Πληθαίνουν οι αποκαλύψεις στοιχείων για τον Βασίλη Παπαδόπουλο, τον «πληρεξούσιο» µεσάζοντα πώλησης όπλων, την ώρα που κλιµακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση γύρω από τις «µπίζνες» του µε το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άµυνας και την προσπάθεια πώλησης αµυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Την προηγούµενη εβδοµάδα, ο δηµοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαµπόπουλος και η ιστοσελίδα «to10.gr» προχώρησαν σε σηµαντικές αποκαλύψεις για τις στενές σχέσεις του κ. Παπαδόπουλου µε τον επιχειρηµατία Ιβάν Σαββίδη.

Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αλλά και όσα έγραψαν την προηγούµενη εβδοµάδα τα «Π», η σχέση αυτή ξεκινά από παλιά, από την εποχή που ο Ηλίας Παπαδόπουλος, πατέρας του Βασίλη, βρισκόταν στην καπνοβιοµηχανία «Ντονσκόι Ταµπάκ», στην οποία ήταν υποδιευθυντής ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Ηλίας Παπαδόπουλος επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα και συνέχισε να δραστηριοποιείται επιχειρηµατικά στα καπνά, όπως και ο γιος του ∆ηµήτρης.

Ο άλλος του γιος Βασίλης προτίµησε να ασχοληθεί µε τα εξοπλιστικά προγράµµατα. Ίδρυσε το 1996 την εταιρεία Olympic Industries S.A., πήρε τη σχετική άδεια για την παραγωγή φυσιγγίων το ίδιο έτος, όµως δεν φάνηκε να κερδίζει µεγάλες παραγγελίες πέραν µικρών παρτίδων φυσιγγίων 9 mm για την Ελληνική Αστυνοµία, αλλά µε προβλήµατα ποιότητας, που οδήγησαν το 1998 στην ανάκληση της άδειας της εταιρείας.  

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΑ

Τον εξοπλισµό για την παραγωγή φυσιγγίων ο κ. Παπαδόπουλος τον είχε αγοράσει από τη σερβική Prvi Partizan-Namenska Proizvodnja. Η συγκεκριµένη εταιρεία «κάρφωσε» το 2003 στο Σ∆ΟΕ ότι είχαν υπάρξει σοβαρές παρατυπίες στα τιµολόγια της αγοραπωλησίας. Συγκεκριµένα, είχε εκδώσει στις 20/12/1996 ένα τιµολόγιο ύψους 1.668.580 δολαρίων για εξοπλισµό, που παρέλαβε ο κ. Παπαδόπουλος. Όµως, ο έλεγχος του Σ∆ΟΕ αποκάλυψε σχετική διασάφηση εισαγωγής (4568/24.12.1996), που περιλάµβανε ένα άλλο τιµολόγιο (αρ. 59/19.12.1996) για αξία εισαγόµενων εµπορευµάτων ύψους µόλις 1.123.000 δολαρίων, το οποίο φαινόταν να το έχει εκδώσει µια άλλη εταιρεία, η ελβετική Hemsworth Holding Limited, µε έδρα τη Γενεύη, και όχι η σερβική. Αυτό σηµαίνει ότι δηλώθηκε αξία µικρότερη κατά 545.580 δολάρια. Όταν το Σ∆ΟΕ διερεύνησε την υπόθεση το 2003, διαπίστωσε ότι η ελβετική εταιρεία απλώς δεν υπήρχε. Κοινώς, η εταιρεία του Βασίλη Παπαδόπουλου έκανε συναλλαγή δηλώνοντας ένα πλαστό τιµολόγιο. Γι’ αυτό και καταρχάς του καταλογίστηκε πρόστιµο 340.000 ευρώ.

Η υπερασπιστική τακτική του ήταν να παρουσιάσει µια περίπλοκη διαδροµή, σύµφωνα µε την οποία τα συγκεκριµένα µηχανήµατα εισήχθησαν στην Ελλάδα από την Ολυµπιακή Οπλων και Πυροµαχικών (που είχε µετεξελιχθεί σε Ολυµπιακή Βιοµηχανία Α.Ε. πλέον), έχοντας αγοραστεί όµως όχι από τη σερβική Prvi Partizan-Namenska Proizvodnja, αλλά… από τη Hemsworth Ηolding Limited της Ελβετίας για 1.123.000 δολάρια. Υποστήριξε ακόµη ότι η ελβετική εταιρεία δεν ήταν ακριβώς ελβετική, αλλά είχε έδρα τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και µόνο ταχυδροµική διεύθυνση στην Ελβετία, γι' αυτό δεν µπορούσαν να τη βρουν οι ελβετικές Αρχές. Ειδικότερα, ισχυρίστηκε ότι η σερβική εταιρεία πούλησε τον εξοπλισµό στην «ελβετική» και από εκεί τον αγόρασε ο ίδιος.

