Οι πρίγκηπες Ουίλιαμ και Χάρι θα τιμήσουν τη μνήμη της μητέρας τους πριγκίπισσας Νταϊάνα σήμερα, μια μέρα πριν την 20η επέτειο του θανάτου της.

Θα συναντηθούν στο Παλάτι του Κένσινγκτον, την παρούσα κατοικία τους και κατοικία της μητέρας τους μέχρι το θάνατό της σε αυτοκινητιστικό στις 31 Αυγούστου 1997, με εκπροσώπους των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που υποστήριζε η Νταϊάνα.

Δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό της, η Νταϊάνα απασχολεί ξανά τα πρωτοσέλιδα των ειδήσεων, καθώς νέες αποκαλύψεις για τη ζωή της και μια σειρά από ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση έχουν εμφανιστεί επί τη ευκαιρία της επετείου του θανάτου της.

Ο Ουίλιαμ και ο Χάρι συνεισέφεραν σε μερικά από τα ντοκιμαντέρ που τιμούν τη μνήμη της αλλά γενικά κρατούν χαμηλότερους τόνους για την περίσταση απ΄ό,τι άλλες χρονιές. Αύριο θα τιμήσουν την επέτειο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σήμερα, οι δύο γιοί της Νταϊάνα θα επισκεφθούν έναν από τους δημόσιους κήπους του Παλατιού του Κένσινγκτον, ο οποίος έχει προσωρινά μετασχηματιστεί για να τιμήσει την πριγκίπισσα. Στον κήπο έχουν φυτευτεί λευκά τριαντάφυλλα Αγγλίας και μη-με-λησμόνει, ενώ ο χώρος έχει ονομαστεί Λευκός Κήπος προς τιμήν της.

Ο επικεφαλής κηπουρός του παλατιού και ένας κηπουρός που γνώριζαν την Νταϊάνα από τις συχνές επισκέψεις της στο σημείο αυτό, που ονομαζόταν προηγουμένως "Βυθισμένος" Κήπος, θα εξηγήσουν τη διάταξη των λουλουδιών και θα δείξουν στα παιδιά της μερικά από τα αγαπημένα της φυτά.

Χθες, οι Βρετανοί απόθεσαν τα δικά τους λουλούδια έξω από το παλάτι. Στις πύλες του παλατιού έχουν αναρτηθεί φωτογραφίες και μηνύματα από τον κόσμο που απέτισε το δικό του φόρο τιμής στην Νταϊάνα.

Μετά την ξενάγησή τους στον κήπο, οι πρίγκηπες θα συναντηθούν με εκπροσώπους των ιδρυμάτων που υποστήριζε η Νταϊάνα, όπως το Νοσοκομείο Παίδων Great Ormond Street, το Εθνικό Ταμείο AIDS, και το ίδρυμα για την καταπολέμηση της λέπρας, Leprosy Mission.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Η πριγκίπισσα του λαού, της καρδιάς ή απλά η πριγκίπισσα Νταϊάνα στις 31 Αυγούστου του 1997 πέρασε στην αιωνιότητα, συγκλονίζοντας τον κόσμο με τον θάνατό της σε αυτοκινητικό δυστύχημα.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η Νταϊάνα με τον αγαπημένο της Ντόντι Αλ Φαγιέντ αναχώρησαν από το ξενοδοχείο Ritz για να επιστρέψουν στο διαμέρισμά τους στο Παρίσι.

 Οι δυο τους μαζί με τον οδηγό Ανρί Πολ και τον Τρέβορ Ρις Τζόουνς, μέλος της προσωπικής της φρουράς, μπήκαν στην μαύρη Mercedes-Benz S280, την ώρα που δεκάδες παπαράτσι ζητούσαν ένα καρέ τους.

 Φεύγοντας από το πίσω μέρος του ξενοδοχείου, από την έξοδο Rue Cambon, κατευθύνθηκαν από προς τη σήραγγα Pont de l'Alma, όπου γράφτηκε και το τέλος.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, που είχε αγγίξει τα 105 χλμ./ώρα, έχασε τον έλεγχο λίγα λεπτά μετά την είσοδο στην σήραγγα και προσέκρουσε σε μια τσιμεντένια κολόνα.

Ο οδηγός Ανρί Πολ και ο Αλ Φαγιέντ, που ήταν συνοδηγός, πέθαναν ακαριαία. Ο σωματοφύλακας Ρις Τζόουνς είχε χάσει τις αισθήσεις, ύστερα από χτύπημα στο κεφάλι.

Η πριγκίπισσα Νταιάνα, ωστόσο, είχε ακόμα τις αισθήσεις της την ώρα που οι παπαράτσι έφθαναν στο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες του συμβάντος. Αρκετή ώρα μετά την απεγκλώβισαν και τη μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Η πριγκίπισσα έκλεισε τα μάτια της στις 04:00 το πρωί της Κυριακής, μετά από πολλές καρδιακές προσβολές και παρά τη συνεχή προσπάθεια των ιατρών να την επαναφέρουν.

  


Τα σενάρια συνωμοσίας

Μετά τον θάνατο της πριγκίπισσας οι φήμες που έκαναν λόγο για δολοφονία άρχισαν να φουντώνουν επικίνδυνα. Ο πατέρας του Ντοντι Αλ Φαγιέντ, Μοχάμεντ ήταν ο πρώτος που κατηγόρησε επίσημα το βρετανικό παλάτι στην κατάθεση του στο δικαστήριο, που έγινε το 2008. Οπως υποστήριξε ο δισεκατομμυριούχος, ο θάνατος τους ήταν εν ψυχρώ δολοφονία, που οργανώθηκε, διότι η πριγκίπισσα ήταν έγκυος και σκόπευε να αρραβωνιαστεί τον γιο του.

Κάτι τέτοιο το παλάτι δεν θα το επέτρεπε και έτσι βρήκε μια οριστική λύση. Μάλιστα, δημοσιοποίησε ιδιωτική συζήτηση που είχε με την πριγκίπισσα, σύμφωνα με την οποία του εκμυστηρεύτηκε ότι πολύ θα ήθελε το «παλάτι» να την ξεφορτωθεί, λέγοντάς του ότι έχει στα χέρια της και αδιάσειστα στοιχεία γι' αυτό. Υπάρχει και επιστολή της Νταϊάνα, της οποίας η γνησιότητα ουδέποτε αμφισβητήθηκε, σύμφωνα με την οποία η βασιλική οικογένεια θα σκηνοθετήσει ένα τροχαίο για να τη βγάλει από τη μέση!

Αλλο σενάριο, θέλει την πριγκίπισσα Ντάινα να είναι παράπλευρη απώλεια του δυστυχήματος, που στόχο είχε τον Ντόντι. Οι αντίπαλοι του φέρετε να τον είχαν «βάλει» στο μάτι, επειδή ήταν αυτοδημιούργητος και δισεκατομμυριούχος.

Μια άλλη θεωρία αναφέρει πως η πριγκίπισσα Νταιάνα σκηνοθέτησε τον θάνατό της, για να ξεφύγει από τους παπαράτσι και πλέον ζει μια ήσυχη ζωή μακριά από όλους.

Το δυστύχημα, ωστόσο, φαίνεται πως προκάλεσαν η ακραία καταδίωξη των παπαράτσι και η ποσότητα αλκοόλ, που βρέθηκε στο αίμα του οδηγού.