Είναι χειμερινός κολυμβητής, ακούει Μητροπάνο και φτιάχνει υπέροχα γιουβαρλάκια. Συναντήσαμε τον Σπύρο Δανέλλη, βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Public», στο Σύνταγμα, και μας μίλησε για όλους και για όλα.

Ο ίδιος διέψευσε ότι βρίσκεται περισσότερο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, μίλησε για το ενδεχόμενο να κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, ενώ αποκάλυψε πως του αρέσει να μαγειρεύει και απάντησε για το αν βλέπει «Survivor».

Αληθεύει ότι βρίσκεστε πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

Οχι. Πόθεν προκύπτει αυτό; Οι απόψεις μου, οι αρχές μου και οι κώδικές μου είναι διαχρονικοί και σταθεροί. Οπου συμφωνώ δεν έχω πρόβλημα να πω ότι συμφωνώ.

Πώς βλέπετε τις διεργασίες ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς;

Θα ήθελα να είμαστε πολύ πιο πειστικοί κυρίως προς τους νεότερους και πιο δυναμικούς πολίτες. Με τα παλιά μας ρούχα και τις παλιές αποσκευές δεν πείθουμε τους πιο απαιτητικούς.  

Εχετε δεχθεί κρούση για τη δημαρχία του Ηρακλείου;  

Κάποιοι κύκλοι θα το έβλεπαν θετικά. Εγώ είμαι τώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή.  

Τι έφταιξε και το Ποτάμι έχασε τη δυναμική με την οποία είχε ξεκινήσει;

Το ότι νομίζαμε ότι θα κάνουμε πολιτική χωρίς πολιτικούς. Και η αλαζονεία τού ότι εμείς είμαστε οι καλοί και όλοι οι άλλοι άχρηστοι. Για αυτόν τον λόγο «κλωτσήσαμε» ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας που μας προσέγγιζε.

Βλέπω ότι είστε τέρας ψυχραιμίας. Δεν νευριάζετε; Δεν βρίζετε;

Απλά διοχετεύω την οργή μου και καναλιζάρω τις αντιδράσεις μου. Γενικά, εκφράζω τα συναισθήματά μου με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει.  

Πώς ξεκινήσατε τη μαγειρική;

Δύο είναι οι ερμηνείες. Πρώτον, ότι έβλεπα τον παππού μου όταν ήμουν μικρός να φτιάχνει εξαιρετικούς μεζέδες και να είναι περιζήτητος στις παρέες. Δεύτερον, στα φοιτητικά μου χρόνια έπρεπε να αρχίσω να μαγειρεύω, γιατί είμαι πολύ περίεργος και μίζερος στο φαγητό και για αυτό έπρεπε να ικανοποιώ πρώτα τα δικά μου γούστα.  

Ποιες είναι οι σπεσιαλιτέ σας;

Είναι διάφορες σάλτσες, από θαλασσινά κυρίως, γιουβαρλάκια, ρολό κιμά με αυγά, και άπειρα άλλα.    

Εχετε δύο κόρες. Ελέγχετε τους συντρόφους τους;

Θα ήταν μάταιο. Θα ήταν μια διαχείριση ήττας. Απλώς προσπαθούμε με τη μητέρα τους να είναι ειλικρινείς μαζί μας, ξέροντας ότι δεν μπαίνουν από εμάς παράλογοι φραγμοί ή δεν γίνονται περίεργοι έλεγχοι. Τις εμπιστευόμαστε και αυτό τις κάνει υπεύθυνες. Για αυτό τον λόγο μέχρι τώρα κοιμόμαστε ήσυχοι.  

Με τη γυναίκα σας είστε 25 χρόνια μαζί. Πώς γνωριστήκατε;  

Η σύζυγός μου είναι καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Μια συμφοιτήτριά της στο Cambridge και κολλητή της φιλενάδα είναι γειτόνισσά μου τα καλοκαίρια στα εξοχικά μας στη Χερσόνησο, πάνω στη θάλασσα. Ετσι γνωριστήκαμε, γιατί δεν είναι Κρητικιά, αλλά Πειραιώτισσα, με ποντιακή καταγωγή.  

