Ο Ιούλιος είναι κάθε χρόνο ένας ξεχωριστός μήνας για αρκετές πολιτικές και επιχειρηματικές οικογένειες της Αθήνας, αφού τις πρώτες ημέρες του μήνα λαμβάνει χώρα η τελετή αποφοίτησης στο Κολλέγιο Αθηνών, που είναι γνωστό ως το «σχολείο των ισχυρών», καθώς από τα θρανία του έχουν περάσει υπουργοί, πρωθυπουργοί, δημοσιογράφοι, αλλά και εκπρόσωποι της οικονομικής ελίτ της χώρας. Το ραντεβού δόθηκε και φέτος, στις 11 Ιουλίου, στα προπύλαια του ιστορικού Μπενάκειου Διδακτηρίου, στο Ψυχικό, που γέμισαν ασφυκτικά για την καθιερωμένη τελετή από συγγενείς και φίλους των 375 αποφοίτων του Κολλεγίου. Η 88η τελετή αποφοίτησης, όπως και κάθε αντίστοιχη τελετή, δεν ήταν μια απλή διαδικασία, αλλά ακολουθήθηκε, όπως εδώ και δεκαετίες, ένα αυστηρό πρωτόκολλο.

ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Η ορκωμοσία διοργανώθηκε χωρίς κανένα απρόοπτο, γεγονός που διασφαλίστηκε από τις εξαντλητικές πρόβες που έλαβαν χώρα την παραμονή. Η φετινή τελετή είχε ιδιαίτερη σημασία για τον διευθυντή του Κολλεγίου, Σπύρο Πολλάλη, καθώς ήταν η τελευταία του από αυτό το πόστο, το οποίο αναλαμβάνει πλέον ο Richard L. Jackson, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία 1999-2009. Η επιλογή δεν φαίνεται να είναι τυχαία, καθώς τα δύο Κολλέγια συνεργάζονται στενά, έχοντας ξεκινήσει πρόσφατα την προσπάθεια της συνεργασίας των δύο λυκείων σε επίπεδο Δεκαπενταμελών για την ενίσχυση της Ομάδας Αιγαίου και την ανάδειξη της σημασίας της προάσπισης της οδικής ασφάλειας.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος από το Κολλέγιο Αθηνών και Ψυχικού αποφοίτησαν μεταξύ άλλων παιδιά επιφανών μελών της πολιτικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής ελίτ της χώρας. Από τον χώρο της πολιτικής ξεχώρισε η Ιωάννα Βερελή, κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Βερελή, και ο αριστούχος Σπύρος Μαυραγάνης, γιος του υφυπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Γιώργου Μαυραγάνη, ο οποίος αποφοίτησε με τον τίτλο του «valedictorian» και μετά πολλών επαίνων. Στις καρέκλες όπου κάθονταν οι γονείς ξεχώρισαν φέτος ο γνωστός παρουσιαστής Πέτρος Κωστόπουλος και η πρώην σύζυγός του, Τζένη Μπαλατσινού, που καμάρωσαν μαζί τη μικρότερη κόρη τους, Αλεξάνδρα, να παίρνει το πτυχίο της. Ενα άλλο ζευγάρι από τον χώρο των media ήταν ο Νίκος Ευαγγελάτος και η Τατιάνα Στεφανίδου.

Οι δύο δημοσιογράφοι καμάρωσαν τον γιο τους, Νικόλα, ο οποίος αποφοίτησε με διεθνές Baccalaureate. Πολλοί από τους αποφοίτους είναι γόνοι γνωστών οικογενειών, με πολυετή παρουσία στον επιχειρηματικό, αλλά και τον επιστημονικό χώρο, όπως η Εμμανουέλα Κομινάκη, που έλαβε έπαινο, και η Δήμητρα-Αρτεμις Βουγά, κόρη του διευθυντή της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Βασίλη Βουγά, η οποία θα σπουδάσει Βusiness Μanagement στο King’s College του Λονδίνου. Μεταξύ αυτών, τα αδέλφια Αλέξανδρος και Αννα ΑνβέρΠαπαλεξοπούλου (της γνωστής οικογένειας τσιμεντοβιομηχάνων), ο Δημήτρης Ασημακόπουλος, γιος του γιατρού Σ. Ασημακόπουλου, που έλαβε έπαινο Φυσικών Επιστημών και Μαθηματικών και θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και ο Γιώργος Δαλακούρας, γιος του εφοπλιστή Δ. Δαλακούρα, που έλαβε έπαινο Πληροφορικής και τιμήθηκε με το έπαθλο «Homer Davis». Ακόμα, ο Λάζαρος Εφραίμογλου, που συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου, γιος του διευθύνοντος συμβούλου στο Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Δημήτρη Εφραίμογλου, ο Φίλιππος Ζάννος, γιος του διπλωμάτη Α. Ζάννου, που θα συνεχίσει τις σπουδές του στο University of Bath, ο Νικόλας Κορρές, γιος του επιχειρηματία Γ. Κορρέ, της ομώνυμης βιομηχανίας καλλυντικών, και ο Ιωάννης Μαΐλλης, γιος του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Μαΐλλη.

