Αµεση εµπλοκή κυβερνητικών στελεχών στο deal των επιχειρηματιών Ιβάν Σαββίδη και Φίλιππου Βρυώνη, καταδεικνύουν τα στοιχεία που προκύπτουν από το παρασκήνιο του τελευταίου διµήνου. Οπως, αποκαλύπτουν σήµερα τα «Παραπολιτικά», εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, φέρονται να είχαν επαφές τόσο µε τον πωλητή, όσο και µε τον αγοραστή του «Ε».

Πέραν, όµως, του ρόλου που διαδραμάτισαν οι υπουργοί προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της σχετικής συµφωνίας, παρουσιάζει εξαιρετικά µεγάλο ενδιαφέρον και η πληροφορία που θέλει τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, κ. Νίκο Παππά, ν’ ασχολείται ενεργά (και) µε τη στελέχωση σε επίπεδο διευθυντικών (και όχι µόνο) στελεχών του νέου «Ε».

Σε κάθε περίπτωση καλό θα ήταν να πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή και να ξετυλίξουµε το άκρως συναρπαστικό παρασκήνιο, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο τη δηµιουργία της «Αριστερής διαπλοκής».

Η αποτυχία του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει τους τίτλους που ανήκαν στον ∆ΟΛ, ενόχλησε το Μέγαρο Μαξίµου, το οποίο άρχισε να αµφιβάλει για τις προθέσεις, αλλά κυρίως για τις δεσµεύσεις που είχε δώσει ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ. Τότε, λοιπόν, άρχισαν να αποστέλλονται µηνύµατα που είχαν ως στόχο να βολιδοσκοπήσουν τι πραγµατικά σκέφτεται ο οµογενής επιχειρηµατίας.

«Θα διεκδικήσω και θα πάρω το «Εθνος», ήταν η απάντηση που έστειλε µέσω τρίτων προς τον κ. Τσίπρα, ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ. Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαµπουράρης και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς, είχαν ξεκινήσει µια σειρά από συναντήσεις µε τον πρώην ιδιοκτήτη του «Ε» κ. Φίλιππο Βρυώνη. «Θέλω να πουλήσω» ήταν το µήνυµα του τελευταίου προς τους δύο υπουργούς.

Τότε, λοιπόν, λέγεται ότι υπήρξε εκ νέου προσέγγιση της κυβέρνησης µε τον κ. Σαββίδη. «Αν πραγµατικά θέλεις να αποδείξεις ότι ενδιαφέρεσαι για τα media, το «Ε» αποτελεί µια πολύ καλή ευκαιρία», ήταν το µήνυµα που έφτασε στον οµογενή επιχειρηµατία.

Στον πλειστηριασµό για το «Εθνος», η dimera, είναι η µόνη εταιρεία που δείχνει ενδιαφέρον και ανακηρύσσεται και υπερθεµατίστρια. Παράλληλα, στα γραφεία των κυρίων Φλαµπουράρη και Παππά, πυκνώνουν οι επισκέψεις των «ανθρώπων του Ιβάν» και του ιδιοκτήτη του «Ε» κ. Φίλιππου Βρυώνη. Καθοριστικό ρόλο στα όσα εκτυλίχθησαν πριν από τη συµφωνία των δύο πλευρών, φαίνεται ότι έπαιξε η δηµοσιογράφος Αµαλία Κάντζου, η οποία αποτελούσε τον σύνδεσµο ανάµεσα στην κυβέρνηση και τον πρώην ιδιοκτήτη του «Ε». Οι επαφές που πραγµατοποιήθηκαν κάτω από απόλυτη µυστικότητα, είχαν ως στόχο το deal να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη διενέργεια του διαγωνισµού για τη χορήγηση των επτά τηλεοπτικών αδειών.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εµπλοκή στη συµφωνία Σαββίδη – Βρυώνη, είχε και ο υπουργός Άµυνας κ. Πάνος Καµµένος, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο µε τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ, όσο και µε τον πρώην καναλάρχη, µε τον οποίο γνωρίζονται αρκετά χρόνια, παρά το γεγονός ότι εσχάτως βρίσκονταν σε απόσταση. Μάλιστα, σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, στην ψαροταβέρνα «∆ουράµπεης» του Πειραιά, είχε µεταφέρει στον κ. Βρυώνη πρόταση του εφοπλιστή κ. Γιάννη Καραγιώργη, για την εξαγορά του «Ε». Το συµπέρασµα από τα παραπάνω, είναι ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κανονικά και µε τον νόµο, πίσω από τις κινήσεις που εκδηλώνει ο κ. Σαββίδης, προκειµένου να δηµιουργήσει ένα ισχυρό πόλο στα media.

