Πίσω από κάθε πολιτικό αρχηγό κρύβεται πάντα μια ισχυρή ομάδα. Πρόκειται για πρόσωπα που συνθέτουν το παζλ των συμβούλων- συνεργατών των προσώπων που υπηρετούν, πολλές φορές άγνωστα στο ευρύ κοινό, αλλά με ενεργό ρόλο τόσο στη διαμόρφωση της στρατηγικής όσο και κατά τη λήψη των αποφάσεων.

Ένα τέτοιο επιτελείο έχει διαμορφώσει στη Χαριλάου Τρικούπη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποτελείται, κυρίως, από στελέχη που εμπιστεύεται σε προσωπικό επίπεδο εδώ και πολλά χρόνια. Πρόσωπα που αποτελούν τους στενούς και καθημερινούς συνεργάτες της, αλλά και τους «αφανείς ήρωες» ή αλλιώς η dream team της.

Πρώτοι -μεταξύ ίσων- δύο έμπειρα στελέχη, που αποτελούν το δεξί χέρι της Φώφης Γεννηματά ή αλλιώς το alter ego της.

Πρόκειται για τον διευθυντή του πολιτικού της γραφείου, Μανώλη Όθωνα, με τον οποίο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Λειτουργεί επί της ουσίας, ως τα «μάτια» και τα «αυτιά» της, αλλά αποτελεί και το σημείο αναφοράς για πολλά στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες κομματικές και μη συσκέψεις, παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και «ειδικές αποστολές».

Επίσης, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και δημοσιογράφος, Νίκος Βοσδογάνης. Δεν είναι από τους ανθρώπους που θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, ο ρόλος του είναι καθοριστικός, καθώς αποτελεί τον υπ’ αριθμόν έναν στενό συνεργάτη της Φώφης Γενηματά στις επαφές της με τον Τύπο. Οι δύο τους συνδέονται χρόνια με μια μακρόχρονη φιλία και εμπιστοσύνη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ένας από τους λογογράφους της.

Η «ΜΑΝΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ»

Παράλληλα με τους δύο άνδρες, καίρια είναι και η παρουσία των γυναικών που απαρτίζουν την προσωπική της γραμματεία. Εκεί ξεχωρίζουμε την Αλίκη Γεωργιακώδη, η οποία χαρακτηρίζεται και ως «Μάνα της γραμματείας», αφού καθοδηγεί τις νεότερες.

Η προσωπική σχέση και φιλία των δύο μετρά δεκαετίες, καθώς για πολλά χρόνια υπήρξε και συνεργάτης του Γιώργου Γεννηματά. Ελέγχει το καθημερινό πρόγραμμα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, διαχειρίζεται τις προσκλήσεις, κλείνει τα ραντεβού και είναι ενδεχομένως η πρώτη και η τελευταία μέσα στο 24ωρο που συνομιλεί μαζί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Τη γραμματεία συμπληρώνουν δύο ακόμα πρόσωπα απολύτου εμπιστοσύνης. Η Αντζελίνα Κοκκινοβράχου, η σχέση της οποίας με τη Φώφη Γεννηματά κρατά από το 2000. Σε κάθε δημόσια εμφάνιση είναι «σκιά» της, καθώς συνοδεύει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε όλα σχεδόν τα ταξίδια της, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Επί μακρόν συνοδοιπόρος της ο πρώην διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Φώτης Αποστολόπουλος. Η γνωριμία του με τη Φώφη Γεννηματά κρατά από τη θητεία της στην Υπερνομαρχία, όπου διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας της. Στα αντικείμενά του, οι συναντήσεις τόσο με πρόσωπα και στελέχη του πολιτικού γραφείου, όσο και με απλούς πολίτες.

Στη λίστα ακόμη ένα πρόσωπο. Πρόκειται για τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που είναι γνωστός με το παρατσούκλι ως «ο άνθρωπος όλων των προέδρων». Έχει αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό καθώς και τη παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, αντικείμενο που είχε κατά τη διάρκεια της προεδρίας Βενιζέλου στο ΠΑΣΟΚ. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία, αφού εδώ και χρόνια έχει καλή εικόνα των διαπραγματεύσεων.