Ακόμα, η Μαρία-Χριστίνα Καλογερά (της γνωστής ναυτιλιακής οικογένειας), το γένος Σκαρβέλη-Φράγκου, αποφοίτησε από το Ελληνοαμερικάνικο Εκπαιδευτικό 'Ιδρυμα (Κολλέγιο Ψυχικού) και έλαβε το διεθνές απολυτήριο International Baccalaureate καθώς έγινε δεκτή στο φημισμένο πανεπιστήμιο Cornell ( New York) των ΗΠΑ που με ιδιαίτερη χαρά θα συνεχίσει τις σπουδές της.

Επίσης, ο Ανδρέας Μαυροσκότης, γιος του επιχειρηματία Γιώργου Μαυροσκότη της ΒΙΟΤΕΡ, που έγινε δεκτός από το New York University, η Αλεξάνδρα Νίκα, της επιχειρηματικής οικογένειας των αλλαντικών, ο Δημήτρης Παπαποστόλου, γιος του επιχειρηματία Α. Παπαποστόλου της ομώνυμης εταιρείας ιατρικού εξοπλισμού, ο Ιάσων-Αλέξανδρος Παστρούδης, γιος του ιατρού Α. Παστρούδη, που έγινε δεκτός από την Ιατρική Σχολή του Imperial, και η Αμάντα Σάκκαρη, κόρη του επιχειρηματία Κώστα Σάκκαρη και της Αγγελικής Κανελλοπούλου. Φέτος αποφοίτησαν και ο Χρήστος Κουλουβάτος της γνωστής οικογένειας με τα ξενοδοχεία «Αμαλία», αλλά και ο Βασίλης-Πλάτων Σιούφας και ο Κωνσταντίνος-Φίλιππος Σιούφας, γιοι του δικηγόρου Θ. Σιούφα, που θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Yale και στη Νομική Αθηνών, αντίστοιχα. Επίσης, ο Στέλιος Βάμβακας, γιος του εφοπλιστή Σπύρου Βάμβακα, η Βαρβάρα Θεοδωρίκα, κόρη του εφοπλιστή Δ. Θεοδωρίκα, και ο Ανδρέας Μυλωνάς, που θα συνεχίσει τις σπουδές του στο University College London (UCL). Ο τελευταίος, τον οποίο καμάρωσε στην τελετή η μητέρα του, Κατερίνα Μυλωνά, ως αντιπρόεδρος του 15μελούς του Ι.Β., μαζί με τον πρόεδρο του Μαθητικού Συμβουλίου, Γ. Δαλακούρα, ανέπτυξαν διακεκριμένη δράση για την ενίσχυση του ταμείου του Μαθητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου, προκειμένου να διατεθεί ένα σημαντικό ποσό για την ανέγερση του κατεστραμμένου από τον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο Δημοτικού Σχολείου στη Βρίσα. Ακόμα, την τήβεννο της αποφοίτησης φόρεσαν οι Χρήστος Γιώτης, Αριάδνη Κερτσικώφ, Νικόλας Δασκαλόπουλος, Μαρία-Ελισάβετ Μανιού, Ευγενία Παπαζήση, Γιώργος Σαββάλας, Αιμιλία Κλη, Λευτέρης Μανιός, Μιχάλης Παπαλιός, Αφροδίτη Τερζοπούλου, Δήμητρα Δανδόλου, Ηλίας Δουμάνογλου, Μαρύλλη Μαρκιανού-Δανιόλου, Νίκος Παπαέλληνας και Νίκος και Σίντα Φράγκου.