενδεχόµενο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να µην ψηφίσουν τα νέα µέτρα;

Πιστεύω ότι όλοι στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία αναλογίζονται τις δυσκολίες της στιγµής και γνωρίζουν τα προβλήµατα. Παρά τις υπαρκτές δυσκολίες, στο κείµενο της συµφωνίας κανένας δεν θα ήθελε να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική αποσταθεροποίηση και οικονοµική οπισθοδρόµηση. Εκτιµώ ότι η εισήγηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονοµικών θα υπερψηφιστεί από την Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Είσαι ικανοποιηµένος από τη λειτουργία της κυβέρνησης;

Κάποιοι λένε ότι χρειάζονται επειγόντως αλλαγές, ανασχηµατισµός τώρα. Την ευθύνη για την αξιολόγηση της κυβέρνησης την έχει ο πρωθυπουργός. Νοµίζω πάντως ότι σε κάποιους τοµείς που έχουν σχέση µε την καθηµερινότητα των πολιτών µπορούµε να τα πάµε καλύτερα. Η γνώµη µου είναι, αν θέλετε να µιλήσω πολύ ειλικρινά, ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να είναι πιο αποφασιστική και πιο γρήγορη στις αποφάσεις της. Καλός ο διάλογος και η διαβούλευση, αλλά ο παράγοντας «χρόνος» παίζει, κατά την αντίληψή µου, πολύ σοβαρό ρόλο. Εχουµε να αντιµετωπίσουµε µεγάλες παθογένειες δεκαετιών και δυστυχώς σήµερα βρισκόµαστε σε µια περίοδο που έχουµε µεγάλη οικονοµική στενότητα, αλλά και απουσία εργαλείων για την αντιµετώπιση προβληµάτων. Μέσα σε αυτές τις δυσκολίες προσπαθούµε. Αν κρίνει ο πρωθυπουργός ότι χρειάζεται ανασχηµατισµός, θα δούµε τις αλλαγές που έχει να κάνει. Καλό είναι να µην υποκαθιστά ο καθένας τον πρωθυπουργό στη δουλειά του, αλλά να κάνει αυτό που του έχει ανατεθεί.

Με τον Αδωνι Γεωργιάδη είστε ένα αχτύπητο τηλεοπτικό δίδυµο. Κάθε φορά γίνεται χαµός. Ως άνθρωπο, τον αντιπαθείς;

Ως άνθρωπο δεν τον γνωρίζω αρκετά, άρα δεν µπορώ να έχω τεκµηριωµένη γνώµη. Τον γνωρίζω ως πολιτικό πρόσωπο και είναι εµφανές σε όλους ότι οι απόψεις µας όχι µόνο είναι διαφορετικές, αλλά τις περισσότερες φορές αντικρουόµενες. Εκτός στούντιο είναι ένας ευγενής άνθρωπος. ∆εν µπορώ να γνωρίζω πώς είναι στην καθηµερινότητά του.

Στην τηλεόραση κάνει λίγο παραπάνω θόρυβο από ό,τι ίσως χρειάζεται σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και πιστεύω ότι αυτή είναι η επιλογή του για τα εσωκοµµατικά προβλήµατα που ίσως αντιµετωπίζει. Σε επίπεδο στρατηγικής, φαίνεται από το αποτέλεσµα ότι η επιλογή του για υψηλούς τόνους έχει αποδώσει, γιατί, παρά το γεγονός ότι είναι νέος ακόµα στη Ν.∆., κατόρθωσε γρήγορα να αναρριχηθεί στην ιεραρχία και να επιβάλει τη γνώμη του.

Η «καρατόμηση» της Κατερίνας Παπακώστα μαρτυρά ότι, πριν κλείσει πενταετία στο κόμμα, ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να επιβάλλει τη γνώμη του. Οσον αφορά, τώρα, τις φιλίες μου, έχω καλούς φίλους και από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, όπως και από όλους τους πολιτικούς χώρους, ιδίως από τα χρόνια του πανεπιστημίου στο Βιολογικό Αθηνών, αλλά και από κοινωνικές συναναστροφές.

Πολλές φορές σού κάνουν bullying στα social media για τα κιλά σου. Στενοχωριέσαι;

Οχι, δεν στεναχωριέμαι καθόλου. Μάλλον το διασκεδάζω. Πρέπει να σας πω ότι δεν παίρνω και πολύ σοβαρά τα social media, παρότι πιστεύω ότι με την ανεξαρτησία που δίνουν, σε συνδυασμό με την ιδέα της ιδιωτικότητας, ο καθένας βγάζει και ένα κομμάτι του πραγματικού του εαυτού. Υπάρχει και ρατσισμός, υπάρχει και υπερβολή, αλλά υπάρχει και χιούμορ και εξυπνάδα. Εγώ έχω επιλέξει να χρησιμοποιώ τα social media για την προβολή των απόψεών μου, της δουλειάς μου και ενός τμήματος των ενδιαφερόντων μου και τίποτα άλλο.