Επί της ουσίας, η εµπλοκή Φλαµπουράρη, στο παρασκήνιο του τελευταίου διαστήµατος, καταδεικνύει ότι η δυναµική είσοδος του µεγαλοµετόχου του ΠΑΟΚ στον χώρο των Μέσων Ενηµέρωσης, όχι µόνον τελεί υπό την έγκριση του κ. Τσίπρα, αλλά ουσιαστικά επελέγη να µπει στο «παιχνίδι» ο υπουργός Επικρατείας, µήπως και η κυβέρνηση έπειτα από απανωτές ήττες, καταγράψει και µια νίκη, που θα τη βγάλει από το στρατηγική αδιέξοδο, στο οποίο είχε περιέλθει µετά τα ναυάγια µε τις τηλεοπτικές άδειες και τον ∆ΟΛ.

Ενορχηστρωτής ο Νίκος Παππάς

ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ σφραγίδα του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκου Παππά έχουν, σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», οι πρώτες αποφάσεις που σχετίζονται µε το management, αλλά και τα επιτελικά στελέχη που θα κληθούν να στελεχώσουν τον µιντιακό Οµιλο του κ. Ιβάν Σαββίδη. Ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Αλέξη Τσίπρα, εκτός από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στις επαφές, προκειµένου να «κλείσει» το deal Βρυώνη – Σαββίδη, εσχάτως άρχισε να τηλεφωνεί ακόµη και σε δηµοσιογράφους, διερευνώντας το ενδεχόµενο συνεργασίας µε το νέο «Ε».

Η κινητικότητα Παππά, έρχεται να επιβεβαιώσει, πρώτον την άριστη σχέση που διατηρεί εδώ και χρόνια µε τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ, και δεύτερον τη φήµη ότι ο κανάλι του Σαββίδη θα έχει σαφή αριστερό προσανατολισµό. Επαφές, που συνδέονται µε πρόσωπα – κλειδιά πραγµατοποιούνται και στο γραφείο που διατηρεί επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαµπουράρης. Το κατώφλι του συγκεκριµένου γραφείου λέγεται ότι έχουν περάσει εκτός των άλλων οι δηµοσιογράφοι Νίκος Ευαγγελάτος και Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Ταυτόχρονα, συνάντηση µε τον ηθοποιό και στενό φίλο του πρωθυπουργού Λάκη Λαζόπουλο είχε στην Πάρο (σύµφωνα µε τη συντάκτρια της κοµµατικής εφηµερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, «Η Αυγή», Αγγέλα Νταρζάνου) ο νέος ιδιοκτήτης του «Ε» Ιβάν Σαββίδης.

Με βάση το ρεπορτάζ, το Μαξίµου δείχνει να επιθυµεί διευρυµένο ρόλο του κ. Λαζόπουλου στο τηλεοπτικό εγχείρηµα του Ιβάν. Επί της ουσίας, θα τον ήθελε σε ρόλο διευθυντή προγράµµατος, αν το επιθυµεί και ο ίδιος. Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν πολλά στον mister Αλ Τσαντίρι, στην προσπάθεια αποδόµησης της Ν.∆. και προσωπικά του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτός από τον Λαζόπουλο (για την περίπτωση του οποίου οι γνωρίζοντες κρατούν µια... πισινή, καθώς, όπως λένε, ο γνωστός ηθοποιός φέρεται να εξετάζει µια πολύ σοβαρή πρόταση που έχει δεχτεί από τον ΑΝΤ1) και παρά τα όσα έχουν διαρρεύσει στην πιάτσα, πρωταγωνιστικό ρόλο στον τοµέα ειδήσεων του «Ε» θα έχει ο αρχισυντάκτης πολιτικού της «Real News» Βασίλης Σκουρής, ο οποίος διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας προσωπικά µε τον πρωθυπουργό. «Είναι επιλογή του προέδρου» είναι η φράση που ακούγεται στο παρασκήνιο για τον έµπειρο πολιτικό συντάκτη. Ρόλο στο νέο κανάλι θα έχει και η δηµοσιογράφος Αµαλία Κάντζου, ένα πρόσωπο που δείχνει να απολαµβάνει της εµπιστοσύνης τόσο του Αλέκου Φλαµπουράρη, όσο και του Νίκου Παππά.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ και µόνο, αξίζει να σηµειωθεί ότι ενεργό ρόλο στις παρασκηνιακές επαφές, που αποσκοπούν στην όσο το δυνατόν αµεσότερη στελέχωση του «Ε», έχει και ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Τέρενς Κουίκ. Ο τελευταίος, λέγεται ότι είναι το «µάτι» του Πάνου Καµµένου στο νέο τηλεοπτικό εγχείρηµα. Μάλιστα, ο παλιός δηµοσιογράφος, δείχνει να συνεργάζεται πολύ στενά στη συγκεκριµένη υπόθεση και µε τον κ. Φλαµπουράρη, ο οποίος δεν διαθέτει εµπειρία ούτε στη λειτουργία, αλλά ούτε και στη στελέχωση των media. Το βασικό συµπέρασµα που προκύπτει από τα όσα εκτυλίσσονται στο παρασκήνιο, είναι ότι ο κ. Σαββίδης απλώς αγόρασε το «Ε». Τα υπόλοιπα τα έχει αναθέσει σε υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληµατίζονται µε τη «σιωπή» της Ν.∆. µπροστά σ’ αυτήν την απροκάλυπτη πραγµατικότητα, που στόχο έχει την εγκαθίδρυση της νέας διαπλοκής που θα φέρει τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως, επίσης, εύλογα ερωτηµατικά προκαλεί και η στάση της κοµµατικής εφηµερίδας «Αυγής», αλλά και της επαναστατικής «Εφηµερίδας των Συντακτών», απέναντι σε µια πραγµατικότητα που κυριαρχούν οι επαφές υπουργών µε τον επιχειρηµατία κ. Φίλιππο Βρυώνη, οι προσλήψεις δηµοσιογράφων µέσα από υπουργικά και άλλα διάφορα.

