Στην blacklist της δεύτερης µεγαλύτερης τράπεζας του Βελγίου και µίας από τις µεγαλύτερες στον κόσµο, της KBC Bank, η οποία φέρεται να έχει στενή συνεργασία µε τις αµερικανικές υπηρεσίες αντιτροµοκρατίας και καταπολέµησης του «µαύρου» χρήµατος, εµφανίζεται τον Σεπτέµβριο του 2017 µια εταιρεία συµφερόντων της οικογένειας του Βασίλη Παπαδόπουλου.

Ο τελευταίος έγινε γνωστός ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στη σύναψη της διακρατικής σύµβασης των 300.000 βληµάτων 105 mm. Πρόκειται για την Ordtech Military Industries, η οποία µέσα από αυτήν τη λίστα φαίνεται ότι διαθέτει λογαριασµούς στην ελβετική τράπεζα HSBC.  

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Η Ordtech Military Industries εµφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’80, µε το εργοστάσιό της να είναι µεταλλουργικής βιοµηχανίας και να παράγει πυροµαχικά αεροσκαφών. Αξίζει να επισηµανθεί ότι δεν αναφέρεται στο Επαγγελµατικό Επιµελητήριο της Τρίπολης, ενώ και το εργοστάσιο δεν υφίσταται και, σύµφωνα µε πληροφορίες, δεν λειτούργησε ποτέ. Μια άλλη ενδιαφέρουσα, αλλά και περίεργη επιχειρηµατική δραστηριότητα της Ordtech, µε βάση το καταστατικό της, είναι στους χώρους των επενδύσεων και της χορήγησης µεταξύ άλλων και δανείων.

Στη συνέχεια, τη δεκαετία του ’90 δηµιουργείται ένα νέο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο κατασκευάζει µικρά-µεσαία πυροµαχικά, βόµβες µε κέλυφος ΜΚ-82 και ΜΚ83, αλλά και βόµβες Ναπάλµ. Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι η εν λόγω εταιρεία φαίνεται να διαθέτει διευρυµένο δίκτυο θυγατρικών και συνεργάτες σε πολλές χώρες ανά τον κόσµο. Στην Ελλάδα την O. Industries S.A. Κιλκίς, στην Ισπανία την Οrdtech S.A., στη Σερβία την O.M.I. D.o.o., στη Νότια Αφρική την Οrdtech Pty Ltd., στην Αργεντινή την Ordtech S.A., στην Κύπρο την O.M.I. LLC, στη Ρωσία την O.M.I. JV RU, στο Μεξικό την Ordtech Industrias Ltda και στην Ελβετία την O. Industries A.G.

Το ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αξιοσηµείωτο είναι ότι ως τηλέφωνο επικοινωνίας µε την Οrdtech Military Industries είναι κατοχυρωµένο στο επίσηµο site της το 23410-75592. Ο συγκεκριµένος αριθµός αντιστοιχεί στο «Καπνοµάγαζο» του Ηλία ∆. Παπαδόπουλου στο Κιλκίς. Πρόκειται για τον πατέρα του Βασίλη Παπαδόπουλου, ο οποίος εµφανίζεται ως εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας στη σύναψη της διακρατικής σύµβασης των 300.000 βληµάτων 105 mm.  

ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΟΠΛΑ  

H Ordtech εµφανίζεται το 2000 να αναπτύσσει πρωτοποριακά κατευθυνόµενα όπλα. Συγκεκριµένα, κατευθυνόµενες βόµβες ή βλήµατα αέρος-εδάφους, τα οποία ήταν ανάλογα µε τα αµερικανικά JDAM και θα κόστιζαν το 1/3 από αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό. Η ελληνική αυτή εταιρεία είχε σχεδιάσει µε δυνατότητα παραγωγής µια βόµβα δορυφορικής/αδρανειακής καθοδήγησης µε την επωνυµία «Σειρήνα». Αν και είχε κάποιες εξαγωγές στο εξωτερικό, σταµάτησε την παραγωγή λόγω απουσίας ενδιαφέροντος από την Ελλάδα.

Εντέλει, αυτά τα συστήµατα εµφανίστηκαν να παράγονται από την πολεµική βιοµηχανία του Πακιστάν και να περιλαµβάνονται στα υπό ανάπτυξη κατευθυνόµενα όπλα της τουρκικής αεροπορίας. Παραµένει ερωτηµατικό βάσει ποιας διαδροµής, ποιων συνεταιρισµών και ποιου δικτύου πωλήσεων. Προσφάτως, η Ordtech Hellas (Ordtech OMI UK) µαζί µε τις εταιρείες Olympic Industries, Terra Spatium και Prisma Electronics κατασκεύασαν την πρώτη πολιτική µη επανδρωµένη πλατφόρµα εναέριας επιτήρησης: το εναέριο µη επανδρωµένο σύστηµα (UAS) «Τάλως». Το πρόγραµµα ξεκίνησε ως ιδέα την άνοιξη του 2014 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, όταν και πραγµατοποιήθηκαν οι πρώτες πτητικές δοκιµές.

Πρόκειται για µια πρωτότυπη κατασκευή από αεροπορικό αλουµίνιο για ευκολία συντήρησης-επισκευής, µε χρήση σύνθετων αεροδυναµικών καλυµµάτων για αεροδυναµική βελτιστοποίηση, σύµφωνα µε το «promotion» της εταιρείας. Ακόµα ένα περίεργο στοιχείο, το οποίο δηµιουργεί πολλά ερωτηµατικά για τη φύση και τον ρόλο της Ordtech Military Industries, είναι ένα άρθρο του 2011 στον «Economist» στο οποίο εµφανίζεται κάποιος Ιωάννης Αλεξάνδρου (Ioannis Alexander) να µιλάει ως εκπρόσωπός της, µε την Ordtech Military Industries όµως να παρουσιάζεται στο συγκεκριµένο άρθρο ως εταιρεία του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άµυνας.    

Η παραγωγή φυσιγγίων

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, πολύ πριν αρχίσει να εµφανίζεται ως εκπρόσωπος αραβικών χωρών σε διακρατικές συµφωνίες µε τη χώρα µας, ήταν επιχειρηµατίας, µε εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα. Η επιχειρηµατική δραστηριότητά του αφορούσε την παραγωγή φυσιγγίων σκοποβολής µέχρι και 20 mm, από ό,τι φαίνεται όµως διήρκεσε µόνο για δύο χρόνια. Συγκεκριµένα, στις 5 Αυγούστου 1996 ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η εταιρεία του Ολυµπιακή Όπλων-Πυροµαχικών Α.Ε. έλαβαν από τη Νοµαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κιλκίς άδεια παραγωγής φυσιγγίων σκοποβολής 20 mm.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, στις 11 Σεπτεµβρίου 1998, η Νοµαρχία προχώρησε σε ανάκληση της άδειας αυτής. Σύµφωνα µε το έγγραφο της Nοµαρχίας, το εργοστάσιο της εταιρείας Ολυµπιακή Οπλων-Πυροµαχικών Α.Ε., το οποίο βρισκόταν στην Αξιούπολη του Κιλκίς, δεν είχε «εφοδιαστεί» µε απόφαση άδειας λειτουργίας για παραγωγή φυσιγγίων κάτω των 20 mm από την αρµόδια υπηρεσία.