Σε ενδιαφέρει η εικόνα σου; Κάνεις δίαιτα ή ήσουν έτσι και συνεχίζεις να είσαι;

Φυσικά με ενδιαφέρει και η εικόνα μου και ακόμα περισσότερο η καλή μου υγεία, όπως νομίζω ότι ενδιαφέρει κάθε άνθρωπο. Νομίζω όμως ότι ζούμε σε μια περίοδο που δεν αρκεί κανείς να σταματά στην εικόνα του άλλου. Με μικρές ή μεγαλύτερες διακυμάνσεις, αφού σταμάτησα τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, είμαι ο ίδιος. Δεν σας κρύβω όμως ότι οι πολύωρες συνεδριάσεις και η καθημερινότητα του γραφείου δεν βοηθούν.

Σε ποιο φαγητό δεν μπορείς να αντισταθείς;

Είμαι παραδοσιακός φίλος της μακαρονάδας. Αλλωστε, όπως θα γνωρίζετε, οι μακαρονάδες έχουν γράψει ιστορία και στην πολιτική και στις συνωμοσίες, στην Ελλάδα και διεθνώς. Πάντως, μπορώ να αντιστέκομαι όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα από πλευράς βάρους.

Στα προσωπικά σου τι γίνεται; Εχεις κάποια σχέση;Σε βλέπω συνέχεια μόνο σου.

Δεν νομίζω πως παρουσιάζει κάποιου είδους ενδιαφέρον η προσωπική μου ζωή. Είμαι καλά στην προσωπική μου ζωή και αισθάνομαι πλήρης. Χρειάζομαι χώρο και χρόνο έξω από το κόμμα, τις συνεδριάσεις, την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις συνεντεύξεις.

Θες να παντρευτείς; Να κάνεις οικογένεια;

Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου.

Παλαιότερα έπαιζες και μπάσκετ. Γιατί σταμάτησες;

Ναι, παλαιότερα έπαιζα μπάσκετ, σε ερασιτεχνικό βεβαίως επίπεδο, και μέχρι 22 ετών. Είχα ένα αθλητικό ατύχημα και σταμάτησα. Μετά, άλλαξε το πεδίο ενδιαφερόντων μου και ασχολήθηκα περισσότερο με τις σπουδές στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και τη βιολογία, τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στην Αγγλία και μετά με την πολιτική. Στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάσκετ με φίλους, αλλά είναι μόνο παιχνίδι και όχι προπόνηση.

«Τα reality τα βαριόμουν λόγω ίντριγκας και κουτσομπολιού»

Αισθάνομαι ότι είσαι ξενέρωτος, ότι είσαι σπιτόγατος και δεν πας ούτε σε μπουζούκια ούτε σε κλαμπ.

Μάλλον δεν ξέρετε τους φίλους μου. Βγαίνω αρκετά, πηγαίνω σινεμά, πηγαίνω θέατρο, βγαίνω με φίλους για ποτό. Δεν πηγαίνω στα μπουζούκια. Αλλωστε, δεν πήγαινα ποτέ. Δεν είναι η διασκέδαση που μου αρέσει. Πήγα 1-2 φορές όταν ήμουν φοιτητής και δεν μου άρεσε. Δεν μπορούν να αρέσουν σε όλους όλα.

Τηλεόραση βλέπεις; Τo «Survivor» είναι της μόδας και σκίζει. Το παρακολουθείς;

Και να ήθελα, δεν προλαβαίνω. Είναι σε ώρα που μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Με εντυπωσιάζει όμως το πώς με μια εκπομπή άνθρωποι της διπλανής πόρτας ζούνε το όνειρο της δημοσιότητας και θα ήθελα να παρακολουθήσω το πώς θα είναι στη ζωή τους μετά το «Survivor».

Πού οφείλεται, πιστεύεις, η τεράστια επιτυχία του;

Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Ισως όμως να είναι και θέμα εποχής και θέμα κρίσης. Οι εκπομπές σε ολόκληρη την ελληνική τηλεόραση έχουν μειωθεί πάρα πολύ και οι εναλλακτικές είναι λίγες. Η τηλεόραση εκείνη την ώρα δεν έχει πολλές δυνατές επιλογές. Ενδιαφέρον επίσης είναι το πώς τα new media λειτουργούν σαν μεγεθυντικός φακός, βγάζοντας στην επιφάνεια μικρολεπτομέρειες και γεγονότα στα οποία πριν κανένας δεν θα έδινε προσοχή. Γενικώς, πάντως, με τα reality, όσα είχα δει παλιότερα τουλάχιστον, λόγω ίντριγκας και κουτσομπολιού τα βαριόμουν πάρα πολύ.

Γραβάτα φοράς;

Οχι και δεν έχω κιόλας. Και λόγω σύμπτωσης και λόγω επιλογής. Δεν πιστεύω πάντως ότι είναι κάτι το επαναστατικό το να φοράς ή να μη φοράς γραβάτα.