Ο κορυφαίος Ελληνας ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος μπορεί να δίνει σπάνια συνεντεύξεις, όμως, όταν το αποφασίζει, μιλάει έξω από τα δόντια. Ο δημοφιλής καλλιτέχνης, που αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί στην ταινία του Στράτου Μαρκίδη «Μαζί τα φάγαμε», ενώ παράλληλα βρίσκεται σε πρόβες για την παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ», αναφέρεται στην απόφασή του να εγκαταλείψει τον Δήμο της Αθήνας, εξηγεί γιατί δεν πίστεψε ποτέ τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ παραδέχεται ότι πήγε σε ψυχολόγο και ότι έχει δοκιμάσει ουσίες.

Πρωταγωνιστείς στη νέα ταινία του Στράτου Μαρκίδη «Μαζί τα φάγαμε». Τι ρόλο υποδύεσαι; 

Με τον Στράτο έχουμε παλιά σχέση. Ηταν παραγωγός σε ένα σίριαλ που είχα κάνει. Είναι συμπαθής και συνεπής στους λογαριασμούς του από ό,τι μαθαίνω. Στην ταινία υποδύομαι κάποιον που «τα τρώει».  

Τελικά, ο Θ. Πάγκαλος είχε δίκιο που είχε πει «Μαζί τα φάγαμε»;

Ναι, μωρέ, ο φουκαράς, δίκιο είχε, αλλά, ξέρεις τώρα, τότε ήταν η εποχή που όταν έλεγες τέτοια πράγματα σε παίρνανε με τις ντομάτες και τον πήραν με τις ντομάτες. Ασφαλώς όλοι μαζί τα φάγαμε. Δεν προσπαθώ να αθωώσω αυτούς που κλέψανε άλλο αυτό και άλλο το «μαζί τα ξοδέψαμε». Αυτό είναι το σωστό, όχι «τα φάγαμε». Τα λεφτά αυτά, δηλαδή το δημόσιο ελληνικό χρέος, υπάρχει μια άποψη ότι δεν τα ξοδέψαμε εμείς, ότι τα κλέψαμε όλα. Δεν βγαίνει μαθηματικά αυτό. Τα ξοδέψαμε μαζί. Πού τα ξοδέψαμε; Σε ωραία και άγια πράγματα. Νοσοκομεία κ.τ.λ. Αλλά ήταν δανεικά.

Πρόσφατα έγινε χαμός γιατί ο Θ. Πάγκαλος δήλωσε ότι «Ο καλός Τούρκος είναι ο νεκρός Τούρκος».

Δεν το άκουσα. Μήπως το είπε αστειευόμενος ο άνθρωπος; Μου φαίνεται πολύ χοντρό για έναν άνθρωπο της ευφυΐας του Πάγκαλου, γιατί δεν είναι κανένας χαζός να πει: «Νεκρός Τούρκος είναι ο καλός Τούρκος». Είναι χοντρό, ρατσιστικό και απάνθρωπο.  

Πρόσφατα η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε από το βήμα της Βουλής: «Αει στο διάολο».

Δεν μπορώ να σχολιάσω τέτοια πράγματα. Μου φαίνονται τελείως ξεπερασμένα. Γίνονται πολύ σοβαρά πράγματα σε όλο τον κόσμο και τα επόμενα πενήντα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για τα παιδιά μας. Και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Novartis ούτε με το δημόσιο χρέος. Εχουν σχέση με το περιβάλλον, με το ότι πνιγόμαστε και δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Στην Αμερική υπάρχει ένας πρόεδρος ο οποίος παίρνει πίσω όλες τις ρυθμίσεις για το περιβάλλον, τον δημόσιο τομέα κ.τ.λ. Υπάρχει κίνδυνος αυτός ο άνθρωπος να δημιουργήσει ένα trend, που θα περάσει και σε άλλες χώρες.  

Ησουν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, αντιδήμαρχος, και σηκώθηκες και έφυγες;  

Δεν έφυγα. Παραιτήθηκα. Εστειλα μια σύντομη επιστολή στον Καμίνη γιατί μου έπρηξε το συκώτι.

Θα κατέβεις υποψήφιος αν σου το προτείνει κάποιο κόμμα; Είσαι αναγνωρίσιμος.  

