Σε «γκέτο», όπου κυριαρχεί η παραβατικότητα, φαίνεται να έχουν μετατραπεί τα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, με τους επιτηδείους να εκμεταλλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο και το κενό που έχει αφήσει το ελληνικό κράτος προκειμένου να δημιουργήσουν όλες αυτές τις εστίες ανομίας, σπέρνοντας τον φόβο στους φοιτητές, αλλά και στο διδακτικό προσωπικό.

Εγκληματικής φύσης δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στη Νομική, σε σχολές δηλαδή που θα έπρεπε να αποτελούν τον καθρέφτη της ελληνικής Παιδείας.

Οι εικόνες που κατέγραψαν τα «Π» στην αυτοψία που επιχείρησαν σε τρία από τα κορυφαία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας που βρίσκονται στην καρδιά της πρωτεύουσας είναι σκληρές και μαρτυρούν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που κινούνται καθημερινά στα συγκεκριμένα ιδρύματα.

ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΟΕΕ

Το πρώτο μάθημα που παίρνει κάποιος πρωτοετής στο κορυφαίο οικονομικό πανεπιστήμιο της χώρας είναι το πώς γίνεται οργανωμένα το παραεμπορίο, καθώς αυτό είναι και το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει περνώντας το κατώφλι της σχολής του.

Αυτοσχέδιοι πάγκοι με λαθραία προϊόντα που πουλάνε οικονομικοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής εκτείνονται κατά μήκος της Πατησίων μπροστά από την ΑΣΟΕΕ και καθιστούν την κυκλοφορία των πεζών δύσκολη. Όπως μας δήλωσαν φοιτητές της σχολής οι πραματευτάδες αυτοί έχουν δημιουργήσει τη δική τους πιάτσα και «χαίρουν προστασίας» ανθρώπων του αντιεξουσιαστικού χώρου που τους ειδοποιούν όποτε πλησιάζει περιπολικό, ενώ παράλληλα τους βοηθούν να βάλουν τα εμπορεύματα τους μέσα στο πανεπιστήμιο, που εξαιτίας του ασύλου η αστυνομία δεν μπορεί να μπει.

Αξίζει να σημειώσουμε επίσης πως τα παράνομα αυτά προϊόντα, που διακινούνται στην περιοχή χωρίς κάποιο έλεγχο, όλο το βράδυ φυλάσσονται μέσα στη σχολή και κάθε πρωί οι ίδιοι οι έμποροι μπαίνουν, τα βγάζουν, στήνουν τους πάγκους τους και συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους χωρίς να υπάρχει κάποιο νόμιμο παραστατικό, κάποιο τιμολόγιο ή να κόβουν κάποια απόδειξη. Παράλληλα επικρατεί και μία ιδιότυπη ομερτά στις τάξεις των φοιτητών για αυτό το θέμα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που το καταγγέλλουν και δηλώνουν αηδιασμένοι με τη συγκεκριμένη κατάσταση, ωστόσο καμία παράταξη δεν το έχει θίξει επίσημα, καθώς όπως μας είπαν εκπρόσωποι τους φοβούνται τις αντιδράσεις, ενδεχομένως και τα αντίποινα που πιθανός να προκύψουν, τόσο από τους εμπόρους, όσο όμως και από τις ομάδες εκείνες που τους προστατεύουν.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Λίγο πιο κάτω, στην ίδια μεριά του δρόμου και με κατεύθυνση προς την πλατεία Ομονοίας στέκει έρημο και παραμελημένο το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου. Εκεί που κάποτε πραγματοποιήθηκε η φοιτητική εξέγερση τον Νοέμβρη του 1973, που αποτέλεσε ουσιαστικά τη θρυαλλίδα των πολιτικών εξελίξεων για την πτώση της χούντας των Συνταγματαρχών και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σήμερα υπάρχουν μόνο σκισμένα πανό, αφίσες, βαμμένοι τοίχοι, σπασμένα μάρμαρα, αποτσίγαρα, μπουκάλια από μπύρα που δημιουργούν όλα αυτά μαζί ένα θλιβερό κολάζ βρωμιάς και εγκατάλειψής.

Όλες αυτές τις εικόνες τις συναντάς όμως το πρωί, γιατί το βράδυ ο χώρος αυτός που βρίσκεται στη δικαιοδοσία του ΕΜΠ αποτελεί συχνά πυκνά καταφύγιο για άτομα του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου που συγκεντρώνονται εκεί και το χρησιμοποιούν ως ορμητήριο για τις δράσεις τους στην περιοχή των Εξαρχείων. Ειδικά το σημείο εκείνο που βρίσκεται στην οδό Στουρνάρη δίπλα από την αίθουσα Γκίνη θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα σημεία στην περιοχή των Αθηνών με δεκάδες βόμβες μολότοφ να έχουν εκτοξευτεί από εκεί προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται συνήθως κοντά στην πλατεία Κάνιγγος.

