Ο λόγος φυσικά για τον Στέφανο Δάνδολο, έναν από τους πιο σημαντικούς και βραβευμένους συγγραφείς της νέας γενιάς τον οποίο συναντήσαμε σε ένα μικρό και ζεστό καφέ του κέντρου, προκειμένου να μιλήσουμε για αυτό το νέο του μυθιστόρημα. Ένα μυθιστόρημα που ουσιαστικά αποτελεί μια συγκλονιστική μυθοπλασία η οποία είναι άρτια συνδυασμένη με την ιστορικότητα, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια δυνατή, ολοζώντανη αναπαράσταση εποχής και ανθρώπων, που φωτίζει κάθε πτυχή αυτής της σκοτεινής περιόδου που λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο του 1908 στο Σανατόριο της Βιέννης.

Εκεί, στα λιθόστρωτα σοκάκια της Αυστρίας ταξιδέψαμε και εμείς όσο ήμασταν μαζί του και μιλήσαμε για όλα αυτά που μας στοιχειώνουν, για όλα αυτά που μας σημαδεύουν, αποτίοντας ταυτόχρονα φόρο τιμής σε όλους αυτούς που αγάπησαν πολύ και δικαιώθηκαν είτε στη ζωή, είτε στο θάνατο, όπως η Πηνελόπη Δέλτα, η κεντρική ηρωίδα του νέου του βιβλίου. «Θέλησα να γράψω για την Πηνελόπη Δέλτα γιατί η ζωή και ο χαρακτήρας της πάντα με γοήτευαν» μας είπε, ενώ σε ερώτηση μας για το αν τον εμπόδισε κάποια στιγμή το γεγονός πως εκείνη προέρχεται από μία οικογένεια με κύρος η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου εκείνος ήταν κατηγορηματικός «όχι κάθε άλλο, το βιβλίο αυτό μπορεί να πραγματεύεται τις πιο αδύναμες και σκοτεινές στιγμές της όμως για να γίνει αυτό μελέτησα κάθε πηγή και πιστεύω πως αποτύπωσα αυτή την ιστορία με πλέριο σεβασμό»

Η συζήτηση με τον λόγιο και ευπροσήγορο Στέφανο Δάνδολο εύκολα μπορεί να ξεφύγει και να μετατραπεί σε μία αναζήτηση αισθηματικών συμβόλων με ιστορική σημασία, ή ακόμα και σε ένα μάθημα δημιουργικής γραφής, όμως γρήγορα επανερχόμαστε στο θέμα μας. Μαθαίνουμε ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για το κρυφό πάθος της Πηνελόπης Δέλτα, αλλά και τη γνώμη του ίδιου του συγγραφέα για εκείνη που όπως πιστεύει «υπήρξε μια γυναίκα θύμα της εποχής και των αποφάσεων που έλαβαν άλλοι για λογαριασμό της». Ο Στέφανος Δάνδολος συνέχισε αυτό τον απολαυστικό διάλογο επισημαίνοντας πως «γνώμη μου είναι πως η Πηνελόπη Δέλτα ήταν ένα πλάσμα βαθύτατα ευαίσθητο, που πάλευε διαρκώς με τους δικούς της δαίμονες και με τους δαίμονες που άλλοι της είχαν φορτώσει», ενώ για το αν πιστεύει πως αξίζει τον κόπο να ρισκάρεις για ένα τόσο μεγάλο έρωτα που περιγράφει στο νέο του βιβλίο εκείνος μας θύμισε πως «όταν μιλάμε για πάθη η λογική πάει περίπατο. Για άλλους αξίζει, για άλλους όχι». 

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο πολιτισμού της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3/2/2018