Τσίπρας π.Β., Τσίπρας μ.Β. Η εύλογη απορία είναι τι σημαίνει το π.Β. και το μ.Β.. Είναι προ και μετά Βαρουφάκη εποχή, αφού ο Έλληνας πρωθυπουργός από το 2015 μέχρι σήμερα έχει αλλάξει στάση απέναντι στον άλλοτε «σύντροφό» του, συνομιλητή του και κορυφαίο υπουργό του και το πόσο επηρεάζεται από αυτόν.

Οι αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τον Γιάνη Βαρουφάκη παρουσιάζουν μεγάλες μεταπτώσεις με τις λεπτομέρειες να είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Από το 2014, όταν μιλούσε στην παρουσίαση του βιβλίου του πρώην υπουργού «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ», μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όταν τον αποκαλούσε οικονομολόγος με περγαμηνές, «asset» για την και την τελευταία του συνέντευξη στον Guardian, στην οποία τον χαρακτήρισε εμμέσως «λάθος επιλογή», απαξιώνοντας εντελώς το εναλλακτικό σχέδιο που είχε καταρτίσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πρώτη στιγμή επιδόθηκε σε έναν αγώνα στήριξης του Γ. Βαρουφάκη και των τακτικών του στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, στηρίζοντας μία γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης. Η κλιμάκωση της στήριξης στο πρόσωπο του Γ. Βαρουφάκη ξεκινάει τον Μάρτιο του 2015, όταν η γκρίνια για εκείνον άρχισε να πολλαπλασιάζεται στους κόλπους των εταίρων.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο πρωθυπουργός δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Γ. Βαρουφάκη, βγαίνοντας μαζί του για περίπατο μέχρι το Παγκράτι με τη συνοδεία του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του τότε διευθυντή του πολιτικού του γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλου, χωρίς εμφανή αστυνομική παρουσία και φυσικά με την παρουσία φωτογράφων. Οι φωτογραφίες και το βίντεο κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και οι Ευρωπαίοι παίρνουν το μήνυμά τους.

Έναν μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και όταν ρωτάται για τις πρωτοφανείς κινήσεις του Γίανη Βαρουφάκη στο Eurogroup και όσα του καταμαρτυρούνταν λέει με νόημα: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους, καλύτερα απ' ότι την μιλάνε αυτοί».

Λίγες ημέρες αργότερα, με αφορμή τον ανασχηματισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου απαντάει με non paper στον Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «ουδέποτε ανέφερε στον Πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη» συμπληρώνοντας πως «ο κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και Υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξητης ελληνικής κυβέρνησης».

Τον Ιούνιο του 2015, με τη διαπραγμάτευση να οδεύει προς οριστικό ναυάγιο Τσίπρας και Βαρουφάκης κάνουν βόλτα στον Εθνικό Κήπο, βγάζουν selfies με πολίτες και κάθονται σε κοντινό μαγαζί για να φάνε κάτι πρόχειρο.

Ακόμα όμως και μετά την απομάκρυνσή του Γιάνη Βαρουφάκη από το Υπουργείο Οικονομικών μετά το δημοψήφισμα του 2015 και μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Αλ. Τσίπρας με κάθε ευκαιρία μιλούσε εγκωμιαστικά για τον Γ. Βαρουφάκη.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, στις 14 Ιουλίου έσπευσε να βγει μπροστά για να τον καλύψει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για όσα λάθη έγιναν κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης. Ο Αλ. Τσίπρας μάλιστα εμφανιζόταν κάθετος ως προς την εντιμότητα του Γ. Βαρουφάκη και την επιστημονική του κατάρτιση, αποκαλώντας τον «δυναμικό» και «εξαιρετικό οικονομολόγο», «εξαιρετικά ευφυή», ο οποίος υπηρέτησε την εθνική προσπάθεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 31 Ιουλίου μιλάει στη Βουλή και στηρίζει για ακόμα μία φορά τον Γ. Βαρουφάκη λέγοντας με νόημα «μπορεί να τον κατηγορείτε ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα, μπορείτε να τον κατηγορείτε γι' αυτά. Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως».

Στις 26 Αυγούστου με νέα του τηλεοπτική συνέντευξη στον Alpha ο Αλ. Τσίπρα αναφέρει ότι ο Γ. Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη μάχη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι είναι «οικονομολόγος με περγαμηνές».

Λεπτομέρεια; Οι περίπατοι και οι δηλώσεις στήριξης σε ΜΜΕ, στη Βουλή και με non paper έπονται χρονικά της εντολής του πρωθυπουργού προς τον Γιάνη Βαρουφάκη να εκπονήσει το περίφημο Plan B για το Grexit αλλά και της παρουσίασής του στο υπουργικό συμβούλιο.

Στη συνέντευξή του στον Alpha ο Αλέξης Τσίπρας, µε τη φράση «για τον κ. Βαρουφάκη θέλω να πω κάτι και δεν θα ξαναµιλήσω, θα του ευχηθώ καλές πωλήσεις στο βιβλίο του», έριξε… ανάθεµα στο «asset» της πρώτης κυβέρνησής του.