ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΤΑΙ στα σηµαντικότερα στελέχη των επιχειρήσεων και της εγχώριας βιοµηχανίας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι προστατευόµενοι µάρτυρες στις καταθέσεις τους για την υπόθεση της ελβετικής φαρµακοβιοµηχανίας, «είχε προσληφθεί από τη Novartis λόγω της ικανότητάς του να προσεγγίζει απευθείας ο ίδιος τα πολιτικά πρόσωπα και τους αρµόδιους κρατικούς αξιωµατούχους». Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που εµπλέκεται στο Novartisgate για τα πεπραγµένα του ως αντιπροέδρου και διευθύνοντος συµβούλου της εταιρείας για µία οκταετία (20072015), µε τον ίδιο να κάνει λόγο για «χοντροκοµµένη φάρσα», διαµηνύοντας ότι «οι στηµένοι ψευδοµάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους σύντοµα θα λογοδοτήσουν στη ∆ικαιοσύνη».  

ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Πρόκειται για ένα πρόσωπο µε µεγάλη πορεία και σηµαντική δραστηριότητα στον κλάδο του επιχειρείν, µε παρουσία σε θέσεις-κλειδιά καθ’ όλη τη διάρκεια της επαγγελµατικής του διαδροµής, καθώς κατείχε υψηλόβαθµες διοικητικές θέσεις σε σηµαντικούς επιχειρηµατικούς κλάδους και βιοµηχανίες. ∆εν είναι τυχαίο ότι το 2013 ανακηρύχθηκε «Manager of the Year» στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν και πρόεδρος του Συνδέσµου Φαρµακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Γεννήθηκε στην Κρήτη και µεγάλωσε στο Ηράκλειο µέχρι την ηλικία των έξι ετών. Τότε ήρθε µε την οικογένειά του στην Αθήνα.

Ο πατέρας του, από το Λασίθι, ήταν επί χρόνια γενικός διευθυντής στο υπουργείο Εµπορίου και δήλωνε περήφανος γιατί, ενώ ήταν επικεφαλής κρατικών προµηθειών, το σπίτι του ήταν και παραµένει στον Αγιο Παντελεήµονα. Είναι χηµικός µηχανικός και χηµικός, σπούδασε Χηµεία στο Πανεπιστήµιο της Νίκαιας, στη νότια Γαλλία, και στη συνέχεια µέσω εξετάσεων µπήκε στο τέταρτο έτος στο Πολυτεχνείο, το οποίο τελείωσε µε υποτροφίες. Tο τελευταίο του µεταπτυχιακό ήταν στην Οικονοµία Πετρελαίων στο Παρίσι, όπου εργάστηκε για λίγο στα διυλιστήρια της Total, και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου βρήκε δουλειά από τύχη σε κάτι εντελώς διαφορετικό, στη L’Oréal.

Ο κ. Φρουζής γρήγορα ανήλθε στον χώρο των επιχειρήσεων και σήµερα είναι ένα στέλεχος µε τριακονταετή εµπειρία σε σηµαντικούς επιχειρηµατικούς κλάδους, όπως οι τηλεπικοινωνίες (σταθερή και κινητή), το λιανικό εµπόριο, τα καταναλωτικά προϊόντα, το πετρέλαιο και η φαρµακοβιοµηχανία, ενώ έχει λάβει πολλές εγχώριες αλλά και διεθνείς διακρίσεις. Από το 1985 µέχρι σήµερα κατείχε ανώτατες διοικητικές θέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας, σε εταιρείες όπως οι ΟΤΕ, Vodafone, L’Oreal, Promodes/Carrefour, ELF/Total και Novartis. Είναι µέλος της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ και της ΕΑΣΕ. Πιστεύει στην τύχη, αλλά για εκείνον τα πιο σηµαντικό είναι η σκληρή δουλειά και η «γαϊδουρινή υποµονή», όπως λέει. Παρέµενε πάντα ηγετική φυσιογνωµία σε θέσεις που καθόριζαν τη στρατηγική και την πορεία των εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη Novartis, τον Οκτώβριο του 2012 ήταν µεταξύ των επιχειρηµατιών που συναντήθηκαν στο «Hilton» µε τη Γερµανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, προκειµένου να συζητήσουν τα της φαρµακοβιοµηχανίας στην Ελλάδα τον καιρό των Μνηµονίων. Μετά την οκταετία του στη φαρµακοβιοµηχανία, στις αρχές του 2016, ανέλαβε CEO στην Creta Farms, από όπου αποχώρησε ύστερα από περίπου έναν χρόνο. Σήµερα ασχολείται µε τη δική του επιχείρηση, τη Longevity Diet Foods, η οποία µάλιστα πήρε και σχετικό βραβείο στα Marketing Excellence Awards 2017. Ωστόσο, κάποιες πρώτες σκιές στην πορεία φάνηκαν όταν τον περασµένο Ιούλιο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουµένων Μεγάλου Πλούτου προχώρησε, έπειτα από έλεγχο, στη δέσµευση τραπεζικών λογαριασµών του, καθώς διαπιστώθηκαν σηµαντικές αποκλίσεις µεταξύ των δηλωθέντων εισοδηµάτων και των χρηµάτων τα οποία διακινούνταν µέσω του τραπεζικού λογαριασµού του.

Τα δηµοσιεύµατα εκείνων των ηµερών ανέφεραν πως κάτοχος των λογαριασµών ήταν ένα «πρώην µεγαλοστέλεχος της εταιρείας» και πως η απόκλιση που διαπιστώθηκε µετά τον έλεγχο ξεπερνούσε τα 4 εκατ. ευρώ. Σήµερα, ο Κωνσταντίνος Φρουζής βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, αφού σχεδόν σε όλες τις καταθέσεις µαρτύρων για τη Novartis γίνεται αναφορά στο όνοµά του και παρουσιάζεται ως το κεντρικό πρόσωπο µέσω του οποίου η εταιρεία είχε επιρροή στην κυβέρνηση. Υπάρχουν αναφορές στους ενδεχόµενους τρόπους προσέγγισής του σε πολιτικούς και κρατικούς αξιωµατούχους, στο πώς έκλεινε τα ραντεβού και πώς µετέφερε τα χρήµατα που προορίζονταν για χρηµατισµό σε βαλίτσες, µαύρες τσάντες και κίτρινους φακέλους  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018