Δυναμική και πάντα καλοντυμένη, η Μαρία Αντωνίου φωτογραφίζεται με γιορτινή διάθεση. Συναντήσαμε τη βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο «Electra Palace» στην Πλάκα και σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μάς μίλησε για την αδυναμία της στις γούνες που κατασκευάζονται στην ιδιαίτερη πατρίδα της, αλλά και για το γιατί της αρέσει να χορεύει ζεϊμπέκικο. Επίσης δεν έκρυψε τη συγκίνησή της όταν θυμήθηκε την ημέρα που έπρεπε να μεταφέρει στη μητέρα της το πρόβλημα υγείας που η δεύτερη αντιμετώπιζε.  

Ως γυναίκα, θέλω να μου πεις την άποψή σου σχετικά με την Ντόρα Μπακογιάννη.  

Η Ντόρα είναι ένα στέλεχος που προσέφερε για πολλά χρόνια και προσφέρει ακόμα στην παράταξη. Που πιστεύει στις αρχές της Νέας Δημοκρατίας και που έχει αγωνιστεί γι’ αυτές και ως απλός στρατιώτης και από διάφορες σημαντικές θέσεις. Παρ’ όλα αυτά, στην εποχή που ζούμε νομίζω ότι η απόφαση του Κυριάκου που αφορά την Ντόρα δείχνει έναν μελλοντικό πρωθυπουργό που δεν θα έχει «αγκυλώσεις», είτε από οικογένειες είτε από άλλα πράγματα, αλλά θα αποτελέσει τον σύγχρονο Ευρωπαίο ηγέτη που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η χώρα. Η Ντόρα, από όποια θέση και αν είναι, μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην παράταξη, όπως το έκανε, το κάνει και θα το κάνει.  

Η γνώμη σου για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ποια είναι;

Πλέον έχει τελειώσει η συνοχή της κυβέρνησης και αυτό που μένει τώρα είναι η συνοχή της εξουσίας. Με όλα αυτά που βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσονται στην πολιτική σκηνή της χώρας, νομίζω ότι αυτό που τους δένει είναι μόνο η εξουσία, μόνο η καρέκλα. Ο Αλ. Τσίπρας έχει κατακτήσει επάξια τον τίτλο του πιο ψεύτη πολιτικού της Μεταπολίτευσης. Ο Π. Καμμένος επένδυσε την πολιτική του επιβίωση σε έναν άκρατο λαϊκισμό, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία και να συγκυβερνήσει με τον Αλ. Τσίπρα.  

Είσαι από την Καστοριά. Φοράς γούνες; Σου αρέσουν;

 Βεβαίως και φοράω γούνες. Είναι δυνατόν να μη φοράω γούνες; Και σήμερα με γούνα ήρθα.    

Στο παρελθόν, όταν είχες φορέσει στη Βουλή γούνα, σου είχαν κάνει επίθεση.  

Είχα φορέσει έναν γούνινο γιακά σε ένα κοστούμι και είχα βγει να μιλήσω. Αυτό παραξένεψε τον κόσμο. Αλλά είμαι από την Καστοριά. Η Καστοριά για εκατοντάδες χρόνια προσέφερε στην εθνική μας οικονομία λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής ανάπτυξης που είχε από το κομμάτι της γουνοποιίας. Είναι ένα παραδοσιακό προϊόν και ένας τομέας με τον οποίο οι Καστοριανοί ασχολούνται εκατοντάδες χρόνια και ο οποίος μεγάλωσε γενιές και γενιές. Ακόμα θυμάμαι τη μητέρα μου να δουλεύει με τα αδέλφια της σε μια οικογενειακή επιχείρηση γούνας. Οταν μεγαλώνεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον, πρέπει να τιμάς το ψωμί που τρως.  

Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος γούνας;

Ολες είναι ωραίες. Μου αρέσουν τα κουρεμένα ή με μικρό τρίχωμα γενικά. Εχουν εκπληκτικά προϊόντα οι Καστοριανοί, τα οποία κυρίως εξάγονται. Τα τελευταία 3-4 χρόνια περνούν βαθιά κρίση, γιατί έχει μπει στο κομμάτι της γούνας και η Κίνα.  

