Βράδυ της 3ης Απριλίου και εκατοντάδες Ελληνες ομογενείς του Καναδά περίμεναν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών στην περιφέρεια Saint Laurent του Μόντρεαλ, καθώς είχαν έντονο ελληνικό «άρωμα».

Ο λόγος ήταν πως η 26χρονη Ελληνίδα μετανάστρια τρίτης γενιάς Εμμανουέλα Λαμπροπούλου πέτυχε την είσοδό της στην καναδική Βουλή με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Τζάστιν Τριντό, συγκεντρώνοντας το 59,1% των ψήφων. Ομως για να καταφέρει αυτή τη νίκη, έπρεπε πρώτα να περάσει μέσα από «συμπληγάδες», καθώς προηγήθηκε εσωκομματική εκλογική διαδικασία, όπου ήρθε αντιμέτωπη με σημαντικά στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος. Εκεί συναγωνίστηκε πρόσωπα όπως η Γιόλαντ Τζέιμς, η οποία τα προηγούμενα χρόνια ήταν ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του κόμματος.

Βέβαια, η νίκη της έχει και άλλη σημασία, καθώς κατάφερε να πετύχει τον στόχο της όντας άγνωστη στο ευρύ κοινό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τζάστιν Τριντό, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου βρέθηκε μαζί της σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε περιοχή του Saint Laurent, ενώ μίλησε με ιδιαίτερη θέρμη για εκείνη.

Η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, με καταγωγή από τη Νάξο και την Αρκαδία, είναι το νεότερο μέλος του καναδικού Κοινοβουλίου και καταλαμβάνει τη θέση του μέχρι πρότινος βουλευτή και υπουργού Εξωτερικών, Στεφάν Ντιόν, ο οποίος πλέον αναλαμβάνει χρέη πρέσβη της χώρας στην Ε.Ε. Μάλιστα, μετά τη μεγάλη της νίκη, ο Καναδός πρωθυπουργός έσπευσε να τη συγχαρεί μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, καλωσορίζοντάς την στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Η Εμμανουέλα σπούδασε Παιδαγωγικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ McGill, ενώ μέχρι και πριν από την εκλογή της στο βουλευτικό αξίωμα εργαζόταν ως καθηγήτρια σε γυμνάσιο. Εκεί δίδασκε Ιστορία, Γεωγραφία και Θρησκευτικά. Ωστόσο, μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, υπέβαλε την παραίτησή της.

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ

Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία της -θα γίνει πιθανότατα το πρώτο πενθήμερο του Μαΐουμίλησε αποκλειστικά στα «Π» για τη νέα της ζωή, για τον Καναδό πρωθυπουργό αλλά και για τις ελληνικές της ρίζες. «Αισθάνομαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα, είμαι υπερήφανη για την ελληνική κουλτούρα και τη θρησκεία. Το ίδιο αισθάνονται και οι δικοί μου άνθρωποι και η οικογένειά μου», δήλωσε -γεμάτη χαμόγελοη νεαρή κοπέλα. Σχετικά με το εάν έχει επαφή με την Ελλάδα, σημείωσε πως «έχω έρθει έξι φορές, έχω επισκεφτεί αρκετά νησιά, την Αθήνα, την Πάτρα και την Καλαμάτα. Κυρίως όμως έχω έρθει τους καλοκαιρινούς μήνες».

«Εχω σκεφτεί να ζήσω στην Ελλάδα», είπε στη συνέχεια. «Το σκέφτομαι συνεχώς όποτε έρχομαι. Πρέπει να σας πω ότι κατάγομαι από τη Νάξο και την Αρκαδία». Από την άλλη πλευρά, η Εμμανουέλα Λαμπροπούλου, σχολιάζοντας την άποψη που έχουν οι Καναδοί για τους Ελληνες, μας λέει ότι «μιλούν πολύ θετικά για την Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι από τις 11.000 ψήφους που πήρα περίπου οι 2.000 ήταν ελληνικές. Μάλιστα, όταν πήγαινα σε σπίτια και τους έλεγα ότι θα είμαι υποψήφια, η απάντηση που έπαιρνα ήταν ότι “θα είναι χαρά μας να στηρίξουμε μια Ελληνίδα”». Ακόμη, η ομογενής αισθάνεται περηφάνεια καθώς είναι το νεότερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων. «Νιώθω υπερήφανη που είμαι το νεότερο μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων.

Από την πλευρά μου, αυτό που μπορώ να υποσχεθώ είναι ότι θα δουλέψω σκληρά για να φανώ αντάξια των προσδοκιών. Θέλω να δείξω πως, όταν βάζουμε στόχους, μπορούμε να τους πετύχουμε. Εκτιμώ ότι η δουλειά μου τώρα ξεκινάει και έχω πολλά να μάθω».

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σχολιάζοντας τη γνώμη που έχει ο Τζάστιν Τριντό για την Ελλάδα, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική. «Ο κ. Τριντό είναι ιδιαίτερα κολακευμένος από την Ελλάδα. Μάλιστα, ο τόπος όπου εκλέγεται βουλευτής -στην περιφέρεια Παπινόέχει αρκετούς ομογενείς, με τους οποίους έχει πολλές επαφές. Οι άνθρωποι εκεί τον αγαπούν γιατί είναι κοντά τους και δείχνει ενδιαφέρον για τα προβλήματά τους, ενώ είναι και υποστηρικτές του Φιλελεύθερου Κόμματος. Πρέπει να σας πω ότι πρόσφατα ο κ. Τριντό είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα για να δείξει την υποστήριξη του Καναδά, ενώ προέτρεψε τις καναδικές επιχειρήσεις να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Ασχολούμαι με τα κοινά από τα 16»

Αναφερόμενη στο τι ήταν αυτό που την ώθησε να ασχοληθεί με την πολιτική σε αυτή την ηλικία, η Εμμ. Λαμπροπούλου τόνισε πως «από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου άκουγα στο σπίτι πολιτικές συζητήσεις. Με τα κοινά ξεκίνησα να ασχολούμαι από τα 16 μου χρόνια. Για πολλά χρόνια βοηθούσα τον τέως υπουργό Εξωτερικών, Στεφάν Ντιόν, ο οποίος εδώ είναι πολύ σημαντικός άνθρωπος. Με αυτή μου την επαφή κατάλαβα ότι μπορείς να κάνεις πολλά, εάν θεωρείς ότι πρέπει να φέρεις την αλλαγή». Τέλος, σχολιάζοντας το πώς αντέδρασαν οι δικοί της άνθρωποι και οι φίλοι της στο άκουσμα της υποψηφιότητάς της, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «μου είπαν πως, εάν θέλω να κάνω αυτό το βήμα, τότε να το κάνω χωρίς δεύτερη σκέψη».