Με τον αρµόδιο υπουργό Γιάννη Μούζαλα να κρίνεται ουσιαστικά ως απών το τελευταίο διάστηµα και χωρίς να αποκλείεται πως θα υπάρξουν πάλι νεκροί στα hot spot των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου όπου φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, κλιµακώνονται οι αντιδράσεις για τον χειρισµό της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Οι προσφυγικές ροές εξακολουθούν µε αµείωτη ένταση και ο χειµώνας φέρνει στον νου τις περσινές δυσάρεστες εικόνες.

Οι µνήµες από τα κρυοπαγήµατα και τους θανάτους στα κέντρα κράτησης είναι ακόµα νωπές και οι τοπικοί άρχοντες τονίζουν σε όλους τους τόνους πως η κυβέρνηση συνεχίζει να χειρίζεται λάθος το ευαίσθητο αυτό θέµα. Η Ευγενία Θάνου, γενική διευθύντρια των «Γιατρών του Κόσµου», µιλώντας στα «Π», έβαλε κατά του κ. Μουζάλα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει καµία βελτίωση στα κέντρα φιλοξενίας».

Η ίδια στην επικοινωνία που είχαν τα «Π» µαζί της έκρουσε για ακόµα µία φορά τον κώδωνα του κινδύνου, σηµειώνοντας πως «κάτι πρέπει να γίνει άµεσα». «Πέρασαν τρία χρόνια και δεν έχει βελτιωθεί τίποτα, είναι µεγάλο διάστηµα και η πολιτεία δεν έχει φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους, ούτε για τις εγκύους ούτε για τα µικρά παιδιά», κατέληξε.

Η Στέλλα Νάνου, υπεύθυνη επικοινωνίας της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ για την Ελλάδα, από τη µεριά της ανέφερε στα «Π»: «Aυτό που προέχει είναι µια γενναία αποσυµφόρηση. Aυτό θα καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης και αυτό φωνάζουµε τόσο εµείς όσο και άλλες ΜΚΟ».

Kαι συνέχισε πως από τα στοιχεία που έχει εδώ και τρία χρόνια έχουν χάσει τη ζωή τους στη θάλασσα κοντά στους 1.350 ανθρώπους. Τέλος, τόνισε πως «πρέπει όλοι αυτοί που υπάρχουν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τουλάχιστον οι ευάλωτες κοινωνικές οµάδες, να προστατευτούν και να µεταφερθούν στην ενδοχώρα ή στο εξωτερικό συγκεκριμένα σε χώρες της ΕΕ. Αξίζει να σημειώσουμε πως η μεταφορά αυτή γίνεται μόνο στο πλαίσιο της οικογενειακής επανένωσης για όσους το δικαιούνται».  

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

Στα κάγκελα, όµως, είναι και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών, που βλέπουν εδώ και τρία χρόνια ανθρώπους να καταφτάνουν στα νησιά και να ζουν σαν φυλακισµένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες. «Για να είναι καλύτερες οι συνθήκες διαβίωσης και να µην έχουµε άλλους θανάτους, πρέπει να φύγουν µέσα από τη Μόρια 5.000 άτοµα και να σταµατήσουν οι αφίξεις στο νησί», δήλωσε στα «Π» ο δήµαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ενώ αναφέρθηκε και σε κάποια έργα που έγιναν το τελευταίο διάστηµα, τονίζοντας πως «αυτά που κάνει ο κ. Μουζάλας είναι σταγόνα στον ωκεανό».

«Φωνάζουµε από πέρυσι και έρχεται τώρα, ύστερα από τρία χρόνια, και βγάζει κάποιες σκηνές και βάζει σπιτάκια», ανέφερε, ενώ συνέχισε επισηµαίνοντας πως «αυτό που είπε ο κ. Μουζάλας, ότι δεν µπορεί να αποκλείσει πως θα έχουµε νεκρούς, του το λέω εγώ συνέχεια από το καλοκαίρι. Όµως έτσι λειτουργεί και ασκεί έναν ιδιότυπο εκβιασµό: αφήνει τα πράγµατα να φτάσουν στο αδιέξοδο, ώστε να έρθει την τελευταία στιγµή και να µας πει, επικαλούµενος ανθρωπιστικούς λόγους και λόγους ευαισθησίας, πως πρέπει να γίνει κι άλλο τέτοιο κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο».

∆υσάρεστα νέα φτάνουν και από τη Σάµο, µε τον δήµαρχο του νησιού Μιχάλη Αγγελόπουλο να λέει στα «Π»: «Αυτήν τη στιγµή οι µετανάστες είναι κοντά στους 2.500. Από αυτούς οι 2.000 είναι στο hot spot που σχεδιάστηκε για να χωράει 800. Καταλαβαίνετε πως, για να είναι καλύτερες και ανθρώπινες οι συνθήκες, θα πρέπει να φύγουν κοντά 1.200 άτοµα». Ενώ και ο δήµαρχος της Λέρου Μιχάλης Κόλιας στάθηκε στην άµεση αποσυµφόρηση, καθώς «από τους 800 που βρίσκονται σήµερα στο κέντρο φιλοξενίας πρέπει να φύγουν τουλάχιστον οι 300 και, το κυριότερο, να µην έρθουν άλλοι», µας ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο µήκος κύµατος ήταν και οι δηλώσεις του Γιώργου Κυρίτση, δηµάρχου της Κω, ο οποίος δήλωσε στα «Π» πως «για την Κω τα πράγµατα είναι σταθερά και αµετάβλητα, δεν έχει καλυτερέψει τίποτα». Και συνέχισε λέγοντας: «Ακόµη δεν ξέρουµε πόσοι ακριβώς είναι στο hot spot, δεν έχουµε ακριβή στοιχεία. Εµείς έχουµε στοιχεία για 2.000 άτοµα σε όλο το νησί και η κυβέρνηση και τα υπουργεία λένε για περίπου 1.000. Μας φέρνουν πρόσφυγες από την Κρήτη, την Ανάφη, το Καστελόριζο, δεν ξέρουµε πόσοι είναι καταγεγραµµένοι. Αµφιβάλλω για το ότι θα καλυτερέψουν τα πράγµατα στο κέντρο κράτησης στο Πυλί».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017