ΤΑ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ 

Ανεβαίνοντας τη Σόλωνος, στο ύψος της Μασσαλίας, εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Νομική Σχολή, ήρθαμε αντιμέτωποι με το εμπόριο ναρκωτικών. Στην είσοδο του κτιρίου που συνορεύει με έναν πεζόδρομο, που σχεδιάστηκε για φοιτητές, βρίσκονται τα λεγόμενα «παγκάκια του θανάτου» της Αθήνας. Σε αυτό το σημείο συγκεντρώνονται καθημερινά δεκάδες τοξικομανείς, που αγοράζουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών μπροστά στα μάτια των περαστικών. Στο μέρος εκείνο δηλαδή που διδάσκεται ο νόμος ως θεμέλιος λίθος για την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας εμφιλοχωρούν η ανομία και η εγκληματικότητα λόγω της απουσίας της Πολιτείας.

Οι φοιτητές της Νομικής ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο και τον φόβο επιθέσεων από τοξικομανείς και ναρκέμπορους, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στα «Π» ο Ηλίας Σταμογιώργος, φοιτητής του Οικονομικού της Νομικής, ο οποίος τόνισε πως «πριν λίγες ημέρες και ενώ είχαμε μάθημα ήρθε ένα ασθενοφόρο και μάζεψε από κάτω έναν από τους τοξικομανείς, ο οποίος κειτόταν για αρκετή ώρα αναίσθητος - ίσως και να ήταν νεκρός». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας πως «τέτοια περιστατικά με τον θάνατο να καραδοκεί δίπλα μας είναι πάρα πολλά, καθημερινά, όπως και οι επιθέσεις σε φοιτητές και φοιτήτριες για λίγα χρήματα προκειμένου οι εθισμένοι να πάρουν τη δόση τους».
Στη συζήτησή μας παρενέβη η Φιλιώ Καντούρου, φοιτήτρια του ίδιου τμήματος, η οποία επεσήμανε πως οι τοξικομανείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άρρωστοι. «Είναι συνάνθρωποί μας, που έχουν ανάγκη προστασίας και φροντίδας από το επίσημο κράτος, το οποίο αδιαφορεί και για αυτούς και για τους φοιτητές του τμήματος», είπε και συνέχισε περιγράφοντάς μας ένα τραγικό περιστατικό, που αποτελεί δηλωτικό στοιχείο του κινδύνου που υπάρχει στην περιοχή αυτή. «Είμαστε τα πρώτα θύματα στον αγώνα που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Πριν από λίγα χρόνια, μία από τις εργαζόμενες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθαρίστρια αν δεν κάνω λάθος, καθώς τελείωνε τη βάρδιά της, δέχτηκε επίθεση από έναν τοξικομανή, ο οποίος την τραυμάτισε με σύριγγα στο πόδι. Αυτό το περιστατικό πιστεύω πως περιγράφει την κατάσταση ζούγκλας που επικρατεί γύρω από τη ΝΟΠΕ», κατέληξε.

Η κατάσταση αυτή, με το εμπόριο και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, έχει φέρει αρκετά κοντά όλες τις φοιτητικές παρατάξεις που απαρτίζουν τη σχολή Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΝΟΠΕ), οι οποίες καταγγέλλουν ως αποκλειστικό υπεύθυνο το κράτος και ειδικότερα τα αρμόδια υπουργεία, που δεν κάνουν τίποτα ώστε φοιτητές, γονείς, αλλά και εργαζόμενοι να νιώσουν ασφαλείς. Κατονομάζουν μάλιστα σε ανακοινώσεις τους ως υπεύθυνα τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Υγείας.

ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Η θλιβερή αυτή κατάσταση που επικρατεί στα κορυφαία ελληνικά πανεπιστήμια πιέζει, όπως είναι φυσικό, και τις πρυτανικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να συνδράμουν με όποιον τρόπο μπορούν ώστε να βρεθεί μια λύση που θα απομακρύνει άμεσα τους πάγκους από την ΑΣΟΕΕ και τους ναρκομανείς από τη Νομική. Τα «Π» επικοινώνησαν με τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιακουμάκη, και σε ερώτηση που του τέθηκε για το παραεμπόριο στην ΑΣΟΕΕ εκείνος αρκέστηκε να απαντήσει πως «με αυτό το θέμα πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιοι φορείς» και πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του η δίωξη του παραεμπορίου.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η Νομική, μας είπε: «Το πρόβλημα ξεκίνησε από τότε που διαλύθηκε ο ΟΚΑΝΑ και όλοι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι που χρήζουν φροντίδας από την Πολιτεία συγκεντρώνονται πλέον σε ένα μέρος που βρίσκεται δίπλα από το πανεπιστήμιο και κάτω από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, μακριά δηλαδή από σπίτια». Ο ίδιος, συνέχισε τονίζοντας πως ο πιο εύκολος τρόπος για να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο είναι, από τη μία, να βρεθεί ένας χώρος για αυτούς τους ανθρώπους και, από την άλλη, να συλληφθούν οι έμποροι των ναρκωτικών. «Αν αυτή τη στιγμή έσπαγε η αλυσίδα της εμπορίας ναρκωτικών, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 *Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 24 φεβρουαρίου 2018