Ένας Έλληνας οµογενής, ένας πλανητάρχης, οι υπερδυνάµεις ΗΠΑ και Ρωσία, ένα ψέµα και η ελληνική κυβέρνηση.

Μπορεί να µοιάζει µε σενάριο ενός αστυνοµικού µυθιστορήµατος, αλλά αποτυπώνει σε αδρές γραµµές την ιστορία του 31χρονου οµογενούς δικηγόρου Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο οποίος, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αµερικανού ειδικού εισαγγελέα Ρόµπερτ Μόλερ στις 30 Οκτωβρίου, έδωσε ψευδή κατάθεση σε πράκτορες του FBI κατά τη διάρκεια της έρευνας για την υπόθεση των επαφών του επιτελείου του προέδρου των ΗΠΑ µε Ρώσους κυβερνητικούς κατά την προεκλογική περίοδο.

Ευρισκόµενος από τα τέλη Ιουλίου στα χέρια του FBI, στις 5 Οκτωβρίου δήλωσε «ενοχή», συνεργάζεται πλέον µε το υπουργείο ∆ικαιοσύνης και µαζί µε τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραµπ Πολ Μάναφορτ και τον συνεργάτη του Ρικ Γκέιτς αποτελούν τρεις βασικούς µάρτυρες στην πολύκροτη αυτή υπόθεση. Ενδιαφέρον στοιχείο µάλιστα είναι ότι µεγάλο κοµµάτι των λογαριασµών που διατηρούσε ο κ. Μάναφορτ, για να προωθεί ρωσικές θέσεις και συµφέροντα, όπως η υποστήριξη του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, ήταν στη Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου µέχρι το 2013. Στα αρχεία που κατέθεσε ο εισαγγελέας αναφέρεται πως ένας «professor µε διασυνδέσεις στη ρωσική διοίκηση» είπε στον Παπαδόπουλος τον Απρίλιο του 2016 πως οι Ρώσοι είχαν «λάσπη» για τη Χίλαρι Κλίντον σε µορφή χιλιάδων e-mail.

Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος, οµογενής δεύτερης γενιάς από το Σικάγο, από «ταλαντούχος νέος της ελληνοαµερικανικής κοινότητας των ΗΠΑ» είναι πλέον πρωταγωνιστής σε µια ιστορία που πολλοί χαρακτηρίζουν ως ένα από τα µεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα της σύγχρονης αµερικανικής ιστορίας.

Κατά τους µήνες που δραστηριοποιήθηκε στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραµπ, διαφηµίστηκε στη χώρα µας ως «ο άνθρωπος που θα φέρει κοντά την Ελλάδα µε τον Λευκό Οίκο» και ως «ο ασφαλής δίαυλος επικοινωνίας στο σχήµα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΠΑ» για τα ενεργειακά.

Εκείνος που εµφανίστηκε ως προνοµιακός συνοµιλητής του Τζ. Παπαδόπουλος ήταν ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Πάνος Καµµένος, µε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τα παρασκήνια να αναφέρουν ότι η προσωπική τους σχέση είναι παλαιότερη, καθώς ο Π. Καµµένος είχε µεσολαβήσει για να διευκολύνει επαφές του Τζ. Παπαδόπουλος σε ταξίδι του σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Με την είδηση της εκλογής του Ντ. Τραµπ στην προεδρία των ΗΠΑ να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ, ο υπουργός Άµυνας έσπευδε να συγχαρεί τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου µε ανάρτησή του στο Twitter.

Έναν µήνα αργότερα, ο Τζορτζ Παπαδόπουλος προσγειωνόταν σε ελληνικό έδαφος και παρουσίαζε τον εαυτό του ως συνεργάτη του νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραµπ. Πρόθυµος συνοµιλητής του και συνδαιτυµόνας του, για ακόµα µία φορά, ο υπουργός Εθνικής Άµυνας, µε τον οποίο φωτογραφήθηκε σε γνωστή ψαροταβέρνα του Πειραιά να τσουγκρίζει το ποτήρι του και να παρουσιάζεται σε πολύ χαλαρό ύφος ότι συζητάει για ζητήµατα ενέργειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο οµογενής είχε φροντίσει στις αρχές του 2016 να επισκεφθεί και τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, ως ένα πρόσωπο που υπό προϋποθέσεις θα βοηθούσε τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ, αν εκλεγόταν ο Ντ. Τραµπ, και επίσης να συναντήσει τον Πάνο Καµµένο.

Ο λόγος της τελευταίας επίσκεψής του στην Ελλάδα ήταν ένα συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης ∆ήµων Ελλάδας και η πρόσκληση από τον πρόεδρο της ΚΕ∆Ε Γιώργο Πατούλη. Βλέπετε, ο Ντ. Τραµπ δεν ήταν πλέον ένας εκκεντρικός δισεκατοµµυριούχος αλλά ο πλανητάρχης, και η κυβέρνηση έπρεπε να αποκτήσει πρόσβαση στον πυρήνα του. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος λοιπόν φάνταζε ως ο άνθρωπος που µπορούσε να αναλάβει τον ρόλο αυτόν.