Ο σύζυγος δεν γκρινιάζει που λείπεις, αφού πρέπει να βρίσκεσαι συχνά στην Αθήνα; Εχετε περάσει κρίση στη σχέση σας;  

Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί από 18 χρόνων, όντας φοιτητές στο πανεπιστήμιο. Δεν είχαμε το κλασικό σπίτι, όπου θα ήμασταν συνέχεια μαζί. Ο ένας είχε τις δουλειές του, ο άλλος τις δικές του. Ετσι συνηθίσαμε, έτσι μεγάλωσε και δέθηκε η σχέση μας. Σίγουρα είναι δύσκολο να είναι στην Καστοριά με τα παιδιά ένας άνδρας και η σύζυγός του να είναι στη δουλειά της στη Βουλή. Με στηρίζει όμως και με βοηθάει σε όλες μου τις προσπάθειες. Πάντα υπάρχουν μικροεντάσεις. Είναι δύσκολη από την πλευρά του συζύγου όλη αυτή η δικιά μου ενασχόληση, αλλά είναι δίπλα μου γιατί είμαστε μαζί πολλά χρόνια. Ξέρει πολύ καλά ότι οι αγωνίες μας είναι κοινές και μας δένουν πολύ και τα δύο παιδιά μας, ο Θάνος και ο Βασίλης. Δύο παιδαράδες (γέλια).  

Τι μουσική ακούς;  

Κυρίως ελληνικά. Μου αρέσει η ελληνική μουσική.  

Αγαπημένη τραγουδίστρια;

Η Μαρινέλλα. Είναι μια φωνή που έχουμε συνδέσει με τα παιδικά μας χρόνια και τις ελληνικές ταινίες. Μας ταξιδεύει.  

Το αγαπημένο σου τραγούδι;  

Είναι της Χαρούλας Αλεξίου «Η διαθήκη». Μου αρέσει να το ακούω και να το χορεύω. Είναι ζεϊμπέκικο.  

Χορεύεις ζεϊμπέκικο; Λένε ότι είναι ανδρικός χορός.

Ναι, χορεύω. Δεν νομίζω ότι ο χορός χωρίζεται σε ανδρικό και γυναικείο. Οταν βγαίνει από μέσα σου η έκφραση αυτή, αυτοδίδακτα, το κάνεις. Μου αρέσουν ο ρυθμός και η λεβεντιά του ζεϊμπέκικου.  

Αν πάρεις κανένα κιλό, φρικάρεις;

Οχι, δεν φρικάρω. Η αλήθεια είναι ότι με ενοχλεί όταν παίρνω κιλά, γιατί δεν μπορώ να μπω στα ρούχα που θέλω. Προσέχω, για να μπορώ να έχω μια καλή εικόνα.  

Κάποιο ελάττωμά σου;

Είμαι πολλές φορές απότομη και πολύ ειλικρινής. Στην πολιτική αυτό δεν είναι πολύ καλό.  

Θυμάσαι κάποια δύσκολη στιγμή από το παρελθόν;

Οταν έμαθα ότι η μητέρα μου έπασχε από καρκίνο του μαστού. Ημουν στο δεύτερο έτος στο πανεπιστήμιο. Δεν ήξερα πώς να το αντιμετωπίσω, ήμουν μικρή. Ημουν όμως ο άνθρωπος στον οποίο στηρίχτηκε. Από τότε έχω μεγάλη δύναμη ψυχής. Δόξα τω Θεώ, είναι πολύ καλά σήμερα. Εγώ ήμουν αυτή που άκουσα από τον γιατρό: «Ξέρετε, βρήκαμε ένα καρκινικό ογκίδιο. Δείτε πώς θα μεταφέρετε το νέο στη μητέρα σας». Η αλήθεια είναι ότι ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή. Ελειπε ο πατέρας μου τότε από το σπίτι και ήμουν εγώ και η μητέρα μου όταν πήρε ο γιατρός. Προσπάθησα να της το μεταφέρω με αισιοδοξία. Της είπα: «Πάμε, δεν είναι τίποτα. Θα κάνουμε τις επεμβάσεις και όλα θα πάνε καλά». Και τα καταφέραμε.

Φωτογραφίες: ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΟΓΕΝΗΣ  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017