ΟΙ «ΦΡΟΥΡΟΙ»

Ωστόσο, οι «φρουροί» της προέδρου συμπληρώνονται και από άλλα πρόσωπα που ασχολούνται με ειδικά ζητήματα, όπου το κάθε ένα από αυτά συνεισφέρει στην ευρύτερη προσπάθεια.

Ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο Δημήτρης Κουρόγιωργας. Έχει επωμιστεί το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης του κόμματος στη Β’ Αθήνας. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το «πράσινο» παρασκήνιο τον χαρακτηρίζουν ως αθόρυβο, αλλά ταυτόχρονα πολύ εργατικό. Με τη Φώφη Γεννηματά γνωρίζονται από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΕΝΑΕ, την οποία ακολούθησε στη συνέχεια σε όλα τα υπουργεία.

Άριστες και στενές είναι και οι σχέσεις της με κεντρικά στελέχη που έχουν καταλάβει θέσεις στην κομματική αρένα, όπως ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος από τον 3ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη «τρέχει» οργανωτικά το κόμμα, αλλά και η έμπειρη στα κομματικά Τόνια Αντωνίου, η οποία μάλιστα εν όψει του συνεδρίου έχει αναλάβει μεγάλο μέρος της οργάνωσης. Επιπλέον, στον 3ο όροφο βρίσκουμε τον Νίκο Παπανικολάου, δημοτικό σύμβουλο Αλίμου, χρόνια στέλεχος του Οργανωτικού και από τους βασικούς υποστηρικτές της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Πολύ κοντινό της πρόσωπο αποτελεί και ο πρώην απόστρατος της Αεροπορίας, Κοσβάνης Γιώργος. Διαχειρίζεται το Μητρώο Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ, αφού ως προγραμματιστής, διαθέτει μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία.

Η ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα επικοινωνίας, τα ηνία του τομέα έχει αναλάβει ο πρώην υπουργός, Θάνος Μωραΐτης. Την ομάδα συμπληρώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, με αναπληρωτές την υπερδραστήρια Νάντια Γιαννακοπούλου και τον πρόσφατα αφιχθέντα, Σπύρο Καρανικόλα, οι οποίοι μέσω της καθημερινής τους παρουσίας στα ΜΜΕ, προβάλλουν τις θέσεις του κόμματος.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Λάμπρος Παλάντζας. Αναδείχθηκε μέσα από τις τάξεις της νεολαίας του κόμματος, ενώ υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής Γρεβενών. Διαχειρίζεται τα social media της Συμπαράταξης, ενώ μαζί με τον Λάμπρο Ρώσση «τρέχει» και το web tv του ΠΑΣΟΚ.

Στη λίστα της ομάδας επικοινωνίας θα βρούμε την έμπειρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υπεύθυνη πολυμέσων, Πέγκυ Ζαγορίτη, τον πρώην περιφερειάρχη και δημοσιογράφο, Δημήτρη Κατσικάρη, που έχει αναλάβει τα περιφερειακά μέσα, τον υπεύθυνο για το βασικό σχολιασμό της ημέρας, Βασίλη Δελιγκάρη και το ενεργό μέλος των PES, Γιώργο Κίσσα.

Ο ΘΕΣΜΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ

Σταθερή αξία του κόμματος είναι ο Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στον 2ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη. Δεν κατέχει κάποιο θεσμικό ρόλο, ωστόσο, παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της επικοινωνιακής γραμμής του κόμματος, όπου και όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Εκτός πολιτικής σκηνής αλλά με συμβουλευτικό ρόλο, μια σειρά στελεχών από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Γείτονας και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι αποτελούσαν τον σκληρό πυρήνα των «γεννηματικών» στο κόμμα και σήμερα βρίσκονται πίσω από τις αυλαίες.