 Στο δείπνο που παρέθεσε προς τιµήν του σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ο κ. Πατούλης συµµετείχαν µεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηµατά, ο Π. Σκουρλέτης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυµος. Η θέληση να συσφιχθούν οι σχέσεις του Τζορτζ Παπαδόπουλου µε την ΚΕ∆Ε και τον Γ. Πατούλη έφτασε µέχρι και την πίστα µαγαζιού νυχτερινής διασκέδασης, όπου τραγουδούσε ο Αντ. Ρέµος. Στο περιθώριο µάλιστα της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε και τα γραφεία του ΠΑΟΚ στην Τούµπα.

Στις 20 Ιανουαρίου, ο Πάνος Καµµένος πετούσε µαζί µε τον Νίκο Παππά µε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να παραστεί σε εκδηλώσεις µε αφορµή την ορκωµοσία του Ντ. Τραµπ. Στο πρόγραµµα της επίσκεψης στις ΗΠΑ περιλαµβάνονταν συναντήσεις µε τον πρώην προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίµπους, τον Τζορτζ Παπαδόπουλος, επιφανή µέλη της ελληνοαµερικανικής οµογενειακής κοινότητας και τον αρχιεπίσκοπο Αµερικής ∆ηµήτριο, µε τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη να δίνει το «παρών» σε συναντήσεις του Π. Καµµένου στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Άµυνας φάνταζε τότε ως ο πιο στενός συνοµιλητής του περιβάλλοντος του Ντ. Τραµπ, µε την οµογένεια να παίζει σηµαντικό ρόλο. Μέσα σε µόλις λίγους µήνες, όµως, οι οµογενείς του Λευκού Οίκου αποµακρύνθηκαν και ο Τζορτζ Παπαδόπουλος βρίσκεται στα χέρια του FBI.

Ο Τραμπ διαψεύδει ότι ήταν συνεργάτες

Το όνομα Παπαδόπουλος φιγουράρει από τις 30 Οκτωβρίου στα µεγαλύτερα αµερικανικά και οµογενειακά ΜΜΕ, τα οποία προσπαθούν να φωτίσουν το προφίλ του και τον ρόλο του µε εκτενή ρεπορτάζ και αφιερώµατα. Η εικόνα αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε µερίδα ηλεκτρονικών ΜΜΕ στην Ελλάδα τα οποία πρόσκεινται στον ΥΕΘΑ. Αντιπροσωπευτικά είναι τα δηµοσιεύµατα του olympia.gr, του στενού συνεργάτη του Π. Καµµένου Αν. Παπακυριακόπουλου, στα οποία ο κ. Παπαδόπουλος παρουσιαζόταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ ως «δεξί χέρι» του Ντ. Τραµπ.

Στον ίδιο τόνο, οι στενοί συνεργάτες του Πάνου Καµµένου Ανδρέας Παπακυριακόπουλος και Γιώργος Κούσουλας διαφήµιζαν στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης την καλή τους σχέση µε τον κ. Παπαδόπουλο. Ο ειδικός συνεργάτης του υπουργού και διαχειριστής του οlympia.gr, µάλιστα, ανάρτησε τον Ιανουάριο στο προφίλ του στο Facebook φωτογραφία µε τον κ. Παπαδόπουλο γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Γιώργος έκανε σπουδαία δουλειά στην Ουάσινγκτον. (…) Τόσο υπερήφανος για εσένα, αδελφέ».

Οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του Τζορτζ Παπαδόπουλου στην έρευνα για την εµπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ συνάντησαν την άµεση αντίδραση του ίδιου του Ντόναλντ Τραµπ και του Λευκού Οίκου. Κατά την προσφιλή του τακτική, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε µέσω Twitter για τον οµογενή, χαράσσοντας και τη γραµµή για την αντιµετώπιση των αποκαλύψεων, η οποία είναι η υποβάθµιση.

«Λίγοι γνώριζαν τον νέο, χαµηλόβαθµο εθελοντή ονόµατι Γιώργο, ο οποίος ήδη έχει αποδείξει πως είναι ψεύτης», ανέφερε ο Ντ. Τραµπ την Τρίτη.

Μία ηµέρα πριν, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαµπι Σάντερς έλεγε πως «αυτό το άτοµο ήταν µέλος ενός εθελοντικού συµβουλευτικού σώµατος, που συναντήθηκε µία φορά σε έναν χρόνο, και ήταν µέρος ενός καταλόγου που διαβάστηκε στη “Washington Post”. Μετά βίας θα τον αποκαλούσα τακτικό σύµβουλο ή κάτι σαν ανώτερο µέλος του προσωπικού».

Η προσπάθεια υποβάθµισης του ρόλου του και της παρουσίας του έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την περίφηµη δήλωση του προέδρου Τραµπ για τον Παπαδόπουλο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει ως έναν «εξαιρετικό τύπο» σε συνάντηση µε δηµοσιογράφους της «Washington Post».