Πώς την «ψήσατε»;  

Πάλευα δύο χρόνια να την πείσω για τα αισθήματά μου. Δυσκολεύτηκα. Την έψαχνα. Μέχρι που την έπεισα για τις καλές μου προθέσεις, γιατί με συνόδευε μια κακή φήμη, οπότε είχα πρόβλημα.

Ήσασταν γυναικάς;

Πάντα έλεγα ότι «Οι γυναίκες δεν είναι το μισό του ουρανού, είναι ολόκληρος ο ουρανός».  

Πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Οταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αφού ήμασταν πέντε χρόνια μαζί. Εκείνη στο Cambridge, εγώ μεταξύ Κρήτης και Αθήνας, γιατί ήταν και τα πρώτα χρόνια που είχα εκλεγεί βουλευτής. Παντρευτήκαμε το 1998 σε ένα μισοερειπωμένο μοναστήρι στις Ποταμιές Χερσονήσου, στην Παναγία την Γκουβερνιώτισσα, πάνω σε έναν λόφο. Ηταν με τους δικούς μας όρους και τη δική μας αισθητική.  

Είστε χειμερινός κολυμβητής;  

Εχω μεγαλώσει δίπλα στη θάλασσα. Το θερινό μας σπίτι ήταν πάνω στο κύμα, οπότε όταν έκλεινε το σχολείο και μέχρι που ανοίγαμε κολυμπούσα συνέχεια. Ετσι δέθηκα πολύ με το νερό και νιώθω να έχω ικανότητες μέσα σε αυτό που δεν έχω στην ξηρά. Είμαι χειμερινός κολυμβητής όσο μπορώ.  

Υπάρχει φλερτ στη Βουλή;

Θα έλεγα ότι δεν είναι χώρος όπου ανθεί το σπορ αυτό. Υπάρχει μια τοξικότητα στην πολιτική ζωή και στις αντιπαραθέσεις γενικότερα και αυτή μεταφέρεται και στη Βουλή, όσο και αν οι σχέσεις μεταξύ των βουλευτών είναι πολύ πιο ανθρώπινες και πιο κοντινές πίσω από τα φώτα της «ράμπας».  

Βλέπετε ριάλιτι;

Ποτέ δεν με τράβηξε κανένα από αυτά. Δεν παρακολούθησα κανένα. Τυχαία πέφτω πάνω σε διάφορα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι κάποιο μου δημιούργησε ενδιαφέρον.  

Μπουζούκια πάτε;

Οχι. Ακούω όμως λαϊκή μουσική. Θέλω να είναι καλή λαϊκή μουσική και σε περιβάλλον που να έχει άλλες προδιαγραφές. Πήγαινα όμως σταθερά στον κορυφαίο Μητροπάνο. Ακούω πολλή μουσική και έχω μια τεράστια συλλογή από βινύλια και CDs.  

Είστε ντυμένος πολύ στυλάτα πάντα.

Με έχει βοηθήσει και η γυναίκα μου πάρα πολύ. Αλλά ως αρχιτέκτονας που είμαι, η αισθητική ήταν ένα ζήτημα-κλειδί. Με απασχολούσε να έχω ένα ντύσιμο που να ανταποκρίνεται στα δικά μου γούστα και στους δικούς μου αισθητικούς κώδικες.  

Η αισθητική του ΣΥΡΙΖΑ στο ντύσιμο πώς σας φαίνεται;  

Υπάρχει ένα ζήτημα. Αλλο το επιμελώς ατημέλητο, άλλο το αφημένο και άλλο το να προσπαθείς να έχεις μια εξεζητημένη εμφάνιση. Αυτό που δεν μου άρεσε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το επιτηδευμένα ατημέλητο, γιατί θεωρώ ότι κάθε στιγμή και κάθε χώρος έχει τους δικούς του κώδικες, που πρέπει να σεβόμαστε.    

Αν δεν ήσασταν πολιτικός ή αρχιτέκτονας, τι θα θέλατε να είστε;

Πιλότος, γιατί μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω. Δεν έγινα πιλότος, αλλά ταξιδεύω συνεχώς. Ιπταμαι στους αιθέρες επί πολλά χρόνια και πολύ συχνά.  

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, Σάββατο 3 Μαρτίου 2018