Π ολίτες του κόσμου είναι, πλέον, ο Λουκάς Παπαδήμος και η ζωγράφος σύζυγός του, Σάνα Ινγκραμ. Φίλοι και συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν ότι το σοκ και η ταλαιπωρία που υπέστη μετά την εις βάρος του τρομοκρατική ενέργεια, τον περασμένο Μάιο, οδήγησαν το ζεύγος σε αναθεώρηση της στάσης ζωής του. Ο κ. Παπαδήμος παρέδωσε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιο της Ακαδημίας Αθηνών στον διάδοχό του, ομότιμο καθηγητή Αντώνη Κουνάδη, ολοκληρώνοντας, έτσι, τις υποχρεώσεις του στην Ελλάδα. Μετά τη μακρά νοσηλεία του στον «Ευαγγελισμό», έφυγε για μεγάλο διάστημα στο εξωτερικό και επέστρεφε μόνον όταν παρίστατο ανάγκη για τις υποχρεώσεις της Ακαδημίας.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, ομάδα συμπαραστατών του Κ. Γιαγτζόγλου, προφυλακισμένου για την αποστολή του τρομοδέματος στον πρώην πρωθυπουργό, πραγματοποίησαν καταδρομική επιχείρηση στο σπίτι του στο Ψυχικό, όπου φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν. «Λάθος άτομο έχουν στο στόχαστρο. Ηρθαν στο σπίτι, αλλά δεν ρώτησαν γι’ αυτόν... Θα μπορούσαν, αν το ζητούσαν, να μιλήσουν μαζί του, αλλά δεν το έκαναν», δήλωνε τότε ταραγμένη η σύζυγός του στα μίντια.

Πώς έφτασαν, όμως, ως εκεί, αφού τα μέτρα φρούρησης θεωρούνται δρακόντεια; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ομάδα, αποτελούμενη από 10-15 άτομα, εκμεταλλεύτηκε τα «κενά ασφαλείας». Υπάρχει, όμως, και η άλλη άποψη, ότι το ζεύγος Παπαδήμου έχει αποχωρήσει από καιρό, ευρισκόμενο μεταξύ Νέας Υόρκης, Βοστώνης, Ολλανδίας (σ.σ.: τόπος καταγωγής της κ. Ινγκραμ), Βερολίνου και Βρυξελλών. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα ήταν δυνατόν να ενεργοποιηθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας από τις αρμόδιες διευθύνσεις Επισήμων και Αντιτρομοκρατικής.

Αμφιβολίες

Λίγο μετά τη σύλληψη του Κ. Γιαγτζόγλου, στις αρχές Νοεμβρίου 2017, ο κ. Παπαδήμος είχε παρέμβει χαρακτηρίζοντας «θετικό το γεγονός ότι συνελήφθη ένα άτομο που είναι υπεύθυνο για πράξεις βίας και τρομοκρατίας». Σημείωνε, δε, πως «η βία δεν λύνει τα προβλήματα, απλώς τα οξύνει... Η Δικαιοσύνη θα κρίνει τις πράξεις και την εμπλοκή του συλληφθέντος». Αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. εξέφραζαν τότε τη δυσαρέσκειά τους, κρίνοντας αδόκιμη τη δημόσια τοποθέτησή του, καθώς ο κ. Παπαδήμος δεν είναι μόνο παράγοντας του δημόσιου βίου, αλλά θύμα τρομοκρατικής ενέργειας, «πρόσφατης και υπό διερεύνηση ακόμη».

Οι ίδιες πηγές έλεγαν στα «Π» ότι η Αστυνομία κινούνταν από την πρώτη στιγμή επιφυλακτικά σε σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό, «ο οποίος παρέμεινε 35 ημέρες στον Ευαγγελισμό, καίτοι έπρεπε να είχε ανανήψει πλήρως, τουλάχιστον σωματικά, πολύ νωρίτερα». Θεωρούν ότι προστατεύεται επαρκώς «όταν έρχεται στην Αθήνα», έχει περιορίσει πολύ τις μετακινήσεις του και τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις, ωστόσο «η περίπτωσή του είναι παραπάνω φορτισμένη, λόγω της σύλληψης του 29χρονου κατηγορουμένου για τον οποίο προ ημερών κινδύνευσε να καεί η Αθήνα από τις διαδηλώσεις υπέρ του».

Η αλληλουχία

Και μια λεπτομέρεια. Στη διαδικτυακή πύλη της Ακαδημίας Αθηνών προαναγγέλθηκε ότι στις 16 Ιανουαρίου 2018 θα πραγματοποιούνταν η εκδήλωση παράδοσης παραλαβής της προεδρίας από τον κ. Παπαδήμο στον κ. Κουνάδη. Ο πρώην πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει στη λεγόμενη «τελετή εγκατάστασης» για το έργο «των Κέντρων και Γραφείων Ερεύνης της Ακαδημίας κατά το 2017». Τέτοια ομιλία δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν έχει συμπεριληφθεί στη σχετική θεματική ενότητα των ανακοινώσεων.

Η τελευταία ακαδημαϊκή τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού είχε γίνει στις 21 Δεκεμβρίου 2017 με θέμα: «Το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Οραμα, Προκλήσεις και Προοπτικές». Δηλαδή, μετά τη δήλωσή του, τον Νοέμβριο του 2017, για τη σύλληψη Γιατζόγλου, μίλησε ακόμα μία φορά τον Δεκέμβριο του 2017 και άλλη μία η σύζυγός του τον Φεβρουάριο του 2018 με τηλεφωνική της συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός και επί σειρά ετών διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το απόγευμα της 26ης Μαΐου 2017 και ενώ μετέβαινε στην οικία του, άνοιξε έναν φάκελο της αλληλογραφίας του, ο οποίος ήταν παγιδευμένος, με αποτέλεσμα να προκληθεί έκρηξη. Από την έκρηξη είχε υποστεί πολλαπλά τραύματα στον θώρακα, στην κοιλιά και στους μηρούς.