Το δικαστήριο τελικά δεν δέχθηκε τους ισχυρισµούς του κ. Παπαδόπουλου και θεώρησε ότι το µόνο γνήσιο παραστατικό ήταν το αρχικό τιµολόγιο της σερβικής εταιρείας. Έτσι, ο κ. Παπαδόπουλος, τον οποίο το υπουργείο Εθνικής Άµυνας θεωρεί αρκούντως αξιόπιστο για να προχωρήσει η συναλλαγή µε τη Σαουδική Αραβία, καταδικάστηκε τελικά για λαθρεµπορία: πρωτόδικα το 2011 και τελεσίδικα το 2014.  

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ

Το 2006, ο Ιβάν Σαββίδης, που ήταν ήδη ένας πετυχηµένος επιχειρηµατίας στη µετακοµµουνιστική Ρωσία και µε ενεργό ρόλο στις διεργασίες του εκεί απόδηµου Ελληνισµού, αποφάσισε να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε ο Λευτέρης Χαραλαµπόπουλος, τότε επέλεξε ως στενό συνεργάτη και αντιπρόσωπο τον Βασίλη Παπαδόπουλο. Άλλωστε, ο Ι. Σαββίδης γνωρίζει από παλιά την οικογένεια του Παπαδόπουλου.

Μάλιστα, έχουν και σχέση κουµπαριάς µεταξύ τους. Για ένα διάστηµα ο Β. Παπαδόπουλος εµφανιζόταν ως βασικός άνθρωπος κοντά στον Ι. Σαββίδη. Υπάρχει πλήθος φωτογραφιών όπου εµφανίζονται µαζί, ενώ έκανε και δηλώσεις σχετικά µε τον ερχοµό του οµογενούς επιχειρηµατία στην Ελλάδα. Ήταν η εποχή που ο Ι. Σαββίδης έκανε την πρώτη προσπάθεια να αποκτήσει τον ΠΑΟΚ. Με δηλώσεις του τότε σε ραδιοφωνικό σταθµό της Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Παπαδόπουλος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι «η ευθύνη που µεταφέρεις προς έναν φίλο σου που θέλει να επενδύσει τόσο µεγάλα ποσά είναι µεγάλη. ∆εν είναι κάτι απλό. Πρέπει να είµαι προσεκτικός.

Πρέπει να πάρει και αυτός κάποια στοιχεία για να αποφασίσει». Η αποτυχία τότε της αγοράς του ΠΑΟΚ οδήγησε σε µια σχετική ψύχρανση των σχέσεων ανάµεσα στους δύο άνδρες. Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα υποστηρίζουν ότι ο Ι. Σαββίδης δεν «χρέωσε» στον Β. Παπαδόπουλο την αποτυχία του σχετικού σχεδίου.

Τα χρόνια πέρασαν και ο οµογενής επιχειρηµατίας κατάφερε τελικά να αποκτήσει τον ΠΑΟΚ αλλά και τη ΣΕΚΑΠ. Ταυτόχρονα, γνώρισε έναν πολιτικό που έκτοτε θα αποτελούσε και βασικό πολιτικό του στήριγµα, τον Πάνο Καµµένο. Χαρακτηριστική ήταν η συνάντηση Καµµένου και Σαββίδη (όπως και του άλλου επιχειρηµατία, φίλου του Πάνου Καµµένου, του ∆ηµήτρη Μελισσανίδη) τον ∆εκαπενταύγουστο του 2014 στην Παναγία Σουµελά. Όµως, κάπου στη διαδροµή αυτή ο άλλοτε συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη κατάφερε να βρεθεί κοντά στο υπουργείο Εθνικής Άµυνας και να διεκδικήσει ρόλο µεσάζοντα σε σηµαντικές υποθέσεις.  

Αποστάσεις παίρνει τώρα ο Σαββίδης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ της τοξικής ατµόσφαιρας που έχει δηµιουργηθεί γύρω από την όλη υπόθεση των σχέσεων ανάµεσα στον Β. Παπαδόπουλο και τον Π. Καµµένο και τους αµυντικούς εξοπλισµούς είναι η διαρροή από κύκλους προσκείµενους στον Ιβάν Σαββίδη, µε την οποία ο επιχειρηµατίας προσπάθησε να διαχωρίσει τη θέση του από τον µεσάζοντα πώλησης όπλων. Οι συγκεκριµένοι κύκλοι έκαναν λόγο για «κακόβουλα και στρατευµένα δηµοσιεύµατα» και για «υποτιθέµενη και ουσιαστικά ανύπαρκτη σχέση του Ιβάν Σαββίδη µε τον Βασίλη Παπαδόπουλο».

Υποστήριξαν επίσης ότι «ουδεµία απολύτως σχέση διατηρεί εδώ και πάνω από µία δεκαετία ο επιχειρηµατίας Ιβάν Σαββίδης µε τον κύριο Βασίλη Παπαδόπουλο. Κανένα µέλος της οικογένειας Παπαδόπουλου ουδέποτε είχε την οποιαδήποτε σχέση µε την επιχειρηµατική δραστηριότητα του κ. Ιβάν Σαββίδη είτε στο Ροστόφ του Ντον είτε στην Ελλάδα. Οτιδήποτε άλλο αναφέρεται στον Τύπο δεν είναι παρά κακογραµµένα σενάρια επιστηµονικής φαντασίας».