Η φιλοδοξία του πρώην υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου να επενδύσει στον χώρο του τουρισμού και μάλιστα στη γενέτειρα των προγόνων του, την ιστορική Δημητσάνα Αρκαδίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εκπληρωθεί, στην περίπτωση που ο ίδιος τους επόμενους τρεις μήνες δεν καταθέσει το σύνολο των εγγυητικών επιστολών που απαιτούνται, προκειμένου να μην ακυρωθεί η από τον περασμένο Απρίλιο απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας με την οποία ανακηρύχθηκε «νικητής» στη διαδικασία πλειστηριασμού μίσθωσης του Δημοτικού Ξενοδοχείου Δημητσάνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. Γορτυνίας επικράτησαν ένταση και διαξιφισμοί μεταξύ των συμβούλων για τη σημαντική καθυστέρηση που έχει σημειωθεί από την πλευρά του Άρη Σπηλιωτόπουλου να ανταποκριθεί με απόλυτη αξιοπιστία στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όταν «κέρδισε» τον πλειστηριασμό για τη μίσθωση του ξενοδοχείου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον επτά δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν την ακύρωση της προηγούμενης απόφασης με την οποία ο Άρης Σπηλιωτόπουλος είχε εξασφαλίσει τη μίσθωση του ξενοδοχείου, με το σκεπτικό πώς είναι δυνατόν ο ίδιος να υποσχέθηκε μια επένδυση ύψους 1.000.000 ευρώ και να μην είναι σε θέση τόσο καιρό να έχει καταβάλει τις δύο εγγυητικές επιστολές. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός, που εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. από έναν φίλο του πολιτικό μηχανικό, με επιστολή του προς το Δ.Σ., την οποία ανέγνωσε ο δήμαρχος Γ. Γιαννόπουλος, επικαλέστηκε ως βασικότερο λόγο για την καθυστέρηση αυτή το γεγονός ότι μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα στη διαδικασία αδειοδότησης της επένδυσης από διάφορες υπηρεσίες του κράτους (δασαρχείο, αρχαιολογία κ.λπ.) και ως τούτου το αίτημά του να του δοθεί μία παράταση τριών μηνών κινείται στο πλαίσιο της λογικής.  

ΟΙ ΟΡΟΙ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και ο δήμαρχος Γορτυνίας Γ. Γιαννόπουλος, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει εκ μέρους του σκόπιμη κωλυσιεργία ή ζήτημα αναξιοπιστίας, εισηγήθηκε προς το δημοτικό συμβούλιο να του δοθεί η τρίμηνη παράταση, με τον όρο πως εάν μέσα στο διάστημα αυτό δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες τότε η μίσθωση θα περάσει στον πρώτο επιλαχόντα του πλειστηριασμού και ο ίδιος θα υποχρεωθεί να καταβάλει υπέρ του δήμου την εγγυητική που αφορά μόνο στα μισθώματα και όχι στην κατασκευή του έργου.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε αυτή η διευκόλυνση προς τον πρώην υπουργό-επενδυτή, η οποία επικυρώθηκε κατά πλειοψηφία, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου που αντέδρασαν και δεν συμφώνησαν με τη «χαριστική», όπως τη χαρακτηρίζουν, παράταση εστιάζουν την κριτική τους και σε μία ακόμη παράμετρο.

Η τρίμηνη παράταση που το περιεχόμενό της θα αποτυπωθεί με τη σύναψη προσυμφώνου μεταξύ του κ. Σπηλιωτόπουλου και της δημοτικής Αρχής δεν είναι βέβαιο ότι είναι απολύτως νόμιμη και ενδεχομένως να την προσβάλουν οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι που έχασαν τον πλειστηριασμό τον περασμένο Απρίλιο.

Τότε ο κ. Σπηλιωτόπουλος είχε επιλεγεί ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους και ένας από τους λόγους που τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου είχαν δώσει το πράσινο φως, επικυρώνοντας την οικονομική προσφορά που είχε καταθέσει, ήταν η απάντηση που ο ίδιος είχε δώσει σε όσους τον είχαν αμφισβητήσει για το εάν είναι σε θέση να εγγυηθεί το κόστος της επένδυσης, ύψους 1.000.000 ευρώ. Δηλαδή πως ακόμη και αν δεν πετύχει να εντάξει την επένδυση σε κάποιο πρόγραμμα ή δεν εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, μπορεί να τη φέρει σε πέρας με ίδια έξοδα.

Μάλιστα, η φράση που φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει τότε για να πείσει τους «άπιστους Θωμάδες» του Δημοτικού Συμβουλίου της Γορτυνίας αναφορικά με την οικονομική του ευρωστία ήταν: «Μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις του "πόθεν έσχες" μου»…