Τον περασµένο Ιούνιο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην ακριτική Τήλο δεν περιορίστηκε στις εξαγγελίες για παροχή δωρεάν δορυφορικής πρόσβασης στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθµούς στις αποµακρυσµένες περιοχές που δεν καλύπτονταν από το ψηφιακό σήµα της Digea, αλλά είχε αναλάβει και τον ρόλο του κοµιστή ακόµα ενός µηνύµατος του πρωθυπουργού µε αποδέκτη τον αρθρογράφο της «Αυγής» και µόνιµο κάτοικο του νησιού κατά τους θερινούς µήνες Θ. Καρτερό.

«Αυτή τη φορά ξέχασέ το. ∆εν γλυτώνεις. Θα έρθεις να αναλάβεις», φέρεται να του είπε ο Ν. Παππάς, ενηµερώνοντάς τον το ίδιο βράδυ να έχει τον νου του γιατί θα του τηλεφωνούσε ο Αλ. Τσίπρας. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που ακολούθησε µε τον πρωθυπουργό ναι µεν εµφανίστηκε θετικός να εµπλακεί πιο ενεργά στη χάραξη της επικοινωνιακής πολιτικής του Μεγάρου Μαξίµου, αλλά απέφυγε να δεσµευτεί οριστικά και αµετάκλητα εκείνη τη στιγµή. «Να περάσει το καλοκαίρι και θα τα κανονίσουµε τα υπόλοιπα», ήταν το νόηµα της απάντησής του.

Οι λόγοι που ο Θ. Καρτερός απέφευγε όπως ο διάολος το λιβάνι την ανάληψη θεσµικών καθηκόντων στον τοµέα της ενηµέρωσης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολλοί. Αφενός µεν βαριόταν και δεν είχε καµιά πρεµούρα να παραστήσει τον γραφειοκράτη παράγοντα της Αριστεράς στα 71 του χρόνια ή να γίνει υπάλληλος του κάθε τυχάρπαστου δηµοσιογράφου που είναι βέβαιο πως δεν γνωρίζει την πορεία που έχει διαγράψει στον χώρο της Αριστεράς και της δηµοσιογραφίας. Αφετέρου σε καµία περίπτωση δεν θα έµπαινε στη διαδικασία να σπαταλήσει τον χρόνο του µε το να καλύπτει «επικοινωνιακά» ολόκληρο το φάσµα της κυβερνητικής δραστηριότητας. Είτε το καλό είτε το κακό.

Ετσι, λοιπόν, οι όροι που έθεσε πριν δώσει στις αρχές της εβδοµάδας καταφατική απάντηση στον Αλ. Τσίπρα για να αναλάβει τη θέση του προϊσταµένου επικοινωνίας στο γραφείο Τύπου του Μεγάρου Μαξίµου ήταν πως θα ασχολείται αποκλειστικά µε ζητήµατα που αφορούν στην εικόνα του πρωθυπουργού, θα συνεχίσει να αρθρογραφεί στην εφηµερίδα «Αυγή», δεν θα εµπλέκεται στις δραστηριότητες άλλων υπουργών και, επίσης, οι υπηρεσίες του δεν θα ήθελε να αποτυπωθούν στις δαπάνες της κυβέρνησης. Που σηµαίνει πως δεν έχει σκοπό να διακόψει την σύνταξή του. Κατά κάποιον τρόπο, θα εκτελεί αµισθί τα καθήκοντά του, στα πρότυπα της πατέντας που ακολουθεί ως σύµβουλος στο νοµικό γραφείο του πρωθυπουργού η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου.

ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Ο Θανάσης Καρτερός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947 και ζει στην Αθήνα. Οπως αναφέρεται στο βιογραφικό του (από τον εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, που έχει εκδώσει σειρά συγγραφικών του πονηµάτων, µε τελευταίο το «Ο σύντροφος Πολύφηµος και η µισή αλήθεια»), η δικτατορία διέκοψε τη φοίτησή του στο Οικονοµικό Τµήµα της Νοµικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου και τον υποχρέωσε µε αποφάσεις δύο στρατοδικείων σε άλλου είδους σπουδές στις ∆ικαστικές Φυλακές Θεσσαλονίκης, στις Φυλακές Ιωαννίνων, στις Εγκληµατικές Φυλακές Λευκάδας, στις Φυλακές Αβέρωφ και στις Φυλακές Κορυδαλλού. Στα τέλη του 1970 αποφυλακίστηκε και εντάχθηκε στην παράνοµη τότε ΚΝΕ και στο παράνοµο ΚΚΕ, ενώ ήταν από τους ιδρυτές του εκδοτικού οίκου «Σύγχρονη Εποχή». Μετά τη Μεταπολίτευση, συµµετείχε στην περιπέτεια του νόµιµου ΚΚΕ. Συντάκτης του «Ριζοσπάστη» από τις αρχές του 1980 και στη συνέχεια αρχισυντάκτης και διευθυντής του, διαγράφηκε από το ΚΚΕ το 1991