Ε, όχι, δεν γίνονται έτσι αυτά. Πρέπει να έχεις κάποια σχέση με αυτόν που σου κάνει την πρόταση. Μπορεί να εκλεγείς επειδή είσαι αναγνωρίσιμος, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να μπεις σε ένα πολιτικό κόμμα ή να συνυπογράψεις τις αρχές του. Προσωπικά, δεν με καλύπτει κανένα κόμμα.  

Ήσουν από αυτούς που πίστεψαν στον Αλέξη Τσίπρα;

Οχι, με τίποτα. Ούτε δευτερόλεπτο.  

Γιατί;

Από την πρώτη στιγμή έλεγα ότι δεν έχουν καμία σχέση αυτά που λέει με αυτά που πρόκειται να γίνουν. Πράγματα που τα έλεγα.  

Γιατί είπες όταν πεθάνεις να σε πετάξουν στα σκουπίδια;

Το είπα ποιητικά. Δεν πιστεύω στη μετά θάνατον ζωή και δεν θεωρώ ότι ο σεβασμός στον νεκρό έχει να κάνει με το φθαρτό του μέρος, το σώμα. Ως εκ τούτου, από εμένα ελεύθερα συγγενείς και φίλοι μπορούν να με κόψουν σε κομμάτια, να με βάλουν σε χοντρές σακούλες και να με βάλουν κάπου. Δεν με αφορά το τι θα γίνει μετά.

Βγήκες και είπες δημόσια ότι έχεις πάει σε ψυχίατρο.

Η κλινική κατάθλιψη, δηλαδή η διαγνωσμένη από έναν ψυχίατρο, είναι μια κατάσταση από την οποία υποφέρουν εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα και εκατομμύρια στον κόσμο. Δεν κάνει διακρίσεις. Είναι μια γενική κατάσταση, η οποία αντιμετωπίζεται από μεγάλο μέρος των ανθρώπων που πάσχουν, αρκεί να κάνουν το βήμα να πάνε σε έναν ψυχίατρο.

Πήρες χάπια;

Εννοείται. Μπορεί να χρειαστεί να σου δώσει, μπορεί και όχι. Θεώρησα ότι, αν κάποιος άνθρωπος που τον ξέρουν, που μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικός, μπορεί να έχει χιούμορ κ.τ.λ., πει ότι έχει ένα θέμα με την κατάθλιψη, αυτό θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να κάνουν αυτό το βήμα. Γι’ αυτό το είπα.   Η Δ. Ματσούκα δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ έναν Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών. Τι απαντάς; Της το εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου. Σε όλους τους Ελληνες εύχομαι διεθνείς και τοπικές διακρίσεις.

Στα προσωπικά σου πώς είσαι; Γράφεται ότι έχεις σχέση.

Δεν διαβάζω να σου πω.

Σε γουστάρουν πολύ οι γυναίκες.

Και εμένα μου αρέσουν. Ολων των ηλικιών οι ενήλικες, για να μην παρεξηγηθώ. Μου αρέσουν και οι μεγάλες γυναίκες. Τους το δείχνω, τους το λέω και τις κοιτάζω συστηματικά.

Κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση;

Οχι. Είμαι σαν τη μιξοπαρθένα που κάθεται σε μια γωνιά και περιμένει να της την πέσουν.

Μαγειρεύεις;

Ναι, κάνω εξαιρετικά μπιφτέκια με πατάτες τηγανιτές, συχνά.    

Είχες μπλέξει ποτέ με ουσίες;

Η γενιά μου έχει κάνει χρήση πασών των ουσιών. Δεν ήμουν όμως ποτέ σε κάτι τόσο βαθιά ώστε να πω ότι πέρασα μια φάση με ουσίες. Μάλλον με το αλκοόλ είμαι πιο πολύ ταυτισμένος. Αυτό μου αρέσει, αυτό πίνω. Αυτό είναι το ναρκωτικό μου και η νικοτίνη, δυστυχώς.  

Θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί είσαι ειλικρινής και θέλουμε τέτοιους ανθρώπους  

Ωραία, να με ψηφίσετε αν βάλω για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ενδιαφέρον δεν θα ήταν; Αντί να βάλουν έναν συνταξιούχο πολιτικό, να βάλουν έναν συνταξιούχο ηθοποιό.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018