Επιλογή Tσίπρα το… προξενιό µε Μάρη


ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ επιλογή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα αποτελεί ο επιχειρηματικός γάµος των κυρίων Ιβάν Σαββίδη και ∆ηµήτρη Μάρη. Ο ένοικος του Μαξίµου, εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεχωρίσει το αφεντικό της 24Media και προσπαθούσε σε κάθε ευκαιρία να τον βγάλει µπροστά. Μετά τις αποτυχηµένες προσπάθειες να εισέλθει στη µετοχική σύνθεση του Mega και του «Πήγασου», µετά την απόκτηση του «Έθνους» από τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ, ο κ. Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία για να τον βάλει στο παιχνίδι. Οσοι γνωρίζουν το παρασκήνιο αναφέρουν ότι «οι Τσίπρας και Μάρης, πέραν της επαγγελµατικής σχέσης, συνδέονται και µε στενή φιλία». Συγκεκριµένα, η σύζυγος Μάρη κάνει παρέα µε τις συζύγους του κ. Τσίπρα και του δηµοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη. Ο µεγαλοµέτοχος της 24Media θα είναι ο άνθρωπος που θα αναλάβει το management τόσο του «Έθνους», όσο και του «Ε».

Το Μαξίµου θα ήθελε τον κ. Μάρη να συµµετάσχει ως εκπρόσωπος του Ιβάν και στο Mega. Το σχέδιο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το τελευταίο διάστηµα και εκπορεύεται από το βάθη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο τη δηµιουργία ενός τεράστιου Οµίλου, που θα διαθέτει δύο τηλεοπτικούς σταθµούς («Ε» Mega), πέντε εφηµερίδες («Εθνος», «Νέα Σελίδα», Documendo, «Εφηµερίδα Συντακτών» και «Αυγή»), δύο ραδιόφωνα (news247, Κόκκινο) και πλειάδα sites, ποικίλης θεµατολογίας. Εχοντας λοιπόν εγγυηµένη τη χρηµατοδότηση και τοποθετώντας πρόσωπα της απολύτου ΣΥΡΙΖΑικής εµπιστοσύνης, στο Μαξίµου θεωρούν ότι σιγά σιγά, θα µπορέσουν να ισορροπήσουν τα πράγµατα στο µιντιακό πεδίο. Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση ότι τόσο στην περίπτωση Ιβάν Σαββίδη, όσο και σ’ εκείνη του επιχειρηµατία κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, δείχνουν να αδιαφορούν για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.

Τέλος αξίζει να σηµειωθεί ότι τις τελευταίες µέρες κυκλοφορεί εντόνως στην πιάτσα, ότι εκτός από την εµπλοκή Μάρη υπάρχει σοβαρό ενδεχόµενο στον Οµιλο του Ιβάν Σαββίδη να έχει ρόλο και ο πρώην εκδότης του «Έθνους» Φώτης Μπόµπολας. Οι ίδιες πηγές, υποστήριζαν ότι υπήρξε και συνάντηση του τελευταίου, παρουσία του κ. Μάρη, τόσο µε υψηλόβαθµο κυβερνητικό αξιωµατούχο, όσο και µε τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ.