Ένας «Τσε», όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά κάποιοι φίλοι του, αναλαµβάνει τη διεύθυνση της «Αυγής». Ο λόγος για τον Αγγελο Τσέκερη, στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα από την πρώτη ηµέρα που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, φυσικά, τον ακολούθησε στο Μέγαρο Μαξίµου όταν έγινε πρωθυπουργός. Η συγκεκριµένη επιλογή έχει έναν και µοναδικό στόχο: να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από την ιστορική εφηµερίδα.

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ

Οι κρίσεις που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια είναι αλλεπάλληλες και επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει να δώσει συνέντευξη στην «Αυγή» περισσότερα από δύο χρόνια! Είναι ενδεικτικό πως παραµονές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέµβριο του 2016, είχε προγραµµατιστεί, ως είθισται, να δώσει συνέντευξη στην εφηµερίδα. Η συνέντευξη, ωστόσο, ακυρώθηκε επειδή η διεύθυνση της εφηµερίδας επέλεξε να δηµοσιοποιήσει σε ένα κυριακάτικο φύλλο (2/10/2016) δηµοσκόπηση της Public Issue, η οποία καταδείκνυε την κυριαρχία της Νέας ∆ηµοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό.

Και η αλήθεια είναι πως για τη συγκεκριµένη έρευνα δεν είχαν την παραµικρή ενηµέρωση στο Μαξίµου. Μάλιστα, καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, αλλά και ο τότε υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, έγιναν κοινωνοί της έρευνας το προηγούµενο βράδυ, ευρισκόµενοι σε γαµήλιο πάρτι στενής συνεργάτιδας του κ. Τσίπρα. Το «δύσκολο έργο» της ενηµέρωσης είχε αναλάβει η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, η οποία ακόµα θυµάται τον οργισµένο τρόπο που αντέδρασαν αλλά και τα όσα είπαν για την «Αυγή» ο κ. Τσίπρας αλλά και ο κ. Παππάς. Να σηµειωθεί ότι η κρίση που δηµιουργήθηκε τότε οδήγησε σε διακοπή της συνεργασίας που είχε η «Αυγή» µε την εταιρεία Public Issue.

Λίγους µήνες πριν και συγκεκριµένα στις 31 Μαΐου, είχε προκαλέσει µεγάλη συζήτηση ένα πρωτοσέλιδο της «Αυγής» µε τίτλο «Οφσάιντ µε τις off shore», µε το οποίο στηλίτευε την επιλογή της κυβέρνησης να φέρει µια διάταξη µε την οποία νοµιµοποιούσε τις off shore για υπουργούς, βουλευτές και λοιπούς αξιωµατούχους. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το Μαξίµου είχε ενοχληθεί σφόδρα από την πρωτοβουλία της διευθυντικής οµάδας της εφηµερίδας.

Τα προαναφερθέντα αποτελούν µερικά από τα κοµµάτια του παζλ της κρίσης τα οποία οδήγησαν στην αποποµπή του διευθυντή Κωστή Νικολακάκου. Για την ακρίβεια, πριν από λίγες ηµέρες, η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ του ζήτησε την παραίτησή του. Ούτως ή άλλως, ο κ. Νικολακάκος από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση της εφηµερίδας, διαδεχόµενος τον κ. Φίλη, που εκλέχτηκε βουλευτής, ουδέποτε απέκτησε σχέσεις µε την ηγεσία του κόµµατος. Η πλευρά του κ. Τσίπρα τού καταλόγιζε τάσεις αυτονόµησης ή και στήριξης της οµάδας των «53+», για αυτό και δεν υπήρχε απευθείας επικοινωνία.

Στη µακρόχρονη ιστορία της εφηµερίδας και ιδίως σε εποχές δύσκολες, επιλέγονταν για τη διεύθυνσή της πρόσωπα που δεν ήταν δηµοσιογράφοι. Τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 για λόγους ασυλίας επιλέγονταν βουλευτές ως διευθυντές, µε πιο χαρακτηριστικά παραδείγµατα τον Λεωνίδα Κύρκο και τον Μανώλη Γλέζο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Αγγελος Τσέκερης, µολονότι είναι µηχανολόγος-µηχανικός στο επάγγελµα, έχει δουλέψει ως δηµοσιογράφος. Για πάρα πολλά χρόνια διατηρούσε στην «Κυριακάτικη Αυγή» την πετυχηµένη χιουµοριστική στήλη «Κακοήθειες» µαζί µε τον επιστήθιο φίλο του και βουλευτή σήµερα του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κυρίτση. Με τον τελευταίο έκαναν για ένα µεγάλο διάστηµα εκποµπή («Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα») στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο».

Πρέπει, δε, να τονιστεί ότι τόσο στην εφηµερίδα όσο και στο ραδιόφωνο τα σχόλιά τους είχαν αρκετές φορές προκαλέσει την ενόχληση των «κοµµατικών», δεδοµένου ότι πολλές φορές επέκριναν µε φαρµακερό στυλ τα κακώς κείµενα του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσέκερης βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα από το 2006, όταν ο τελευταίος ήταν υποψήφιος δήµαρχος Αθηναίων. Υπήρξε ένας από τους λογογράφους του, ενώ τα χρόνια που ο κ. Τσίπρας είναι ένοικος του Μεγάρου Μαξίµου έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου Τύπου και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασµού.