Ελληνικό άρωμα αναμένεται να έχει η διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου της Νέας Υόρκης, καθώς η ομογενής πολιτειακή βουλευτής του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ, Νικόλ Μαλλιωτάκη, κατέθεσε στον Δήμο και την Πολιτεία της Νέας Υόρκης τα απαραίτητα δικαιολογητικά που έχουν σχέση με τη διεκδίκηση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Η 37χρονη ομογενής, έχει καταγωγή από την Σητεία της Κρήτης καθώς και από την Κούβα. Οι γονείς της έφυγαν από την Αβάνα το 1959 και εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ, όπου λίγο αργότερα δημιούργησαν μια επιχείρηση στην «καρδιά» της Νέας Υόρκης.

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη, το 2011 έγινε η νεότερη Ελληνοαμερικανίδα, με αναφορές στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στη Γενική Συνέλευση του πολιτειακού Κοινοβουλίου. Εκείνη την εποχή πολλοί αναλυτές θεώρησαν ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που είχε τα προσόντα που απαιτούσε η συγκεκριμένη θέση. Στις προεδρικές εκλογές του 2016 υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ ενώ συμμετείχε σε αρκετές προεκλογικές εκδήλωσεις του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στις εκλογές της 9ης Νοεμβίου κατάφερε να πετύχει την επανεκλογή της στην 64η Περιφέρεια της Πολιτειακής Βουλής χωρίς ανθυποψήφιο συγκεντρώνοντας το 77,09% των ψήφων. Επιπρόσθετα είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, ενώ πριν από λίγους μήνες -και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο- συναντήθηκε μαζί άλλα μέλη της Ένωσης με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ. Τότε επί τάπητος είχαν τεθεί ζητήματα του ΝΑΤΟ και το Κυπριακό.

Εκτός από την Ελληνοαμερικανίδα, το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων διεκδικούν οι ο Paul J. Massey και ο Βο Dieti. Και ο τρεις υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το σχέδιό τους αναφορικά με την επόμενη μέρα στη Νέα Υόρκη ενώπιον της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του η ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κύρηκας» η κ. Μαλλιωτάκη στην ολιγόλεπτη τοποθέτησή της είπε ότι είναι υπερήφανη για την ελληνική της καταγωγή, ενώ πρόταξε ως επιχείρημα την επταετή εκπροσώπηση του Μπρούκλιν και Στάτεν Αϊλαντ στο Αλμπάνι, καθώς επίσης και τον πόλεμο που έχει ξεκινήσει για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ακόμη για να ενισχύσει το προφίλ της στάθηκε στο γεγονός ότι στηρίζεται από την ελληνομερικανική κοινότητα της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες όπως η Wall Street Journal και οι New York Times, με ολοσέλιδα ρεπορτάζ τους αναφέρονταν στις σκέψεις των Ρεπουμπλικάνων να μην προχωρήσουν σε προκριματικές εκλογές. Παρ όλα αυτά όπως όλα δείχνουν βάζουν στο συρτάρι την συγκεκριμένη σκέψη.

Ωστόσο, η κ. Μαλλιωτάκη αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της στη διεκδίκηση του χρίσματος, εξαιτίας της μη ενασχόλησης με τις εκλογές ενός άλλου Έλληνα ομογενή του επιχειρηματία Τζον Κατσιματίδη ο οποίος θεωρείται ως ένας από τους ισχυρούς και μεγαλύτερους επιχειρηματίες στον κόσμο.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του –σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα-είπε πως «συχνά είχα δηλώσει ότι θα διεκδικήσω ακόμη μια φορά την εκλογή μου, αλλά μετά από προσεκτική εκτίμηση της καταστάσεως και λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της οικογένειάς μου και τις συμβουλές των φίλων αποφάσισα να μην συμμετάσχω στην κούρσα για την εκλογή του δημάρχου». Ακόμη πρόσθεσε πως ήταν «μια δύσκολη απόφαση, διότι πράγματι αγαπώ τον δήμο και τους δημότες του. Η απόφασή μου στηρίχτηκε εν μέρει και στο γεγονός ότι είναι δύσκολο να κερδίσεις τη μάχη με έναν εν ενεργεία δήμαρχο».

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, η ομογενής βουλευτής σημείωσε ότι «συνεχίζω πιο δυναμικά την εκστρατεία της διοργανώνοντας προεκλογικές και ερανικές εκδηλώσεις». Συγκεκριμένα σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους της εφημερίδας «Staten Island Advance» ότι η εκλογική αναμέτρηση με τον Μπιλ Ντε Μπλάζιο δεν θα είναι εύκολη, ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί στο τέλος να κόψει πρώτη το «νήμα» και να είναι η νέα δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με πληροφορίες η 37χρονη βουλευτής θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους της να την ενισχύσουν με το ποσό των 178$, τα οποία όμως θα αντισταθμιστούν με τα κονδύλια του δήμου.

Η κ. Μαλλιωτάκη διατηρεί σχέσεις με την Ελληνοορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής, ενώ ήταν παρούσα στην τελετή θεμελίωσης του Αγίου Νικολάου στο «Σημείο Μηδέν» της Νέας Υόρκης. Πρόσφατα δε, παρέστη σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατήσαντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου που πραγματοποιήθηκε στον ιερό ναό του Τιμίου Σταυρού στο Μπέιριτζ του Μπρούκλιν προς τιμήν του Αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Μακρή.

Εμφανίζεται ιδιαίτερα δραστήρια στα social media, και ιδιαίτερα στο Facebook και το Twitter. Ακόμη φροντίζει να ενημερώνει τους διαδικτυακούς της φίλους για τις δράσεις της. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε στο Facebook σελίδα υποστήριξης της υποψηφιότητάς της, η οποία μέχρι στιγμής έχει αρκετές χιλιάδες likes.

Επιπλέον υπάρχει συγκεκριμένο link μέσω του οποίου κάποιος μπορεί να δείξει την υποστήριξή του προς το πρόσωπό της, ενώ θεωρείται σίγουρο πως η στήριξη των ψηφοφόρων θα ενταθεί μέχρι και τον Αύγουστο όταν και θα πραγματοποιηθούν οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.